Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 729 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Tort kakaowy z masą jogurtową i jabłkową

niedziela, 28 kwietnia 2013 17:50

 

 

 

 

Na Urodziny Taty zrobiłam tort kakaowy przełożony masą jogurtową połączoną z galaretką oraz masą jabłkową. Tym tortem trafiłam idealnie w gust mojego Taty, który bardzo lubi lekko wilgotne i kwaskowate smaki.  Tort jest bardzo delikatny w smaku i wbrew pozorom robi się go bardzo łatwo, a do tego ładnie i kolorowo prezentuje się na stole. W oryginalnym przepisie podane jest, żeby tort polać polewą, ale według mnie polewa nie jest konieczna.

 

 

 

 

Ciasto:

 

3 jajka

1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka = 250 ml)

3/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

1 cukier waniliowy

1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

Masa jogurtowa:

 

1 szklanka gęstego naturalnego jogurtu

1 zielona galaretka (u mnie agrestowa)

 

 

 

Masa jabłkowa:

 

2 średnie kwaskowate jabłka

1 galaretka brzoskwiniowa

 

 

 

Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i cały czas ucierając, stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao (ciasto zrobi się bardzo suche i gliniaste, ale nie należy się tym przejmować). Ubijamy pianę z białek i stopniowo dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką drewnianą (dzięki temu ciasto powoli zrobi się płynne). Ciasto przekładamy do małej tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni (termoobieg 160 stopni) przez około 30 minut.

 

Masa jogurtowa: Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia. Odlewamy około 80 ml do miseczki. Pozostałą galaretkę dokładnie mieszamy z jogurtem. Gdy galaretka w miseczce stężeje kroimy ją w drobną kostkę.

 

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wlewamy odrobinę wody, wrzucamy jabłka i dusimy, aż jabłka trochę zmiękną (nie rozgotowujemy jabłek). Studzimy. W 250 ml gorącej wody rozpuszczamy brzoskwiniową galaretkę i postawiamy do ostudzenia. Odlewamy 80 ml galaretki do miseczki. Gdy galaretka w miseczce stężeje kroimy ją w drobną kostkę. Resztę galaretki ostudzonej wlewamy do ostudzonych jabłek. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

 

 

Ostudzone ciasto kroimy na 3 krążki. Każdy blat ciasta nasączamy delikatnie zimnym naparem z herbaty. Na pierwszym kładziemy tężejącą masę jabłkową (nie może być zbyt rzadka, żeby ciasto za bardzo nie nasiąknęło). Przykrywamy drugim ciastem i wykładamy tężejącą masę jogurtową w którą wciskamy delikatnie kwadraciki galaretek. Całość przykrywamy trzecim ciastem. Tort wstawiamy do lodówki, żeby masy dokładnie stężały.

 

 

 

 

Źródło: "Ciasta i ciasteczka Siostry Marii"

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
33
15

komentarze (20) | dodaj komentarz

Marmurkowe ciasto

niedziela, 21 kwietnia 2013 9:56

 

 

 

Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni. Dzięki marmurkowemu wzorkowi ciasto wygląda bardzo ładnie. A do tego jest bardzo smaczne. Idealnie smakuje z ciepłym mlekiem.

 

 

 

6 jajek

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2-3 łyżki kakao

1/2 szklanki oleju

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

 

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając wlewamy powoli olej oraz dodajemy po jednej łyżce obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do drugiej miski, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

 

 

Formę (25x36) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wylewamy jasną część ciasta, a na nią ciemną, z kakao. Widelcem mieszamy w cieście, tworząc w ten sposób marmurkowy wzór. Ciasto pieczemy w 190 stopniach (termoobieg 170) przez około 50 minut (do suchego patyczka).

 

 

 

 

 

Źródło: "Ciasta i ciasteczka Siostry Marii"

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
24
15

komentarze (9) | dodaj komentarz

Galaretki w owocowych skórkach

poniedziałek, 15 kwietnia 2013 21:33

 

 

 

Owocowe galaretki podane w skórkach pomarańczy są idealnym pomysłem na przyjęcia dla najmłodszych. Z takich ćwiartek możemy stworzyć galaretkowe łódeczki, wbijając wykałaczkę, a z kawałka papieru tworząc żagiel.

 

 

 

 

pomarańcze

galaretki w różnych smakach i kolorach

 

 

 

 

 

Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (ja rozpuściłam w 400 ml). Pomarańcze sparzamy, kroimy na pół, wyciskamy sok, a potem łyżeczką usuwamy delikatnie miąższ, tak, żeby nie uszkodzić skórek. Połówki owoców umieszczamy na mniejszym kubku i zalewamy je ostudzoną galaretką. Wstawiamy do lodówki, aż galaretki stężeją. Przed podaniem kroimy na ćwiartki.

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Moje Smaki Życia", Nr 4/2013

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
20
12

komentarze (8) | dodaj komentarz

Sałatka z ananasem, kukurydzą i serem żółtym

środa, 10 kwietnia 2013 21:00

 

 

 

Prosta i szybka sałatka znana prawie każdemu. U mnie zrobiona na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku, który dodaje sałatce ostrzejszego smaku.

 

 

 

 

1 puszka kukurydzy

6 plastrów ananasa z puszki

20 dag sera żółtego

250 g jogurtu naturalnego (gęstego)

1 łyżka majonezu

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz

 

 

 

 

Kukurydzę osączamy. Ser żólty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Plastry ananasa osączamy i kroimy w drobną kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i łączymy z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schładzamy w lodówce.

 

 

 

 

 

Źródło: "Przepisy czytelników - Tanie, Szybkie, Sprawdzone", Nr 3/2011

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
51
22

komentarze (37) | dodaj komentarz

Kokosanki

niedziela, 07 kwietnia 2013 19:49

 

 

 

Przepis na te kokosanki dostałam od koleżanki z pracy, która poczęstowała mnie nimi po Świętach Wielkanocnych. Połączenie delikatnego, wilgotnego ciasta z czekoladową polewą i kokosem zachwyciły mnie tak bardzo, że nie miałam wyjścia i  zrobiłam te właśnie cudeńka. Polecam Wam bardzo, bo robi się je naprawdę łatwo, a efekt końcowy jest przepyszny :)

 

 

 

 

Ciasto:

2 jajka

100 g miękkiego masła

300 g cukru pudru

1 szklanka mleka 3,2%

1/2 kg mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 łyżki miodu sztucznego

 

 

 

Polewa:

300 g masła

300g cukru zwykłego

3/4 szklanki mleka 3,2%

1 łyżka spirytusu

40 g kakao

 

 

 

Dodatkowo:

250 g wiórek kokosowych

 

 

 

Ciasto:  Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i dalej ucierając dodajemy na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec wlewamy miód i wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Prostokątną formę (34x23) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut, do suchego patyczka.

 

 

Polewa: Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło i cały czas mieszając zagotowujemy. Na koniec wsypujemy kakao oraz dodajemy spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.

 

 

 

Wystudzone ciasto kroimy w kwadraty o bokach (4-5 cm). Na jeden talerzyk wylewamy trochę polewy (powinna być letnia), a na drugi wysypujemy kokos. Kwadraty ciasta obtaczamy najpierw w polewie, a potem w kokosie. Odstawiamy do zastygnięcia.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
92
29

komentarze (27) | dodaj komentarz

Kotlety schabowe w chrupiącej panierce

sobota, 06 kwietnia 2013 18:48

 

 

 

Kotlety schabowe zawsze obtaczam najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Natomiast ostatnio wypróbowałam przepis na schabowe w panierce z dodatkiem mąki kukurydzianej, która wyszła chrupiąca i bardzo smaczna.  Polecam wielbicielom kotletów schabowych :)

 

 

 

 

4 plastry schabu

2 jajka

3 łyżki bułki tartej

2 łyżki mąki kukurydzianej

1 łyżka mąki pszennej

sól, pieprz

olej do smażenia

 

 

 

 

 

Plastry schabu myjemy, osuszamy i rozbijamy. Oprószamy pieprzem i solą. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę pszenną i dwie łyżki zimnej wody. Bułkę tartą mieszamy z mąką kururydzianą.

 

Kotlety obtaczamy najpierw w cieście z jajek i mąki, a potem w bułce tartej wymieszanej z mąką kukurydzianą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

 

 

 

 

Źródło: "Jak oczarować mężczyznę, czyli przez żołądek do serca" - Praca zbiorowa

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
29
32

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025534
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2722 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl