Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 955 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Galaretka z kurczaka

niedziela, 29 kwietnia 2012 9:24

 

 

 

Do zrobienia galaretki z kurczaka zainspirował mnie przepis na blogu Qualietty "Skarbnica Smaków", link tutaj. Przepis trochę zmodyfikowałam, korzystając z porad mojej Mamy i galaretki wyszły przepyszne. Na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz. Takie galaretki są świetnym pomysłem na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. U mnie w domu najbardziej lubimy polane dużą ilością  soku z cytryny. Polecam.

 

 

 

 

Przepis na około 10 galaretek (poj. miseczki 200 ml)

 

 

3 ćwiartki z kurczaka

1,5 litra wody

1 duża marchewka

1 duża pietruszka

kawałek selera

1/2 puszki groszku konserwowego

2-3 jajka ugotowane na twardo

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu czarnego

1 opakowanie żelatyny w proszku (20g)

sól

 

 

 

Mięso myjemy. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Wywar odcedzamy z warzyw (podgrzewamy, jeśli jest taka potrzeba) i doprawiamy bardzo mocno do smaku. Po zastygnięciu smak galaretki będzie w sam raz. Przygotowujemy żelatynę według przepisu na opakowaniu i dolewamy do wywaru. 

 

 

Na dnie miseczek układamy plasterek jajka i układamy warstwami kurczaka, marchewkę pokrojoną w kostkę, groszek konserwowy, kawałek jajka i całość zalewamy gorącym wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie zimny, galaretki wstawiamy do lodówki, żeby zastygły (najlepiej na całą noc).

 

 

 

Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane sokiem z cytryny lub octem.

 

 

 

Smacznego!

 



Podziel się
oceń
7
2

komentarze (5) | dodaj komentarz

Jajecznica z suszonymi pomidorami i szynką szwarcwaldzką

niedziela, 22 kwietnia 2012 21:35

 

 

 

Bardzo lubię jajecznicę. Zawsze robiłam ją bez żadnych dodatków, aż do momentu, kiedy na blogu basinepichcenie zobaczyłam przepis na tę oto właśnie jajecznicę - link tutaj. A że suszone pomidory uwielbiam, to przepis od razu wylądował w ulubionych. Suszone pomidory i szynka szwarcwaldzka świetnie nadają charakteru jajecznicy. Oczywiście można użyć innej wędzonej szynki. Polecam.

 

 

 

2 lub 3 jajka

4 suszone pomidory

2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej

 

 

 

Suszone pomidory kroimy w kostkę, a szynkę na mniejsze kawałki i podsmażamy chwilę na suchej patelni. Dodajemy jajka i od czasu do czasu mieszamy - ścinamy według uznania. Dodanie soli nie jest konieczne ponieważ pomidory i szynka sprawiają, że jajecznica jest słona.

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Mleczne bułeczki drożdżowe

środa, 18 kwietnia 2012 17:40

 

 

 

Drożdżowe bułeczki. Mięciutkie i delikatne. Doskonale smakują z samym masłem, miodem lub dżemem.

 

 

 

 

Przepis na około 15 bułeczek (średniej wielkości)

 

 

3 szklanki mąki tortowej

3 dag drożdży

2 żółtka

3 łyżki cukru pudru

8 dag masła (1/3 kostki)

1 szklanka mleka

szczypta soli

 

 

Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, w którym rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak na około 20-30 minut. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, sól i wszyskie składniki mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto (około 5 minut). Dodajemy roztopione letnie masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i lśniące.

 

Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na równe części i formujemy bułeczki (wielkość według uznania). Bułeczki układamy na blasze posmarowanej tłuszczem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut, żeby jeszcze wyrosły. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika bułeczki smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.

 

 

 

Źródło: "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" Ewa Aszkiewicz, Romana Chojnacka

 

 

 

 

Smacznego!



Podziel się
oceń
3
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

Staropolska zupa cebulowa

sobota, 14 kwietnia 2012 16:04

 

 

 

Goździki, imbir, gałka muszkatołowa - to wszystko sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna i specyficzna w smaku. Natomiast dzięki dodatkowi chleba zupa jest gęsta i pożywna. Szybko się ją robi i śmiało mogę ją polecić na przyjęcia rodzinne. Myślę, że zaskoczy gości swoim ciekawym smakiem.

 

 

 

 

Dla 4 osób

 

 

2 duże cebule (400g)

200 g żytniego chleba

3 łyżki masła

3 goździki

gałka muszkatołowa mielona

imbir mielony

pieprz, sól

 

 

 

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plastry i szklimy w garnku na 2 łyżkach masła. Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na patelni na 1 łyżce masła. Następnie przekładamy do garnka z cebulą i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy goździki, sól do smaku i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Zupę miksujemy i doprawiamy gałką muszkatołową, imbirem, pieprzem (według uznania) i ewentualnie solą i cukrem.

 

 

 

 

Źródło: Przepis na przyprawie "Goździki" - Kamis

 

 

 

 

Smacznego!

 



Podziel się
oceń
1
1

komentarze (18) | dodaj komentarz

Wielkanocne Menu

środa, 04 kwietnia 2012 20:22

 

Wielkanocne Menu, to zbiór przepisów w pigułce z mojego bloga na: pasztety, oryginalne ciasta oraz kolorowe sałatki. Jak również na wykwintne zupy i oryginalne potrawy mięsne na świąteczny obiad.  Mam nadzieję, że chociaż trochę zainspiruję Was w ustalaniu wielkanocnego menu :-)

 

Kliknięcie na miniaturkę zdjęcia spowoduje odesłanie do przepisu.  

 

 

 

                                                                                 

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (8) | dodaj komentarz

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27757

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6027506
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2726 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl