Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 788 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Filety z kurczaka w sosie jogurtowo-warzywnym

czwartek, 31 marca 2011 17:21

 

 

 

Filety z kurczaka zapiekane w sosie jogurtowo-warzywnym pod pierzynką z żółtego sera. Dietetyczne, kruche i bardzo delikatne. Polecam.

 

4 filety z kurczaka

1 średnia marchewka

1 średnia biała i czerwona cebula

250 g jogurtu naturalnego

250 g sera żółtego

1 pęczek szczypiorku

2 łyżki mąki

bułka tarta

margaryna

sól, pieprz

olej



// sól, pieprz4 filety z kurczaka250 g jogurtu naturalnego250 g sera żółtegomargaryna1 średnia marchewka1 średnia biała i czerwona cebula1 pęczek szczypiorkubułka tarta';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Układamy oczyszczone, osuszone i doprawione solą i pieprzem filety z kurczaka. Marchewkę i cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju, aż marchewka trochę zmięknie.  Jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami mąki, doprawiamy solą, pieprzem i łączymy z warzywami. Sosem warzywnym zalewamy filety z kurczaka i pod przykryciem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy filety posiekanym szczypiorkiem i startym żółtym serem i bez przykrycia zapiekamy.

 

Uwaga: Marchewka po upieczeniu nie była całkiem miękka, więc zamiast kroić ją w kostkę, można zetrzeć na dużych oczkach.

 

 

 

Smacznego!

 

Filety z kurczaka w sosie jogurtowo-warzywnym


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Schab ze śliwką

czwartek, 31 marca 2011 16:30

 

 

 

Schab ze śliwką to pomysł na wykwintny i elegancki obiad.  Wystarczy odpowiednio przyprawić mięso, upiec w piekarniku i gotowe. Tak przygotowany schab wyśmienicie smakuje podany z sosem śliwkowym. Polecam.

 

 

1 kg schabu

10 dag śliwek kalifornijskich

 przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka

kolorowy pieprz, majeranek, zioła prowansalskie

olej



// przyprawy ( sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka )kolorowy pieprz, majeranek, zioła prowansalskieolej10 dag śliwek kalifornijskich';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Mięso myjemy i osuszamy. Długim, wąskim nożem wykonujemy przez środek mięsa podłużne nacięcie, tak, aby wzdłuż mięsa utworzył się tunel do którego wkładamy śliwki. Do żaroodpornego naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy przyprawy, mieszamy i obtaczamy w nich mięso. Przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce.  Na drugi dzień tak przygotowane mięso obsmażamy na oleju z obu stron.  Schab przekładamy do rękawa foliowego i pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 200 stopniach.

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zupa nylonowa

czwartek, 31 marca 2011 14:40

 

  

 

U mnie  w domu, kiedy gotuje się rosół, to na kilka dni. I zawsze w ostatnim dniu, kiedy rosołu jest już mało, przygotowuje się zupę nylonową.  Jest bardzo lekka i smaczna. To jedna z moich ulubionych zup. Polecam.

 

 

1 litr rosołu

warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)

2-3 łyżki kaszy manny błyskawicznej



// warzywa z rosołu ( marchewka, pietruszka, seler )1 litr rosołu';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Przygotowanie takiej zupy jest banalnie proste. Wystarczy warzywa z rosołu pokroić w kostkę, dodać 2-3 łyżki kaszy manny i wszystko razem zagotować. 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Udka kurczaka w sosie śliwkowym

środa, 23 marca 2011 17:51

 

Udka kurczaka w sosie śliwkowym

 

 

Słodko-kwaśny sos śliwkowy w połączeniu z kurczakiem, pieczonymi ziemniakami i miksem z gotowanych warzyw, to ciekawa propozycja na szybki i smaczny obiad. Polecam.

 

 

4 udka kurczaka

3 cebule

10 dag suszonych śliwek (kalifornijskich)

1/2 szklanki soku z jabłek

1/2 łyżeczki imbiru

sól

olej



// 4 udka kurczaka1/2 szklanki soku z jabłek1/2 łyżeczki imbiruolej3 cebule10 dag suszonych śliwek ( kalifornijskich )';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte niewielką ilością soli udka podsmażamy na rozgrzanym oleju, rumieniąc ze wszystkich stron, następnie przekładamy do rondla. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i gdy się zeszkli, układamy na wierzchu udek, posypujemy imbirem, namoczonymi śliwkami i podlewamy sokiem, w którym się moczyły i całość dusimy pod przykryciem około 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie. Porcje udek układamy na wygrzanym półmisku, a sos śliwkowy przecieramy przez sito. Porcje mięsa zalewamy sosem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami. 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Szarlotka

poniedziałek, 21 marca 2011 17:33

 

 

 

Myślę, że do zrobienia, a już na pewno zjedzenia szarlotki specjalnie zachęcać nie muszę.  

 

 

Ciasto półkruche:

50 dag mąki pszennej

20 dag margaryny

2 jajka

1 żółtko

15 dag cukru

1 łyżka cukru waniliowego

3 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Nadzienie:

1 i 1/2 kg jabłek

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu



// 20 dag margaryny2 jajka1 żółtko15 dag cukru1 łyżka cukru waniliowego3 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli1 i 1/2 kg jabłek2 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, łączymy z cukrem, cukrem wanioliowym i solą. Siekamy z margaryną, robimy dołek, wbijamy żółtko i jajka, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie, to dodajemy trochę mąki.  Jabłka obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Prostokątną formę (23x34) smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wyklejamy nim dno formy i boki. Na cieście równomiernie układamy jabłka i posypujemy je cukrem oraz cynamonem. Resztę ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy nim jabłka i sklejamy boki. Ciasto nakłuwamy widelcem, by podczas pieczenia nadmiar wilgoci mógł wyparować. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i szarlotkę pieczemy przez około 40-45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Ciasteczka z jabłkiem

wtorek, 15 marca 2011 18:21

 

Ciasteczka z jabłkiem

 

Ciasto francuskie i cząstki jabłek posypane cynanonem i cukrem waniliowym, to prosty i szybki sposób na zrobienie przepysznych ciasteczek.

 

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 jabłka

cynamon

cukier waniliowy

1 białko



// cukier waniliowy1 opakowanie ciasta francuskiegocynamon2 jabłka';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Ciasto francuskie kroimy w dowolnej wielkości prostokąty i smarujemy białkiem. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie cząstki, które układamy na cieście i posypujemy dowolną ilością cynamonu oraz cukrem waniliowym. Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6026006
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2723 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl