Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 954 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Sernik na zimno z truskawkami

poniedziałek, 30 maja 2011 18:48

 

 

Sezon na truskawki rozpoczęty. Moja pierwsza propozycja to sernik na zimno. Pyszny, lekki, delikatny, zrobiony na bazie homogenizowanych serków waniliowych, twarogu i galaretek. Prosty i szybki do zrobienia. Polecam.

 

 

30 dag truskawek

20 dag półtłustego twarogu

2 waniliowe serki homogenizowane (każdy po 150 g)

małe opakowanie okrągłych biszkoptów

3-4 łyżeczki cukru pudru

2 galaretki truskawkowe

1 galaretka brzoskwiniowa

 



// 2 galaretki truskawkowe1 galaretka brzoskwiniowaopakowanie małe okrągłych biszkoptów20 dag półtłustego twarogu2 waniliowe serki homogenizowane ( każdy po 150 g )30 dag truskawek';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//



Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy biszkoptami. W szklance gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy galaretkę truskawkową. Gdy wystygnie, dokładnie miksujemy ją z serkami homogenizowanymi i wylewamy ją na biszkopty. Tortownicę wkładamy do lodówki, aby masa serowa dokładnie zastygła. W szklance gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy galaretkę brzoskwiniową  i odstawiamy do ostudzenia. Twaróg dokładnie miksujemy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy wystudzoną galaretkę brzoskwiniową i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy połowę pokrojonych truskawek (15 dag) i mieszamy łyżką. Tak powstałą masę twarogową wykładamy na zastygłą masę z serków homogenizowanych i wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance gorącej, przegotowanej wody. Pozostałe truskawki kroimy w plasterki, układamy na masie twarogowej i zalewamy tężejącą truskawkową galaretką. Wstawiamy do lodówki.

 

Smacznego!

 

Sernik na zimno z truskawkami


Podziel się
oceń
3
6

komentarze (10) | dodaj komentarz

Zupa-krem z bobu z miętą

sobota, 28 maja 2011 20:20

 

 

Ta zupa, to moje kolejne odkrycie, a ponieważ uwielbiam zupy-kremy, jak również bób, to nie musiałam długo zastanawiać się nad jej zrobieniem.  Zupa jest z dodatkiem mięty, która ożywia jej smak. Oczywiście, jeśli ktoś nie przepada za miętą, jak najbardziej nie musi jej dodawać, a zupę można podać wtedy z groszkiem ptysiowym. Polecam tym, którzy lubią oryginalne smaki.

 

 

Dla 3-4 osób:

 

450 g bobu mrożonego (w sezonie świeżego)

850 ml bulionu z warzyw (może być z kostki)

2 średnie ziemniaki

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki świeżej, posiekanej mięty

olej

sól, pieprz

listki mięty i jogurt do dekoracji



// listki mięty i jogurt do dekoracji850 ml bulionu z warzyw ( może być z kostki )450 g bobu mrożonego ( w sezonie świeżego )olej2 średnie ziemniaki1 czerwona cebula2 ząbki czosnku';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Smażymy 3-4 minuty, aż cebula zmięknie i zeszkli się. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy 5 minut, cały czas mieszając. Wrzucamy bób oraz wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż bób i ziemniaki zmiękną. Zupę lekko studzimy i przelewamy do miksera, miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Zupę przelewamy do garnka i dodajemy posiekaną miętę. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy, polewamy jogurtem i dekorujemy listkami mięty.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sorbet cytrynowy z imbirem

środa, 25 maja 2011 18:25

 

 

Orzeźwiający sorbet cytrynowy, idealny na upalne dni. Dodatek imbiru sprawia, że sorbet ma lekko korzenny i palący smak. Przy robieniu sorbetu należy wykazać się dużą cierpliwością, ponieważ ważne jest, żeby sorbet co 30 minut rozkruszać w blenderze i ponownie zamrażać po to, żeby uzyskał właściwą konsystencję.

 

 

Dla 4 osób:

 

3 duże cytryny

8 łyżek cukru

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

listki mięty i plasterki cytryny do dekoracji



// listki i plasterki mięty cytryny do dekoracji1/2 łyżeczki mielonego imbiru3 duże cytryny';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Cytryny parzymy, skórkę ścieramy na tarce, a z miąższu wyciskamy sok. Skórkę wrzucamy do rondelka, wlewamy 200 ml wrzącej wody, dodajemy cukier i imbir. Po minucie gotowania zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie, do syropu cytrynowego dodajemy szklankę chłodnej, przegotowanej wody i sok z wyciśniętych cytryn. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. Kiedy sorbet zacznie zamarzać należy zmiksować go w blenderze i ponownie wstawić do zamrożenia. Postępować tak 3-4 razy, a potem pozostawić już do całowitego zamrożenia.

 

Na 15 minut przed podaniem sorbet wyjąć z zamrażalnika. Łyżką do lodów nakładać sorbet do pucharków. Można udekorować listkami mięty lub plasterkami cytryny.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Wiosenna zupa ze szczypiorkiem

sobota, 21 maja 2011 18:10

 

 

 

Wiosenna, kolorowa i bardzo pyszna. Dzięki dodatkowi mleka zupa jest delikatna i aksamitna.  Szczypiorek sprawia, że zupa smakuje i pachnie wiosną. Polecam.

 

 

Dla 4-5 osób:

 

40 dag ziemniaków

3 średnie marchewki

2 średnie pietruszki

2 pęczki szczypiorku

1 szklanka mleka

3 łyżki śmietany 18%

2 łyżeczki mąki pszennej

kostka rosołowa

sól, pieprz

 

 

// sól, pieprz1 szklanka mleka3 łyżki śmietany 18%2 pęczki szczypiorkukostka rosołowa40 dag ziemniaków3 średnie marchewki2 średnie pietruszki';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Zagotowujemy 1 litr wody z kostką rosołową, a potem wlewamy zimne mleko. Wrzucamy pokrojone w drobną kostkę marchewki i pietruszkę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Następnie wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy wszystko do miękkości. Śmietanę dokładnie rozprowadzamy z mąką w małym garnuszku. Dolewamy trochę zupy i mieszamy. Całość wlewamy do zupy. Wsypujemy pokrojony szczypiorek (zostawiamy trochę do dekoracji). Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (4) | dodaj komentarz

Tartinki z szynką, ogórkiem i serkiem

środa, 18 maja 2011 19:43

 

 

Tartinki to ciekawa propozycja na przyjęcia. Robi się je bardzo szybko, a składniki dobiera według uznania. To takie mini kanapki na dwa kęsy.  Na stole prezentują się bardzo ładnie i kolorowo. Polecam.

 

 

pumpernikiel lub inny chleb

majonez

szynka

ogórek

kremowy serek

ketchup

koperek

 

 

Z kromek chleba wycinamy foremką do ciastek lub szklanką kółka i smarujemy majonezem. Układamy plasterek szynki (można wyciąć literatką) oraz plasterek ogórka. Z serka formujemy kuleczki i kładziemy na ogórku. Serek ozdabiamy ketchupem. Całość dekorujemy koperkiem.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Koktajl gruszkowo-jabłkowy

niedziela, 15 maja 2011 17:43

 

 

 

Pyszny, pożywny i pełen witamin koktajl jabłkowo-gruszkowy, zrobiony na bazie jogurtu, z dodatkiem miodu, kremu orzechowego i szczypty cynamonu.

 

 

Składniki na 2 szklanki koktajlu:

 

250 ml rzadkiego jogurtu naturalnego

1 soczysta gruszka

1 małe winne jabłko

1 łyżka płynnego miodu

1 czubata łyżeczka kremu orzechowego np. Nutella

szczypta cynamonu

 

 

Gruszkę i jabłko obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Jogurt miksujemy z owocami, miodem, kremem orzechowym i szczyptą cynamonu.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zupa ziemniaczana na zasmażce ze skwarkami

czwartek, 12 maja 2011 20:58

 

  

 

Tę zupę najlepiej robi moja Mama. A przepis zna od swojej Babci, czyli mojej Prababci. To ulubiona zupa mojego Taty i moja również. Jest nietypowa, bo robiona jest bez dodatku śmietany tylko na zasmażce ze skwarkami. I to właśnie sprawia, że zupa ma nietypowy smak.

 

1/2 opakowanie mrożonej włoszczyzny

60 dag ziemniaków

10 dag słoniny

2 łyżki mąki

1 liść laurowy

kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu

kostka rosołowa

natka pietruszki

przyprawa maggi

 

 

// 10 dag słoniny1/2 opakowanie mrożonej włoszczyznykilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu1 liść laurowykostka rosołowaprzyprawa maggi60 dag ziemniakównatka pietruszki';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Zagotowujemy 2 litry wody, wrzucamy kostkę rosołową, ziemniaki pokrojone w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz czarny pieprz  i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wrzucamy włoszczyznę i gotujemy wszystko do miękkości. Słoninę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni, na koniec dodajemy łyżkę margaryny i chwilę jeszcze smażymy. Następnie dodajemy mąkę, dokładnie rozprowadzamy, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i mieszamy. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do zupy i zagotowujemy. Dodajemy do smaku sól, świeżo zmielony pieprz, przyprawę maggi oraz zieloną pietruszkę

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
1

komentarze (3) | dodaj komentarz

Krem cappuccino

poniedziałek, 09 maja 2011 18:57

 

 

 

Szybki i prosty do zrobienia deser kawowy.  Idealnie komponuje się z bitą śmietaną.  Dla podkreślenia smaku całość można posypać cynamonem.

 

 

Składniki dla 2 osób:

 

400 ml mleka

100 g śmietany 36%

4 łyżki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

 

 

// 1 opakowanie budyniu waniliowego4 - 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej400 ml mleka100 g śmietany 36%';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Kremówkę mieszamy z budyniem waniliowym. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Dodajemy kawę i rozrobiony budyń. Dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 1 minuty. Studzimy, jeszcze raz mieszamy i wlewamy do 2 małych szklaneczek. Chłodzimy.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
3

komentarze (2) | dodaj komentarz

Pierwsze Urodziny Bloga i Wykwintne Trufle Czekoladowe

czwartek, 05 maja 2011 6:17

 

Dokładnie rok temu, czyli 05.05.2010 powstał Tasty Blog. I nie byłoby go, gdyby nie moja wielka fascynacja kuchnią, zapachem, smakiem. Za rok prowadzenia bloga wstawiłam ponad 100 przepisów. Staram się, aby potrawy były różnorodne, a jednocześnie  łatwe do zrobienia i z produktów ogólno dostępnych.  

Dużym wyróżnieniem dla mnie jest fakt, że w katalogu bloog’ów na Wirtualnej Polsce w kategorii „Kuchnia” jestem na pierwszym miejscu w „Polecanych bloogach” i na wysokiej pozycji w „Najpopularniejszych blogach”. 

 

Dziękuję wszystkim za komentarze, cenne uwagi, opinie, jak również konstruktywne słowa krytyki. Dziękuję, że odwiedzacie Tasty Blog. Bez Was na pewno nie byłoby we mnie tyle zapału do prowadzenia bloga. 

 

Qualietko, Kaj – dla Was specjalne podziękowania – już Wy wiecie za co :-)

 

I właśnie z tej okazji przygotowałam wykwintne trufle czekoladowe. Przepis bardzo łatwy, a efekt powalający. Gorąco polecam.

 

 

 

 

Przepis na 24 trufle

 

175 g czekolady deserowej

2 łyżki likieru migdałowego (ewentualnie 1 łyżka spirytusu + 1 łyżka wody + parę kropel olejku migdałowego)

3 łyżki masła

4 łyżki cukru pudru

50 g mielonych migdałów

50 g startej deserowej czekolady (do obtoczenia trufli)

 

 

// 175 g czekolady deserowej50 g startej deserowej czekolady ( do obtoczenia trufli )2 łyżki likieru migdałowego ( ewentualnie 1 łyżka spirytusu + 1 łyżka wody + parę kropel olejku migdałowego )50 g mielonych migdałów3 łyżki masła';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Czekoladę deserową razem z likierem roztapiamy w garnku umieszczonym na rondlu z wrzącą wodą, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy masło i nadal mieszamy, aż się roztopi, a potem dodajemy cukier puder i migdały i dokładnie mieszamy. Masę pozostawiamy w chłodnym miejscu, aż przestygnie na tyle, żeby można było z niej utoczyć 24 kulki. Startą czekoladę wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej czekoladowe trufle. Tak przygotowane trufle wkładamy do lodówki i chłodzimy.

 

Porada: Skórkę z migdałów łatwo usunąć zanurzając je na parę minut we wrzącej wodzie. Skórka wówczas napęcznieje i łatwo zejdzie. 

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
2

komentarze (6) | dodaj komentarz

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27757

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6027517
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2726 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl