Bloog Wirtualna Polska
Są 1 269 954 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Pani Walewska (Pychotka)

niedziela, 05 maja 2013 12:11

 

 

 

Dzisiejszy dzień jest dla mnie bardzo wyjątkowy, ponieważ dokładnie trzy lata temu założyłam Tasty Blog. To takie moje małe, cenne dzieło, które staram się pielęgnować. Nie ukrywam, że wielką motywację dajecie mi WY. Dziękuję Wam bardzo za wszystkie oznaki sympatii, zarówno na blogu, Facebook'u, jak w również w mailach. Za słowa krytyki (konstruktywnej) również dziękuję, bo przecież ja też cały czas uczę się zgłębiać tajniki kuchni :)

 

 

 

A skoro wyjątkowa okazja, to i musi być wyjątkowe ciasto. Pani Walewska, znana też jako Pychotka. Kruche ciasto, dżem z czarnej porzeczki, słodka, krucha beza, migdały, a całość przełożona kremem budyniowym. To wszystko tworzy idealną całość.  Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne, chociaż nie ukrywam, że miałam obawy przed zrobieniem go. To ciasto nie jeden raz zagości na naszym stole. Polecam.

 

 

 

 

Ciasto kruche:

500 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

6 żółtek

1/2 szklanki cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę, dodajemy: cukier, masło pokrojone w drobne kawałki oraz żółtka. Wszystkie składniki najpierw zarabiamy nożem, a następnie dokładnie zagniatamy i wyrabiamy rękami, tak, żeby stało się plastyczne. Formujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. 

 

 

 

Ciasto bezowe:

3 białka

3/4 szklanki cukru zwykłego

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy.

 

 

 

Dodatkowo:

225 g x 2 dżemu z czarnej porzeczki

60 g x 2 płatków migdałowych

 

 

 

Pierwszą część schłodzonego ciasta przekładamy do prostokątnej formy (25x33) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy (można rozklepać palcami). Ciasto smarujemy dżemem (225 g). A na dżem wykładamy ubitą pianę (z 3 białek). Całość posypujemy płatkami migdałowymi (60 g). Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 40 minut (ja piekłam na termoobiegu w temp. 155 stopni).

 

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia i pozostawiamy do ostudzenia.

 

Pieczemy identyczne ciasto z drugiej części ciasta kruchego, piany z 3 białek, dżemu (225 g) i płatków migdałowych (60 g).

 

 

 

Masa budyniowia:

2 szklanki mleka (500 ml)

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

3 łyżki cukru

16 g cukru waniliowego

200 g miękkiego masła

 

 

Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą miksujemy z żółtkami oraz mąkami. Powoli wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając, zagotowujemy, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

 

Miękkie masło ucieramy (miksujemy). Cały czas uceirając, dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu, aż uzyskamy kremową masę.

 

 

Ostudzone ciasta przekładamy masą budyniową. Całość wkładamy do lodówki, na minimum 3 godziny.

 

 

 

Źródło: Moje Wypieki

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
68
34

komentarze (5) | dodaj komentarz

Rolada z kremem straciatella

sobota, 04 maja 2013 9:41

 

 

 

Rolada kakaowa z kremem straciatella to pyszna propozycja na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Rolada bardzo ładnie wygląda, a do tego naprawdę nie jest trudna do zrobienia, bo ciasto jest bardzo plastyczne i bez problemu się zwija.

 

 

 

 

Ciasto:

3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)

1 szklanka cukru pudru

6 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao

 

 

 

Krem:

1 opakowanie waniliowego kremu do tortów w proszku

1 tabliczka (100g) mlecznej czekolady (chłodzimy w lodówce)

 

 

 

Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i cały czas ucierając, stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy ją do żółtek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.

 

Ciasto wylewamy na blachę (30x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w 170 stopniach (termoobieg 150) przez około 20 minut. Upieczone ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i dużą deską. Odwracamy blachę z ciastem. Blachę i papier zdejmujemy ostrożnie z ciasta i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę. Pozostawiamy do ostudzenia.

 

 

 

Krem: Przygotowujemy krem według przepisu na opakowaniu. Schłodzoną czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Trochę wiórek odkładamy. Resztę dodajemy do kremu i mieszamy.

 

Ostudzoną roladę rozwijamy, zdejmujemy ściereczkę. Ciasto smarujemy kremem (trochę odkładamy) i ponownie zawijamy. Pozostałym kremem smarujemy wierzch rolady i posypujemy pozostałymi wiórkami czekolady. Roladę schładzamy w lodówce, żeby krem stężał.

 

 

 

 

 

Źródło: "Ciasta i ciasteczka Siostry Marii"

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
53
23

komentarze (1) | dodaj komentarz

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27757

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6027467
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2726 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl