Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 124 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Roladki z indyka z mozzarellą i pomidorami

środa, 27 czerwca 2012 21:10

 

 

 

Roladki z indyka z serem mozzarella i pomidorami z puszki. Idealnie smakują z pieczonymi ziemniakami i sałatą lodową z sosem vinegrette.

 

 

 

 

4-5 filetów z indyka (około 500 g)

1/2 puszki pomidorów (około 200 g)

150-200 g sera mozzarella

1 łyżka musztardy delikatesowej

sól, pieprz

olej

 

 

 

Filety rozbijamy na cienkie plastry tłuczkiem moczonym w wodzie, żeby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą. Ser mozzarella kroimy w grube plastry, a pomidory w kostkę. Na każdym filecie układamy ser i pomidory, zwijamy, kształtując roladkę i spinamy wykałaczkami. Roladki obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju na rumiano. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.

 

 

 

 

Źródło: "Kulinarne Inspiracje z Biedronką" - Jan Kuroń, Jakub Kuroń

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Pomidory faszerowane tuńczykiem

sobota, 23 czerwca 2012 0:29

 

 

 

Uwielbiam pomidory. Mogłabym je jeść pod każdą postacią. A teraz zaczyna się na nie najlepsza pora. Dlatego też warto wykorzystać ten czas i korzystać z nich do woli, próbując z nich różnych smakołyków.

 

 

 

 

3-4 duże pomidory

puszka tuńczyka w sosie własnym

10 dag gęstego jogurtu

10 dag gęstej śmietany

3 łyżeczki musztardy delikatesowej

1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka

1-2 łyżeczki soku z cytryny (ja nie dałam)

sól, pieprz

szczypiorek

 

 

 

 

Pomidory myjemy i wydrążamy część miąższu ze środka (ja dodatkowo sparzyłam i obrałam pomidory ze skórki). Tuńczyka osączamy i w miseczce rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt, śmietanę, musztardę i chrzan. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Można do smaku dodać również sok z cytryny. Pomidory faszerujemy obficie masą z tuńczyka i wierzch posypujemy  szczypiorkiem.  Jeśli ktoś woli mniej rzadką masę, to można dodać mniejszą ilość jogurtu i śmietany.

 

 

 

 

Źródło: Biblioteka Poradnika Domowego - Pomysły na dania z pomidorami

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

8 Małopolski Festiwal Smaku Tarnów 2012

niedziela, 17 czerwca 2012 19:15

 

Dzisiaj miałam okazję być na Małopolskim Festiwalu Smaku, który odbywał się już 8 raz na tarnowskim Rynku. Atmosfera Festiwalu była bardzo gorąca, nie tylko za sprawą wysokiej temperatury, sięgającej ponad 30 stopni, ale przede wszystkim z racji tego, że jest to  największe wydarzenie kulinarne w naszym regionie, które z każdym rokiem cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Małopolski Festiwal Smaku ma na celu promocję małopolskich producentów żywności, produktów lokalnych oraz tradycyjnych. Oprócz degustacji potraw można było uczestniczyć w pokazie gotowania, a całość imprezy uświetniały koncerty. Jednym słowem - było smacznie, muzycznie i kolorowo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Deser biało - czerwony

środa, 13 czerwca 2012 19:49

 

 

 

Pianka z galaretką. Prosty i smaczny deser. Zaletą jego jest to, że można tworzyć kompozycje z różnych smaków galaretek oraz owoców.

 

 

 

 

200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

1 galaretka  brzoskwiniowa

1 galaretka wiśniowa

3 połówki brzoskwiń z puszki

 

 

 

 

Brzoskwinie kroimy w kostkę. Brzoskwiniową galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody, a wiśniową w 450 ml wody. Skondensowane mleko ubijamy przez chwilę, aż się spieni i łączymy z tężejącą galaretką brzoskwiniową. Zalewamy brzoskwinie ułożone na dnie pucharków. Gdy masa stężeje wylewamy na nią tężejącą galaretkę wiśniową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

 

 

 

Źródło: Przepisy czytelników, Nr 4/2011

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
9
0

komentarze (28) | dodaj komentarz

Rolada serowa

niedziela, 10 czerwca 2012 0:09

 

 

 

Już od dawna przymierzałam się do zrobienia tej rolady, ale zawsze miałam obawy co do tego, na ile uda mi się rozwałkować odpowiednio żółty ser nadając mu kształt prostokąta. Na szczęście ser okazał się bardzo plastyczny więc nie sprawiło mi to większego problemu.  A rolada wyszła przepyszna i śmiało mogę ją polecić na wszelkie towarzyskie spotkania.

 

 

 

 

300 g sera edamskiego w kawałku

100 g miękkiego masła

150 g serka śmietankowego

1 łyżka musztardy

1/2 czerwonej papryki

200 g szynki w kawałku

4 małe ogórki konserwowe

2 jajka ugotowane na twardo

kilka gałązek pietruszki

sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowujemy farsz. Miękkie masło ucieramy z serkiem śmietankowym. Dodajemy musztardę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Oczyszczoną paprykę, szynkę, ogórki konserwowe oraz jajka kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko łączymy z kremem serowym.

 

Żółty ser wkładamy do foliowego woreczka, zawiązujemy i umieszczamy w rondelku z wrzącą wodą. Zagotowujemy ponownie i gotujemy 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu odwracając woreczek. Miękki ser wykładamy na papierze do pieczenia i przez folię spożywczą rozwałkowujemy na cienki prostokąt.

 

Krem wykładamy na płat sera i za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku lekko dociskając. Roladę ostrożnie, by nie straciła swojego kształtu zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na całą noc do lodówki, aby stwardniała. Przed podaniem kroimy w plastry. Podajemy z pieczywem.

 

 

 

Źródło: "Gotuj krok po kroku", Nr 2/2012

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 



Podziel się
oceń
6
3

komentarze (11) | dodaj komentarz

Najlepszy deser z dzieciństwa

czwartek, 07 czerwca 2012 8:14

 

 

 

Tego deseru nie mogło zabraknąć na moim blogu. To takie wspomnienie z dzieciństwa. Powiem tak - za truskawkami przepadam średnio, ale podane w ten sposób najbardziej lubię. Zawsze, kiedy pojawiały się truskawki, to obowiązkowo musiały być zrobione ze śmietaną  z cukrem. To był najprostszy i najszybszy sposób na świetny deser. I do tej pory lubię zajadać się tak podanymi truskawkami polanymi dużą ilością słodkiej śmietany.

 

 

 

 

truskawki

śmietana

cukier

 

 

 

 

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Kroimy na połówki i układamy na talerzyku lub w miseczce. Śmietanę mieszamy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Polewamy truskawki i gotowe.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (25) | dodaj komentarz

Torcik truskawkowy

niedziela, 03 czerwca 2012 8:02

 

 

 

Sezon truskawkowy rozpoczęłam tym oto torcikiem. Torcik wyszedł bardzo pyszny i lekki dzięki masie truskawkowej zrobionej na bazie serków homogenizowanych i jogurtu. Torcik jest orzeźwiający w smaku i łączy w sobie słodycz biszkoptu i galaretek.

 

 

 

 

Biszkopt:

 

3 jajka

6 łyżek cukru

6 łyżek oleju

6 łyżek mąki tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Masa truskawkowa:

 

65 dag truskawek

2 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 20 dag)

3 łyżki cukru pudru

20 dag jogurtu naturalnego

4 galaretki truskawkowe

 

 

 

 

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Cały czas ubijając dodajemy żółtka (po jednym). Następnie powoli dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (26 cm) posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z formy i odwracamy spodem do góry, pozostawiając do całkowitego ostudzenia. Dzięki temu biszkop będzie równiutki. Po wystudzeniu przekładamy z powrotem do formy.

 

 

Masa truskawkowa: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i 50 dag miksujemy (15 dag zostawiamy).  Dodajemy serki waniliowe, jogurt naturalny i cukier puder i mksujemy na gładką masę. Dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml wody i gdy zaczną tężeć, dodajemy do masy truskawkowej i mieszamy. Masę wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki do stężenia.

 

 

Na stężonej masie układamy połówki pozostałych truskawek. Dwie galaterki rozpuszczamy w 800 ml wody. Gdy zaczną tężeć wylewamy na truskawki i pozostawiamy w lodówce do stężenia.

 

 

 

 

Źródło: "Przyślij Przepis" - Nr 31 (06/2010)

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
11
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5911319
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2637 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl