Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 424 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Bezglutenowy sernik

poniedziałek, 27 czerwca 2011 21:06

 

 

 

Sernik ten jest propozycją dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Powstał na bazie sernika, który już kiedyś zamieściłam na blogu przepis tutaj.  Różnica jest taka, że zamiast mąki pszennej użyłam mąki kukurydzianej oraz nie dodałam proszku do pieczenia. Sernik wyszedł jeszcze bardziej delikatniejszy i puszysty od tego, który był robiony na bazie mąki pszennej. Polecam więc nie tylko tym, którzy stosują dietę bezglutenową.

 

 

1/2 kg białego sera
4 jajka
125 g masła roślinnego
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 cukier waniliowy
1 lub 2 łyżki śmietany 18%*
olejek zapachowy, skórka pomarańczy, rodzynki (w/g uznania)


// 1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki kukurydzianej1 cukier waniliowyolejek zapachowy, skórka pomarańczy, rodzynki ( w/g uznania )1/2 kg białego sera4 jajka1 lub 2 łyżki śmietany 18%*125 g masła roślinnego';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]> [Listonic] //
 

Ucieramy w malakserze żółtka z miękkim masłem roślinnym, cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodajemy pokruszony ser biały, dalej ucieramy i dodajemy obie mąki. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy około 20-22 cm, posmarowaną masłem roslinnym i oprószoną mąką kukurydzianą lub bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 1 godziny i 10 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem).


* jeśli masa serowa jest zbyt gęsta, to można dodać 1 do 2 łyżki śmietany 18%

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (6) | dodaj komentarz

Czekoladowe ciasteczka z serkiem mascarpone

sobota, 25 czerwca 2011 18:38

 

 

 

Czekoladowe ciasteczka przełożone kremem z serka mascarpone i dżemu morelowego.

 

 

Przepis na 20 ciasteczek:

 

 

Ciasto:

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

100g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

125 g masła

4 łyżki kakao

1-2 łyżki mleka

 

Krem:

3 łyżki serka mascarpone

4 łyżki dżemu morelowego

 

 

// 100 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego4 łyżki dżemu morelowego4 łyżki kakao1 jajko1 - 2 łyżki mleka3 łyżki serka mascarpone125 g masła';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy jajko, cukier, cukier waniliowy, zimne masło i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy kakao oraz mleko i ponownie zagniatamy, formując kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół (drugą połowę wkładamy ponownie do lodówki) i na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy je na cienkie ciasto. Szklanką wykrawamy krążki. 

 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy czekoladowe ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone ciasteczka przekładamy delikatnie na kratkę i studzimy. 

 

Krem: Serek mascarpone z dżemem morelowym ucieramy na gładką masę, najlepiej mikserem ręcznym.  Połowę ostudzonych ciasteczek smarujemy kremem z mascarpone i składamy z pozostałymi. Jeśli krem jest zbyt rzadki (zależy od dżemu i ilości serka), wówczas ciasteczka wkładamy do lodówki, tak, żeby masa lekko zastygła. Ciasteczka w połączeniu z kremem stają się bardzo miękkie.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
10
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Tortille z kurczakiem, pieczarkami i czerwoną papryką

wtorek, 21 czerwca 2011 19:55

 

 

 

Tortille, to szybki i prosty sposób na przygotowanie oryginalnego dania.  Ja polecam tortille z kurczakiem, pieczarkami i czerwoną papryką zapiekane w sosie z dodatkiem żółtego sera.  

 

 

1 opakowanie gotowych tortilli (8 sztuk)

1 duża czerwona papryka

1 podwójna pierś z kurczaka

30 dag pieczarek

1 średnia cebula

przyprawa do drobiu

 

Sos:

1 szklanka mleka

1/2 szklanki śmietany 18%

10 dag startego żółtego sera

przyprawa do dań meksykańskich

 

Dodatkowo:

starty żółty ser do posypania tortilli

 

 

// 1 szklanka mleka1/2 szklanki śmietany 18%10 dag startego żółtego serastarty żółty ser do posypania tortilliprzyprawa do drobiuprzyprawa do dań meksykańskich1 duża czerwona papryka30 dag pieczarek1 średnia cebula1 opakowanie gotowych tortilli ( 8 sztuk )';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Farsz: Cebulę drobno kroimy i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy pieczarki oczyszczone i pokrojone w cienkie plastry. Podsmażamy chwilę, doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i jeszcze chwilę dusimy. Kurczaka kroimy w kostkę posypujemy przyprawą do drobiu i smażymy na łyżce oleju przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Mięso przekładamy do pieczarek i papryki. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Przygotowujemy sos.

 

Sos: Mleko mieszamy ze śmietaną, serem żółtym i przyprawą meksykańską (ilość według uznania). Gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje. Połowę sosu wlewamy do mięsa, pieczarek i papryki i mieszamy.

 

Farsz nakładamy na tortille i ciasno zwijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zalewamy pozostałym sosem i posypujemy żółtym serem. Tortille zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Schabowe w sosie pieczarkowo - serowym

sobota, 18 czerwca 2011 18:58

 

 

 

Schabowe duszone w bulionie z pieczarkami są kruche i bardzo delikatne. Połączenie pieczarek i żółtego sera sprawia, że sos ma ciekawy i oryginalny smak. Danie jest proste i szybkie do przygotowania. Polecam.

 

 

4 kotlety schabowe

10 dag żółtego sera

3 ząbki czosnku

1/2 litra bulionu (może być z kostki)

1/2 szklanki śmietany 18%

25 dag pieczarek

1-2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu

 

 

// 10 dag żółtego sera1/2 szklanki śmietany 18%1/2 litra bulionu ( może być z kostki )3 ząbki czosnku25 dag pieczarek4 kotlety schabowe';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Kotlety rozbijamy na średniej grubości plastry. Oprószamy solą, pieprzem, mąką i smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z pieczarkami dodajemy do schabu. Dusimy pod przykryciem około 1 godziny na małym ogniu. Mięso wykładamy na talerz i do wywaru z pieczarkami dodajemy śmietanę i starty na tarce żółty ser. Dokładnie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, wówczas do śmietany możemy dodać 1-2 łyżeczki mąki pszennej, aby zagęścić sos. Do sosu pieczarkowo - serowego wkładamy ponownie mięso i jeszcze chwilę podgrzewamy.

 

 

 

 

Źródło: Przyślij Przepis - 02/2010


 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (22) | dodaj komentarz

Piernik z masą z kaszy manny

środa, 15 czerwca 2011 18:46

 

 

 

Pyszne, mięciutkie ciasto przełożone dżemem wiśniowym i masą z kaszy manny. Jak dla mnie rewelacja. Polecam.

 

 

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka sztucznego miodu

1 szklanka oleju

1 szklanka mocnej herbaty (ostudzonej)

4 jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 przyprawa do piernika

1 szklanka cukru

 

Masa:

6 łyżek błyskawicznej kaszy manny

1/2 litra mleka

1 niepełna szklanka cukru

1 kostka masła

sok z połowy średniej cytryny

 

Dodatkowo:

1 słoik dżemu wiśniowego



// 1 szklanka cukru6 łyżek błyskawicznej kaszy manny1 niepełna szklanka cukru1 szklanka sztucznego miodu1 słoik dżemu wiśniowego1 szklanka mocnej herbaty ( ostudzonej )4 jajka1/2 litra mlekasok z połowy średniej cytryny1 szklanka oleju1 kostka masła2 łyżeczki sody oczyszczonej1 przyprawa do piernika';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody oczyszczonej i dalej miksujemy. Następnie wlewamy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej miksując. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody nadal miksując. Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części - najlepiej rozlać ciasto do 3 głębokich talerzy. Blachę o wymiarach 34x23 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg 140). Ciasto po upieczeniu przekładamy wraz z papierem do pieczenia na deseczkę i studzimy. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta.

 

Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje i odstawiamy do ostudzenia. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy po 1 łyżcze ostudzonej kaszy manny. Na koniec gotową masę mieszamy z sokiem z połowy cytryny.

 

Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu wiśniowego i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem.

 

Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
10

komentarze (14) | dodaj komentarz

Leczo z ananasem, kiełbasą i czerwoną fasolą

sobota, 11 czerwca 2011 17:33

 

 

 

Bardzo dobre i szybkie do zrobienia leczo. Dodatek ananasa sprawia, że leczo ma słodko -  kwaśny smak. Idealnie smakuje z chlebem, jak również z ryżem. Polecam.

 

 

Dla 3 osób:

 

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka ananasa  (pod odsączeniu 340 g)

1 mały koncentrat pomidorowy

20 dag cienkiej kiełbasy (zwyczajna, toruńska)

2 średnie cebule

sól, pieprz

 

 

// 1 puszka czerwonej fasoli1 puszka ananasa w kostkach ( pod odsączeniu 340 g )1 mały koncentrat pomidorowy20 dag cienkiej kiełbasy ( zwyczajna, toruńska )2 średnie cebule';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Ananasa odsączamy zachowując syrop i kroimy w kostkę. Fasolę również odsączamy i przepłukujemy w zimnej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Wsypujemy kiełbasę pokrojoną w cienkie półplasterki i podsmażamy. Do kiełbasy wlewamy cały syrop z ananasa i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Dodajemy fasolę i ananasy. Dusimy jeszcze 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem i znowu dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
5
4

komentarze (11) | dodaj komentarz

Jabłka w sosie waniliowym

środa, 08 czerwca 2011 20:04

 

 

 

Lekko podgotowane cząstki jabłek polane sosem waniliowym to pyszny jabłkowy deser na ciepło. Polecam.

 

 

Dla 3 osób:

 

2 duże winne jabłka

1 łyżka cukru

 

Sos waniliowy:

2 szklanki mleka

1 żółtko

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej



 

// 2 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 opakowanie cukru waniliowego2 szklanki mleka1 żółtko2 duże winne jabłka';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z 4 łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i roztrzepanym żółtkiem, cały czas mieszając. Następnie wlewamy mieszaninę mąki z mlekiem (mieszając szybko, uważając, żeby nie powstały grudki) i zagotowujemy, cały czas mieszając. Sos odstawiamy z ognia. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Owoce wrzucamy do rondla, zalewamy wodą, tak aby były przykryte, dodajemy 1 łyżkę cukru i zagotowujemy. Jabłka przekładamy łyżką cedzakową do salaterek i polewamy sosem waniliowym.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
3

komentarze (6) | dodaj komentarz

Muffinki z truskawkami

niedziela, 05 czerwca 2011 20:51

 

 

 

Pyszne, delikatne i bardzo truskawkowe babeczki. Polecam.  

 

 

Przepis na około 16 muffinek:

 

 

250 g truskawek

150 g cukru

2 torebki cukru waniliowego

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki zmielonych migdałów

125 g masła

2 jajka

250 g mąki

1/2 szklanki maślanki

 

 

 

// 250 g mąki2 torebki cukru waniliowego1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka1/2 szklanki maślanki125 g masła250 g truskawek2 łyżki zmielonych migdałów';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Cukier mieszamy z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i migdałami. Dodajemy masło i ucieramy ręcznym mikserem, wbijając po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę i chwilę miksujemy, a na koniec maślankę i ponownie miksujemy. Do ciasta dodajemy pokrojone na pół truskawki (jeśli są duże, to kroimy na ćwiartki) i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i każdą foremkę napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Muffinki pieczemy około 25 minut w 200 stopniach.

 

 

Smacznego!

 

Muffinki z truskawkami


Podziel się
oceń
1
2

komentarze (9) | dodaj komentarz

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5914088
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2638 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl