Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 424 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Cynamonowe zawijańce

sobota, 30 kwietnia 2011 22:36

 

 

 

Cynamonowe zawijańce zrobione są z ciasta francuskiego. Ładnie wyglądają i pysznie smakują.

 

 

1 opakowanie ciasta francuskiego (285g)

3-4 łyżki brązowego cukru

1 płaska łyżka cynamonu

1 jajko



// 1 jajko1 płaska łyżka cynamonu3 - 4 łyżki brązowego cukru ( 280g )';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Ciasto francuskie smarujemy jajkiem, posypujemy brązowym cukrem oraz cynamonem. Rolujemy dwustronnie, tak, aby dwa wałki ciasta spotkały się dokładnie na środku. Ponownie ciasto smarujemy jajkiem i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

 

 

 

Smacznego!

 

Cynamonowe zawijańce


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Pasta z szynki

sobota, 30 kwietnia 2011 21:51

 

 

 

Ta pasta jest świetnym pomysłem na wykorzystanie większej ilości wędliny. Przeważnie taką pastę robię po świętach, kiedy zostają resztki wędlin. Wystarczy je zmielić, dodać musztardę, śmietanę, rozsmarować na chlebie i zajadać się. Polecam.

 

 

30-35 dag szynki (lub różnych wędlin)

2-3 łyżeczki musztardy

2-3 łyżki śmietany

sól, pieprz

 

 

// 25 - 30 dag szynki ( lub różnych wędlin )2 - 3 łyżki śmietany2 - 3 łyżeczki musztardy';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Szynkę mielimy w maszynce, następnie dodajemy musztardę i dokładnie ucieramy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy i gotowe.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Ciasto czekoladowe z gruszkami

czwartek, 28 kwietnia 2011 17:50

 

 

 

Soczyste gruszki w połączeniu z ciastem czekoladowym tworzą bardzo pyszny duet.

 

 

50 dag gruszek

12 dag miękkiego masła

3 jajka

8 łyżek brązowego cukru

10 łyżek mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 tabliczka gorzkiej czekolady



// 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki kakao3 jajka12 dag miękkiego masła50 dag gruszek8 łyżek brązowego cukru';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym jajku, następnie przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Do masy wsypujemy startą czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy (o średnicy 22 cm) posmarowanej margaryną i oprószonej mąką. Na wierzchu ciasta układamy gruszki pokrojone w cienkie plasterki. Pieczemy przez około 50 minut w 180 stopniach. Po upływie podanego czasu należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, ponieważ jeśli gruszki są bardzo soczyste, to mogą wypuszczać sok i ciasto przez to może się dłużej piec.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Pasztet z jajek

poniedziałek, 25 kwietnia 2011 13:24

 

 

 

Pasztet z jajek zrobiłam pierwszy raz na Święta Wielkanocne. Jajka w połączeniu z koperkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem sprawiły, że pasztet był bardzo aromatyczny, a do tego ładnie prezentował się na stole w towarzystwie innych potraw wielkanocnych. Najlepiej smakuje z chrzanem lub majonezem.  Można podawać również na gorąco.

 

10 jajek ugotowanych na twardo

po pół pęczka koperku, natki pietruszki i szczypiorku

3/4 szklanki bułki tartej

100 ml śmietany 18%

1 surowe jajko (żółtko oddzielamy od białka)

3 łyżki groszku z puszki

4 łyżki startego żółtego sera

1 łyżka masła

sól, pieprz

 

 

// 1 surowe jajko10 jajek ugotowanych na twardo3 łyżki z groszku puszki100 ml śmietany 18%4 łyżki startego żółtego serapół pęczka po koperku, natki pietruszki i szczypiorku1 łyżka masła3/4 szklanki bułki tartej';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Jajka obieramy i kroimy niezbyt drobno. Zieleninę drobno siekamy. Masę jajeczną mieszamy z bułką tartą, śmietaną, surowym żółtkiem, koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem i zielonym groszkiem.  Przyprawiamy solą i pieprzem. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wąską formę keksową, taką około 22 cm smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Wykładamy masę jajeczną, wyrównujemy powierzchnię, którą posypujemy lekko bułką tartą, żółtym serem i skrapiamy rozpuszczonym masłem.  Zapiekamy w 180 stopniach przez około 35 minut.

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (20) | dodaj komentarz

Chrupiące udka z kurczaka

środa, 20 kwietnia 2011 19:51

 

 

 

Udka z kurczaka zapiekane z sosem powstałym na bazie majonezu i ketchupu z dodatkiem płatków kukurydzianych są aromatyczne, soczyste, a dzięki płatkom bardzo chrupiące. Polecam.

 

3 udka z kurczaka

5 łyżek majonezu

2 łyżki ketchupu

3 garście płatków kukurydzianych

przyprawa do kurczaka

oregano

bazylia

sól

pieprz

 

 

// sól4 udka z kurczaka5 łyżek majonezu2 łyżki ketchupuprzyprawa do kurczakaoreganobazyliapieprz';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Udka z kurczaka oczyszczamy, nacieramy solą, pieprzem, oregano, bazylią i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim udka. Majonez  łączymy z ketchupem oraz płatkami kukurydzianymi i mieszamy. Powstały sos wykładamy na udka i wierzch posypujemy przyprawą do kurczaka (ilość według uznania). Kurczaka przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut. Gdy udka będą miękkie, zdejmujemy folię aluminiową, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i podpiekamy do momentu, aż płatki dobrze się zarumienią i będą chrupiące.

 

Smacznego!

 

Chrupiące udka z kurczaka


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Ryż z brzoskwiniami w syropie

poniedziałek, 18 kwietnia 2011 16:07

 

 

 

Ryż z brzoskwiniami, to pyszne, lekkie i proste do  zrobienia danie. W sezonie letnim bardzo często taki ryż robię z truskawkami lub jagodami z dodatkiem śmietany. Polecam.

 

 

Dla 3 osób:

 

2 woreczki ryżu

1 puszka brzoskwiń w syropie

mielony cynamon

cukier

 

 

// cukier1 puszka brzoskwiń w syropiemielony cynamon';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Brzoskwinie osączamy i kroimy w drobną kostkę. Syrop zachowujemy. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie wysypujemy z woreczków na talerze i polewamy kilkoma łyżkami syropu z brzoskwiń. Brzoskwinie wykładamy na ryż. Całość można posypać cynamonem i cukrem.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Ciasto z jabłkami i śliwkami kalifornijskimi

środa, 13 kwietnia 2011 20:00

 

 

 

To jedno z moich ulubionych ciast. Jabłka sprawiają, że ciasto jest wilgotne i delikatne. Dodatkowo można dodać do ciasta rodzynki lub orzechy. Ja najbardziej lubię z jabłkami i śliwkami kalifornijskimi.   

 

 

4 jajka

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

3/4 szklanki oleju

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 średnie jabłka

10-15 dag śliwek kalifornijskich



// 1 szklanka cukru1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczenia10 - 15 dag śliwek kalifornijskich4 jajka1 łyżeczka cynamonu3/4 szklanki oleju4 średnie jabłka1 łyżeczka sody oczyszczonej';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, stale miksując, powoli wlewamy olej. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem i dalej miksujemy, aż do połączenia wszystkich składników. Do ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i śliwki, które kroimy w mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Formę keksową (32x11) smarujemy margaryną i oprószamy mąką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zupa-krem z czerwonej soczewicy

niedziela, 10 kwietnia 2011 16:47

 

 

 

Krem z czerwonej soczewicy zrobiłam pierwszy raz i wiem, że już na stałe zagości w moim menu. Zupa jest pyszna, kremowa, delikatna w smaku, a do tego jest bardzo zdrowa, ponieważ czerwona soczewica jest cennym źródłem białka, składników mineralnych oraz witamin z grupy B. Samo zdrowie. Polecam.

 

 

Dla 4 osób:

 

1,5 litra bulionu warzywnego

20 dag czerwonej soczewicy

1 puszka pomidorów w kawałkach (około 40 dag)

1 cebula

1 ząbek czosnku

olej

sól, pieprz

natka pietruszki



// 1 puszka pomidorów w kawałkach ( około 40 dag )1/2 opakowania mrożonych warzyw lub świeże warzywa ( marchewka, pietruszka, seler )1 lub 2 kostki bulionu np. cielęcegoolej20 dag czerwonej soczewicy1 cebula1 ząbek czosnkunatka pietruszki';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

 

//

 

 

Do bulionu warzywnego dodajemy czerwoną soczewicę i gotujemy, aż soczewica będzie miękka. W drugim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i rumienimy na złoty kolor. Wrzucamy pomidory i dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut.  Pomidory przekładamy do garnka z soczewicą, przykrywamy i gotujemy 5-10 minut. Tak ugotowaną zupę miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
7
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Sałatka hawajska

piątek, 08 kwietnia 2011 17:45

 

 

 

Kukurydza, marynowany seler, jajka, szynka i do tego ananas, który nadaje sałatce specyficznego smaku. Dla mnie pycha. Polecam.   

 

 

1 mały słoiczek selera marynowanego

1 puszka ananasa

1 puszka kukurydzy

3 jajka

30 dag szynki drobiowej

majonez

sól

pieprz



// 1 puszka kukurydzy30 dag szynki drobiowej3 jajkamajonezpieprz1 puszka ananasa1 mały słoiczek selera marynowanego';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Seler, ananas oraz kukurydzę osączamy z zalewy. Nitki selera kroimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy i obieramy. Ananas, jajka i szynkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
5
1

komentarze (7) | dodaj komentarz

Muffinki z budyniem czekoladowym

środa, 06 kwietnia 2011 18:02

 

 

 

Pyszne, delikatne i bardzo wilgotne.  Dodatek budyniu sprawia, że są bardzo czekoladowe. Polecam.  

 

 

Przepis na około 12 muffinek:

 

3 jajka

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 niecała szklanka cukru

100 g masła (1/2 kostki)

1 mały kubek jogurtu naturalnego (180g)

1 szklanka mleka

1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem (63g)

1 i 1/2 łyżeczki kakao



// szczypta soli1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem ( 63g )1 niecała szklanka cukru1 i 1/2 łyżeczki kakao3 jajka1 mały kubek jogurtu naturalnego ( 180g )1 szklanka mleka100 g masła ( 1/2 kostki )1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce miękkie masło miksujemy z cukrem, w trakcie miksowania dodajemy po jednym jajku. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt naturalny. Pod koniec miksowania wyspujemy kakao. Budyń rozrabiamy w szklance mleka i zagotowujemy. Formę do muffinek napełniamy do połowy masą, na to wykładamy 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki gęstego budyniu i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone muffinki przekładamy na kratkę kuchenną do całkowitego ostudzenia.

 

 

 

Smacznego!

 

Muffinki z budyniem czekoladowym


Podziel się
oceń
10
2

komentarze (3) | dodaj komentarz

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5914139
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2638 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl