Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 572 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Drożdżowe ciasto z kruszonką

piątek, 30 marca 2012 19:55

 

 

 

Najlepsze na świecie ciasto drożdżowe robiła moja Babcia. Zawsze patrzyłam na nią z podziwem z jaką siłą i umiejętnością wyrabia ciasto. Zapach ciasta drożdżowego pamiętam do dzisiaj i kojarzy mi się ze spokojnym i bezpiecznym domem.  Niestety, nie udało mi się poznać sekretu babcinego ciasta, ponieważ zawsze odpowiadała, że robi je "na oko".

 

Przepis na ciasto drożdżowe, które Wam dzisiaj prezentuję zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz "Słodki Świat". I jak zwykle, Ewa nie zawiodła mnie. Ciasto wyszło, tak jak zapewniała - miękkie, puszyste i naprawdę rewelacyjne w smaku, a słodka kruszonka dopełniła całości. Myślę, że Babcia byłaby ze mnie dumna! :-)

 

 

 

 

Ciasto:

700 g mąki tortowej

5 łyżek mąki tortowej na zaczyn

3 jajka

2 żółtka

80 g drożdży

1 szklanka mleka

150 g cukru

1 cukier waniliowy

1/2 szklanki oleju

1/2 łyżeczki soli

aromat pomarańczowy (parę kropel do smaku)

 

 

Kruszonka:

1/4 kostki zimnego masła

3 łyżki cukru pudru

4 łyżki mąki tortowej

1 cukier waniliowy

 

 

 

Ciasto: Letnie mleko wlewamy do dużej miski. Dodajemy cukier  i drożdże, które rozpuszczamy w  mleku. Następnie dodajemy 5 łyżek mąki tortowej, lekko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn drożdżowy wyrośnie (około 20-30 minut). Po tym czasie dodajemy resztę składników i dokładnie ciasto wyrabiamy maszyną (ja wyrabiałam 12-15 minut) lub rękami (około 30 minut). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż potroi swoją objętość (może to potrwać nawet 1 i 1/2 godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki (25x36) posmarowanej masłem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15 minut.

 

 

Kruszonka: Zimne masło, cukier puder, mąkę i cukier waniliowy rozcieramy w palcach, aż powstanie sypka kruszonka. Posypujemy nią ciasto.

 

 

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.

 

 

 

Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz"

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
14
2

komentarze (13) | dodaj komentarz

Oooooooospa!

sobota, 03 marca 2012 12:41

Hmmm, aż samej ciężko jest mi w to uwierzyć. Dopadła mnie OSPA! W związku z tym, wszelakie krzątanie się po kuchni  jest niestety  niemożliwe, ponieważ muszę leżeć i dużo odpoczywać. A w wieku 30-paru lat przechodzi się ją dosyć ciężko. Mam nadzieję, że dam radę :-) Trzymajcie kciuki! Pozdrawiam Was wszystkich i obiecuję postarać się szybko do Was wrócić z  nowymi przepisami.

 

 

 

Do "zobaczenia"!

 

 

Ania :-)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5906407
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2633 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl