Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 124 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Meksykaniec

niedziela, 27 maja 2012 1:34

 

 

 

Jeśli lubicie jabłka, banany, rodzynki, cynamon, to polecam właśnie to ciasto o ciekawej nazwie "Meksykaniec".   Za sprawą jabłek i bananów ciasto wychodzi wilgotne i mięciutkie.  Do tego rodzynki i cynamon. Jak dla mnie, niebo w gębie.

 

 

 

 

7 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 średnie banany

4 średnie jabłka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulat)

3 łyżki rodzynek

parę kropel aromatu migdałowego

 

 

 

 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując powoli wlewamy olej oraz wsypujemy po jednej łyżce mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (1 łyżkę mąki odkładamy). Na koniec wsypujemy cynamon, kawę rozpuszczalną oraz wlewamy parę kropel aromatu migdałowego. Miksujemy do połączenia składników.

 

 

Jabłka i banany obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy rodzynki. Owoce posypujemy i mieszamy z pozostałą 1 łyżką mąki, żeby nie opadły podczas pieczenia. Łączymy dokładnie z ciastem. Ciasto przekładamy do formy (34x23) natłuszczonej i posypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

Źródło: Przepisy czytelników - Tanie, szybkie, sprawdzone - Nr 3/2011

 

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
13
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

Filety z kurczaka z pieczarkami w sosie cebulowym

środa, 23 maja 2012 19:45

 

 

 

Z mięs najbardziej lubię właśnie kurczaka i wszelkie wariacje na jego temat. Tym razem proponuję filety z kurczaka zapiekane z pieczarkami w sosie cebulowym. W sumie, to w końcowym efekcie z sosu zrobiła się "pierzynka", ale mnie w niczym to nie przeszkadzało, bo  całość komponowała się bardzo smacznie, a mięso wyszło bardzo kruche i delikatne. Przepis bardzo prosty, a efekt naprawdę zadowalający. Polecam.

 

 

 

 

Przepis dla 2-3 osób:

 

 

1 podwójna pierś z kurczaka

1 opakowanie zupy cebulowej (użyłam francuskiej zupy cebulowej "Knorr")

20 dag pieczarek

1 szklanka słodkiej śmietanki 18%

1 średnia cebula

1/2 łyżki masła

 


 

Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Każdy kawałek kurczaka posypujemy z obu stron zupą cebulową, przekładamy do pojemniczka, zamykamy szczelnie i zostawiamy w lodówce na całą noc. Na drugi dzień, pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Na maśle podsmażamy cebulę,  dodajemy pieczarki i chwilę dusimy, aż trochę zmiękną. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry mięsa,  wykładamy na nie podsmażone pieczarki z cebulą i całość zalewamy śmietaną. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut.

 

 

 

 

Źródło: "143 Przysmaki Siostry Anastazji" - Anastazja Pustelnik

 

 

 

 

Smacznego!

 



Podziel się
oceń
3
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Tort Ambasador

niedziela, 20 maja 2012 0:03

 

 

 

Ten wspaniały tort zrobiłam na Imieniny mojej Mamy. Zachwytów nie było końca. Ambasador stał się numerem jeden. Delikatny biszkopt, masa z kawałkami gorzkiej czekolady i kawałkami brzoskwiń tworzą rewelacyjne połączenie. Przygotowanie tortu wymaga trochę czasu, ale gwarantuję, że jest tego wart. Po prostu jest przepyszny.

 

 

 

Biszkopt:

 

6 jajek

1 szklanka mąki tortowej

1 szklanka cukru

1 opakowanie kisielu cytrynowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Masa:

 

2 kostki masła

3 szklanki mleka 3,2%

1,5 szklanki cukru

2 budynie waniliowe (każdy po 40g)

7 żółtek

2-3 łyżki kakao

gorzka czekolada

puszka brzoskwiń

 

 

Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kisielem i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

 

Masa: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Żółka dokładnie mieszamy z 0,5 szklanki mleka, wsypujemy budynie, dalej dokładnie mieszamy i bardzo powoli wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje zestawiamy z ognia i studzimy.

 

Miękkie masła ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę. Do drugiej części odsączone (syrop zachowujemy) i pokrojone brzoskwinie (zostawiamy trochę jasnej masy bez brzoskwiń do posmarowania boków tortu).

 

Biszkopt dzielimy na 2 części i nasączamy syropem z brzoskwiń. Ciemną masę nakładamy na pierwszą część ciasta, przykrywamy drugim ciastem i nakładamy jasną masę. Boki smarujemy pozostawioną jasną masą (bez brzoskwiń). Boki i wierzch tortu posypujemy drugą połową gorzkiej czekolady startej na wiórki. Tort wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

 

 

Źródło: Smaczny Krążek - Płyta Multimedialna

 

 

 

Smacznego!

 


 


Podziel się
oceń
8
3

komentarze (24) | dodaj komentarz

Drożdżówki z serem

czwartek, 17 maja 2012 18:42

 

 

 

To pierwsze moje drożdżówki. Trochę z obawami je robiłam, ale wyszły naprawdę pyszne. Jak wyjmowałam je z piekarnika, to byłam z nich naprawdę dumna, bo wyglądały jak malowane. Znowu zamarzyło mi się mieć własną kawiarenkę. Ech, marzenia... 

 

 

 

 

Przepis na około 18 drożdżówek:

 

 

 

Ciasto:

 

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

2,5 dag drożdży

1 jajko

5 łyżek cukru

100 g stopionego letniego masła

szczypta soli

1 żółtko do posmarowania ciasta

 

 

Nadzienie serowe:

 

30 dag zmielonego tłustego sera

1/3 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

2 surowe żółtka

50 g stopionego masła

 

 

 

Ciasto: Drożdże rozcieramy w misce z 3 łyżkami cukru do płynnej konsystencji. Dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.  Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozmącone jajko, stopione letnie masło, sól, 3 łyżki letniej wody, 2 łyżki cukru i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny).

 

Nadzienie serowe: Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a następnie miksując, dodajemy porcjami ser. Wlewamy stopione i wystudzone masło i miksujemy.

 

Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je na placek grubości 1 cm. Dużym kubkiem wycinamy kółka, w każdym robimy zagłębienie i wypełniamy je nadzieniem serowym. Drożdżówki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze (układałam po 6 na jednej blaszce). Brzegi drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Kiedy podrosną pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

 

Źródło: "Stylowa kawiarenka - receptury z dawnych lat" - Beata Woźniak

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
4
1

komentarze (25) | dodaj komentarz

Roladki z łososia wędzonego

sobota, 12 maja 2012 8:38

 

Roladki z łososia wędzonego

 

 

Elegancka przystawka z łososia wędzonego. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Roladki bardzo ładnie prezentują się udekorowane koperkiem, szczypiorkiem ułożone na liściach zielonej sałaty z cząstkami cytryny.

 

 

 

150 g wędzonego łososia w plastrach

200 g kanapkowego serka śmietankowego

sól, pieprz

koperek, szczypiorek, sałata (do dekoracji)

 

 

 

Serek śmietankowy doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Porcję serka rozsmarowujemy na plasterku wędzonego łososia i zwijamy tworząc roladki. Układamy na talerzu. Dekorujemy koperkiem, sałatą, cząstkami cytryny lub kolorowym pieprzem. Przed podaniem roladki wstawiamy do lodówki, żeby trochę stężały.

 

 

 

 

 

Źródło: "Gotuj krok po kroku" nr 1/2012

 

 

 

 

Smacznego!

 

Roladki z łososia wędzonego


Podziel się
oceń
10
3

komentarze (12) | dodaj komentarz

Drugie Urodziny Bloga i Ciasto czekoladowe z kawałkami gorzkiej czekolady

sobota, 05 maja 2012 8:01

 

 

 

Dzisiejszy wpis jest trochę wyjątkowy, bo dokładnie 2 lata temu założyłam Tasty Blog. I właśnie dzisiaj mam okazję podziękować wszystkim tym, którzy odwiedzają mojego bloga, komentują przepisy. Dziękuję wszystkim fanom na Facebook'uCieszę się, że jesteście, bo dzięki Wam tak naprawdę mam radość z tego, co robię i wielką motywację do prowadzenia bloga.

 

 

A dzisiaj zapraszam na mega czekoladowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady.

 

 

Czasem tak mam, że nie bardzo wiem, co upiec, a u mnie w domu już tak się utarło, że ciasto jest praktycznie w każdą niedzielę. Szukałam przepisu na szybkie ciasto i  przeglądając ile mam proszku do pieczenia zobaczyłam przepis na opakowaniu na to właśnie ciasto. Ciasto wyszło mocno czekoladowe, mięciutkie, a kawałki gorzkiej czekolady przełamały słodycz ciasta.  Polecam to ciasto, bo jest szybkie do zrobienia i naprawdę smaczne.

 

 

 

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka cukru

4 jajka

200 g margaryny

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

 

 

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym przez około minutę. Wlewamy letnią, roztopioną margarynę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy przez około 4 minuty. Następnie do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy 2 łyżki kakao oraz czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i ponownie wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki (10x25) posmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy w 200 stopniach przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Ciasto można udekorować polewą czekoladową.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (15) | dodaj komentarz

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5911312
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2637 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl