Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 572 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Keks

piątek, 28 maja 2010 21:34


Keks


4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego (z cukrem)
owoce kandyzowane, bakalie

 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy pół szklanki mąki, mieszamy. Wlewamy wodę, mieszamy. Znowu dodajemy pół szklanki mąki, mieszamy. Dodajemy olej, mieszamy. Dodajemy 1 całą szklankę mąki, mieszamy. Dodajemy pół szklanki mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec wsypujemy budyń, mieszamy. Dodajemy owoce kandyzowane lub bakalie i dokładnie mieszamy. Pieczemy w formie keksowej (32x11)* posmarowanej margaryną i oprószoną mąką w temperaturze 180 stopni (termoobieg 160) około 60 minut**.

 

 

 

* wielkość formy dobieramy w zależności od ilości dodanych owoców kandyzowanych lub bakalii.
** najlepiej sprawdzić patyczkiem - jeśli jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Zupa - krem z cebuli

wtorek, 25 maja 2010 20:59





 

Dla 3 osób:

3 duże cebule
1 kostka rosołowa
2 łyżki mąki
masło
sól, pieprz

 

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki i dusimy na maśle na małym ogniu, aż stanie się złocista. Następnie dodajemy mąkę i podgrzewamy do momentu, aż mąka lekko się zarumieni. Wlewamy 3/4 litra wody, dodajemy kostkę rosołową i mieszając, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Zupę miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku. Można dodać, według uznania śmietanę. Podajemy z grzankami.

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Grzanki z ananasem

sobota, 22 maja 2010 21:21


Grzanki z ananasem


chleb tostowy
plastry ananasa
szynka konserwowa
ser żółty
masło

Chleb tostowy smarujemy masłem, kładziemy plaster szynki, ananasa i żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut, aż ser się stopi i zarumieni.

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Rogaliki kruche z marmoladą

wtorek, 18 maja 2010 20:35


Rogaliki kruche z marmoladą


50 dag mąki
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany (18%)
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
marmolada

Mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce.  Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Nożem wykrawamy trójkąty (o boku około 10 cm), nakładamy marmoladę i od podstawy zwijamy ku środkowi, kształtując rogaliki. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, układamy na nim rogaliki, które smarujemy białkiem. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach (termoobieg 180). 

Smacznego! 


Podziel się
oceń
15
1

komentarze (4) | dodaj komentarz

Pieczone ziemniaki

niedziela, 16 maja 2010 16:51





Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie.  Następnie przekładamy do posmarowanej olejem żaroodpornej formy.  Posypujemy przyprawą do ziemniaków oraz skrapiamy olejem. Pieczemy w 200 stopniach (najlepiej na termoobiegu w 180 stopniach), aż do uzyskania złocistej skórki.

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Babka marmurkowa

środa, 12 maja 2010 20:25

 

 Babka marmurkowa 

 

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kostki masła
4 jajka
2 łyżki śmietany 22%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając, dodajemy po jednym żółtku, a potem po łyżce obie mąki wymieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Na koniec delikatnie mieszamy masę z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną wylewamy do natłuszczonej i posypanej mąką formy keksowej, do drugiej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wylewamy na jasne ciasto, delikatnie mieszając widelcem. Babkę pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg 170). Po lekkim ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego! 

Babka marmurkowa


Podziel się
oceń
3
1

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zupa - krem z brokułów

niedziela, 09 maja 2010 18:19


Zupa - krem z brokułów


Dla 3 osób:

- 50 dag brokułów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa
- masło
- sól, pieprz

Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na maśle.  Dodajemy brokuły i zalewamy 3/4 litra wody (z kostką rosołową).  Gotujemy do miękkości. Wszystko razem miksujemy i doprawiamy do smaku.  Można dodać, według uznania śmietanę.  Podajemy z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem konserwowym

czwartek, 06 maja 2010 17:09


Sałatka z tuńczykiem


Dla 3-4 osób:

- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka kukurydzy
- 5 mniejszych ogórków konserwowych
- sos vinegret lub sos sałatkowy grecki lub włoski
- sól, pieprz według uznania

Tuńczyka i kukurydzę odsączamy. Tuńczyka delikatnie rozgniatamy widelcem. Ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy z sosem.  Podajemy z pieczywem.

Smacznego!


Podziel się
oceń
13
6

komentarze (2) | dodaj komentarz

Przystawka

środa, 05 maja 2010 15:50


"Tasty Blog" ma być inspiracją do moich kolejnych kulinarnych przygód. Wiem, że będzie to jeden z wielu blogów o tej tematyce jakich setki w sieci, ale blog ten ma być moją wizytówką dobrego smaku. I jak to bywa w życiu, jednym przypadnie do gustu, a drugim nie. Wszystkie przepisy, które będę tu zamieszczać są wypróbowane przeze ze mnie i cieszące się uznaniem wśród moich znajomych. Część z nich wyszperana jest z sieci, zapożyczona od przyjaciół, rodziny. Niektóre pochodzą z różnych książek i gazet, które czytam niczym najlepszą książkę sensacyjną. Mam pasję, która sprawia mi dużo radości. Wprowadza mnie do świata smaku i zapachu.
Eksperymentuję, odkrywam. Tak, jestem smakoszem. Smakoszem życia.


Czas zacząć danie główne!
Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5906379
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2633 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl