Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 572 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Ciasteczka cynamonowe

niedziela, 27 czerwca 2010 20:04


Ciasteczka cynamonowe


Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach. Idealne do kawy, herbaty. Wyśmienicie smakują również z mlekiem. Dla małych i dużych łasuchów. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają cynamon.  Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają.

Przepis na ok. 35 ciasteczek:

25 dag margaryny
niepełna szklanka cukru
2,5 szklanki mąki pszennnej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
aromat rumowy

Miękką margarynę miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, sól, cynamon, startą gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną i dalej miksujemy. Dodajemy parę kropli aromatu rumowego i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką nakładamy małe porcje ciasta (delikatnie rozpłaszczamy, tworząc płaskie placuszki). zachowując między ciasteczkami duży odstęp. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez około 20-25 minut. Gotowe ciasteczka wykładamy na kratkę kuchenną (będą wtedy bardziej kruche) i studzimy.

Smacznego!

Ciasteczka cynamonowe


Podziel się
oceń
8
2

komentarze (4) | dodaj komentarz

Fasolówka Ekspresówka

czwartek, 24 czerwca 2010 20:29


Fasolówka Ekspresówka


Ta zupa jest doskonałą propozycją dla zapracowanych, szukajacych szybkich i smacznych rozwiazań.

Dla 4 osób:

1 puszka konserwowej białej fasoli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 ząbki czosnku
mrożona włoszczyzna w paski
zielona pietruszka
sól, pieprz

Gotujemy 1,5 litra wody z dwiema kostkami rosołowymi. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek oraz paski mrożonej włoszczyzny (ilość według uznania). Gotujemy do miękkości. Dodajemy fasolkę wraz z zalewą, jeszcze raz szybko zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy obficie posiekaną zieleniną. 

Smacznego!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Racuszki drożdżowe z sosem owocowym

sobota, 19 czerwca 2010 19:41


Racuszki z sosem owocowym


Przepis na ok. 35 małych racuszków:

1,5 szklanki mleka
2,5 szklanki mąki
2 jajka
3 dag drożdży
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka roztopionego masła
sos owocowy, dżem

Mleko, drożdże i łyżeczkę cukru podgrzewamy w garnuszku (cały czas mieszamy), aż będą letnie, dodajemy pół szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy. W większym garnku ubijamy mikserem jajka na puszystą masę, dodajemy 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę miksujemy. Wlewamy zarobiony rozczyn, dodajemy 2 szklanki mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy garnek ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około pół godziny aż ciasto wyrośnie (powinno podwoić objętość). Do wyrośniętego ciasta dodajemy cukier waniliowy oraz roztopione masło i mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.  Racuszki podajemy z sosem owocowym, dżemem lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego!


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Galaretkowy sernik

środa, 16 czerwca 2010 21:40




 

Bardzo szybki i prosty do zrobienia serniczek na zimno. Idealny na upalne dni. Posmakuje małym i dużym łasuchom.

 

 

 

 

3 waniliowe serki homogenizowane (każdy po 150g)
4 opakowania galaretek (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa)

 

 

 

Galaretki czerwoną, zieloną i pomarańczową rozpuszczamy osobno w 1/2 szklanki przegotowanej, gorącej wody. Po stężeniu kroimy galaretki w kostkę i przekładamy do mniejszej formy keksowej lub tortownicy o średnicy 24 cm. Żółtą galaretkę rozpuszczamy w szklance przegotowanej gorącej wody. Po wystygnięciu miksujemy ją z serkami homogenizowanymi. Otrzymaną masą zalewamy pokrojone w foremce galaretki i wstawiamy do lodówki, aby stężała.

 

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

Ciasto z truskawkami

sobota, 12 czerwca 2010 18:19





2 jajka
25 dag masła
35 dag mąki
20 dag cukru
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
60-70 dag truskawek

Jajka (o temp. pokojowej) z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Porcjami dodajemy miękkie masło i dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian ze śmietaną i cukrem waniliowym dodajemy do masy, cały czas miksując.  Ciasto (jest dosyć gęste) wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 20x35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.  Truskawki kroimy na pół i układamy na cieście (przekrojoną stroną do góry), lekko dociskając. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg 160).

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, pomidorami i kukurydzą

środa, 09 czerwca 2010 20:18


Sałatka warstwowa


Dla 3-4 osób:

1 puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
4 średnie pomidory
1 średnia cebula
jogurt naturalny
majonez
sól, pieprz

Sałatkę układamy warstwowo w kolejności:
- tuńczyk - odsączamy i rozdrabniamy widelcem
- cebula - kroimy w drobną kostkę i sparzamy
- pomidory - obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę (warstwę pomidorów solimy)
- kukurydza - odsączamy

Sałatkę polewamy (nie mieszamy) majonezem połączonym z jogurtem naturalnym (ilość według uznania), doprawionym solą i pieprzem.

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Roladki serowe

piątek, 04 czerwca 2010 18:28


Roladki serowe


Roladki serowe są idealne na wszelkiego rodzaju spotkania towarzystkie. Robi się je bardzo szybko, a na stole prezentują się bardzo elegancko. Na pewno mile zaskoczą nawet wybrednych gości. Polecam.

10 plastrów żółtego sera
5 plastrów szynki konserwowej
2 serki topione ementaler
pęczek szczypiorku


Szczypiorek drobno siekamy, szynkę  kroimy w drobniutkie kawałki i mieszamy z serkami topionymi, dokładnie ucierając na jednolitą masę.  Każdy plaster żółtego sera smarujemy warstwą serowej masy i zwijamy w roladkę.

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
1

komentarze (3) | dodaj komentarz

Schabowe w sosie śliwkowym

wtorek, 01 czerwca 2010 20:24


Schabowe w sosie śliwkowym


4 kotlety
2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka cukru
goździk
sól

Kotlety schabowe myjemy, osuszamy, rozbijamy na dosyć cienkie plastry, oprószamy mąką i smażymy na oleju. W rondelku podgrzewamy powidła, dodajemy 200 ml wody, kostkę rosołową, cukier, sól, goździk i gotujemy 5 minut. Kotlety przekładamy do sosu śliwkowego i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami.

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5906352
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2633 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl