Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 955 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Zupa ziemniaczana z czosnkiem i wędzonym boczkiem

czwartek, 21 marca 2013 19:04

 

 

 

Ciekawe połączenie ziemniaków, czosnku i wędzonego boczku. Prosta i smaczna zupa. Doskonała na chłodne dni. 

 

 

 

 

Dla 4 osób:

 

 

60 dag ziemniaków

15 dag wędzonego boczku

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1 liść laurowy

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 litr bulionu warzywnego

sól, pieprz

 

 

 

 

Ziemniaki obieramy i kroimy w gruszbą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle w garnku. Następnie wrzucamy ziemniaki i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 minut.

 

 

Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Jak oczarować mężczyznę - czyli przez żołądek do serca" - Praca zbiorowa.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
28
26

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sernik wiedeński

niedziela, 17 marca 2013 18:21

 

 

 

Sernik wiedeński pyszny i wilgotny. U mnie bez żadnych bakalii i bez kruchego spodu, ponieważ najbardziej lubię smak samego sera. Ale oczywiście, jeśli lubicie, to możecie upiec z  ulubionymi dodatkami.

 

 

 

 

1 kg tłustego białego sera trzykrotnie mielonego

25 dag ugotowanych ziemniaków

8 jajek (białka oddzielamy od żółtek)

1 kostka miękkiego masła

1 szklanka cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

 

 

 

Ser i ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce i mieszamy. W dużej misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz jednej łyżce masy serowo-ziemniaczanej, cały czas ucierając. Jeśli masa jest zbyt mało słodka, to można dodać cukru. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ubijamy pianę z białek i łączymy z masą serową delikatnie mieszając.

 

 

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy (27 cm) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest upieczony. Sernik zostawiamy do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach.

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Jak oczarować mężczyznę - czyli przez żołądek do serca" - Praca zbiorowa.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
89
38

komentarze (22) | dodaj komentarz

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27757

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6027475
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2726 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl