Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 124 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Zupa koperkowa z zacierkami

piątek, 30 lipca 2010 19:53


Zupa koperkowa z zacierkami

Zupa koperkowa jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Dla tych, co lubią koperek - polecam. Zapach i smak koperku - bezcenne...

Dla 6 osób:

1,5 litra rosołu (z dwóch kostek rosołowych)
marchewka, seler, korzeń pietruszki (ilość według uznania)
pęczek koperku
szklanka śmietany 18%
makaron zacierki

Do gotującego się bulionu z kostek rosołowych wrzucamy pokrojone w kostkę lub paseczki warzywa. Po około 10 minutach dodajemy 4 łyżki makaronu zacierki i gotujemy wszystko razem do miękkości.  W mniejszym garnuszku dokładnie rozprowadzamy  śmietanę z 2 łyżeczkami mąki, następnie dodajemy trochę wywaru z gotującej się zupy, mieszamy, wlewamy do zupy i znowu dokładnie mieszamy. Chwilę gotujemy. Pęczek koperku myjemy, osuszamy, drobno kroimy i wrzucamy do zupy. Nie gotujemy i nie mieszamy! Zupę zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut, po to, żeby koperek nadał zupie smak i aromat. Dopiero przed podaniem mieszamy zupę.

Uwaga: Jeśli zupę odgrzewamy na drugi dzień, to nie wolno doprowadzić jej do zagotowania, ponieważ koperek straci smak.

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Racuszki z ananasem

piątek, 30 lipca 2010 16:47


Racuszki z ananasem


Dla wielbicieli ananasa...

Przepis na około 25-30 racuszków:

1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 dag drożdży
4 łyżki masła
1 jajko
5 krążków ananasa z puszki
4 łyżku soku z ananasa

Mleko podgrzewamy tak, żeby było letnie, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Do garnka przesiewamy mąkę, wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajko, dodajemy przestudzone, roztopione masło, drobno pokrojone ananasy, sok i szczyptę soli. Ciasto dokładnie mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie czasu, na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ciasto łyżką i smażymy  placuszki z obu stron na złoty kolor. Upieczone racuszki możemy posypać cukrem pudrem. Podajemy od razu po usmażeniu.

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Muffinki morelowe z nutą cynamonową

niedziela, 25 lipca 2010 17:29


Muffinki morelowe z nutą cynamonową


Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz muffinki. Wyszły bardzo pyszne, delikatne, ale mają jedną wadę - szybko znikają.

Przepis na 12 muffinek:

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 duży kubek jogurtu naturalnego
1/2 szklanki konfitur morelowych

Do miseczki wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mielony cynamon, imbir i mieszamy wszystko dokładnie. W drugiej miseczce mieszamy składniki mokre: olej, jogurt naturalny, konfiturę morelową oraz jajka. Składników mokrych nie mieszamy na gładką masę, lecz tylko tak, żeby połączyły się składniki.  Do połączonych skladników mokrych dodajemy po trochu składniki suche i mieszamy. Papilotki wkładamy do formy muffinkowej i napełniamy masą do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego!


Podziel się
oceń
6
2

komentarze (8) | dodaj komentarz

Twarożek z rzodkiewką

piątek, 23 lipca 2010 20:11


Twarożek z rzodkiewką


Twarożek z rzodkiewką bardzo pożywny i pełen witamin - idealny na śniadanie. Chyba nie muszę specjalnie zachęcać...

Dla 3 osób:

25-30 dag białego sera

pęczek rzodkiewki
parę łyżek smietany
sól, pieprz

Serek przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Rzodkiewki myjemy, obcinamy ogonki, ucieramy na tarce na dużych łezkach i łączymy z serkiem. Dodajemy parę łyżek śmietany, sól, pieprz i mieszamy.

Smacznego!


Podziel się
oceń
11
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sałatka Caprese

środa, 21 lipca 2010 18:51


Sałatka Caprese


Sałatka Caprese jest moją ulubioną sałatką. Bardzo lubię kuchnię włoską, która charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw, przede wszystkim pomidorów, cukinii, bakłażanów, oliwek oraz różnorodnością przypraw, takich jak: oregano, bazylia, rozmaryn, estragon, rozmaryn, jak również różnorodnością serów: parmezan, mozzarella, ricotta.

 

Sałatka Caprese bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, jest prosta do zrobienia. Może być podana jako przystawka. Wyśmienicie komponuje się z pieczywem czosnkowym. A przede wszystkim wspaniale smakuje!

 



Dla 3 osób:

3 duże pomidory

2 kulki sera mozzarella

listki bazylii

sos vinegret

 

 

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i układamy na talerzu. Mozzarellę osączamy, kroimy w plasterki i układamy na pomidorach. Sałatkę polewamy sosem vinegret i dekorujemy listkami bazylii.

 

 

  

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

Leczo z cukinii

niedziela, 18 lipca 2010 18:37


Leczo z cukinii


Leczo z cukinii jest jednym z moich ulubionych dań. Podstawą jego jest duża ilość cukinii, czosnku oraz odpowiednie doprawienie. Idealnie sprawdza się w sezonie jako "danie na gorąco" podczas spotkań towarzyskich. Leczo dobrze jest przyrządzić dzień wcześniej, bo wtedy "przegryzie się" i smakuje doskonale!

4 średnie cukinie
3 duże pomidory
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
2 laski kiełbasy toruńskiej
2 kostki rosołowe
3 łyżeczki mąki
natka pietruszki
sól, pieprz


Cukinie myjemy, obieramy, kroimy na pół, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do dużego garnka wlewamy wodę tak, żeby przykryła dno, zagotowujemy i wrzucamy cebulę. Chwilę gotujemy i wrzucamy cukinię. Gotujemy pod przykryciem (na średnim ogniu), od czasu do czasu mieszając, żeby cukinia równomiernie się gotowała. Dodajemy kostki rosołowe. Po około 10-15 minutach wrzucamy obrane i pokrojone pomidory. Po około 10 minutach  wrzucamy obraną i pokrojoną w talarki kiełbasę. Gotujemy wszystko do miękkości. Pod koniec gotowania wlewamy 3/4 szklanki zimnej wody rozrobionej z 3 łyżeczkami mąki. Mieszamy bardzo dokładnie i zagotowujemy. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem oraz wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem.

Smacznego!


Podziel się
oceń
8
0

komentarze (30) | dodaj komentarz

Koktajl jagodowy

czwartek, 15 lipca 2010 19:16


Koktajl jagodowy


Ponieważ zostało mi trochę maślanki, której używałam do ciasta jagodowego oraz jagody, pomyślałam, że mogę przecież zrobić pożywny koktajl jagodowy, który jest idealny na upalne dni.  Nic prostszego - wystarczy zmiksować jagody, dodać maślankę, dosłodzić według uznania cukrem pudrem, wszystko wymieszać i gotowe! Oto efekt!

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Ciasto z jagodami i kruszonką

czwartek, 15 lipca 2010 18:13


Ciasto z jagodami i kruszonką


Jeśli jagody, to obowiązkowo ciasto z jagodami. Do ciasta dodałam maślankę, która sprawiła, że ciasto było jeszcze bardziej delikatniejsze i puszyste.  To nic, że potem usta są jagodowe... Ważne, że wszystkim smakowało!

Ciasto:
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg jagód

Kruszonka:
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła

Jajka i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy maślankę i olej i dalej miksujemy. Następnie powoli wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy cukier waniliowy i ponownie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 20x35 (posmarowaną margaryną i opruszoną mąką) i wyrównujemy. Owoce układamy dosyć gęsto na cieście.

Kruszonka: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę tak, aby powstały grudki i rozkruszamy na owocach.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ja piekłam w 160 na termoobiegu) przez 55 minut.

Smacznego!


Ciasto z jagodami i kruszonką


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Ryż z jagodami i śmietaną

sobota, 10 lipca 2010 16:56


Ryż z jagodami i śmietaną


Sezon na jagody rozpoczęty, lato w pełni. Nastały upalne, słoneczne dni, więc szukamy latwych i lekkich potraw. Dzisiejsza moja propozycja, to ryż z jagodami i śmietaną. Idealny zarówno na obiad, jak i na podwieczorek.

ryż
jagody
śmietana 18%
cukier

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Jagody zasypujemy cukrem, delikatnie ugniatamy łyżką i zostawiamy na 15 minut, żeby puściły sok. Potem łączymy ze śmietaną.

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

Bułeczki serowe

środa, 07 lipca 2010 20:01


Bułeczki serowe

Bułeczki serowe pierwszy raz zrobiłam parę dni temu i już wiem, że na stałe zagoszczą w domowym menu.  Wyśmienicie smakują z dżemem i z samym masłem, a lekko przypieczony ser nadaje bułeczkom ciekawy smak. Gorąco polecam!

Przepis na 10 bułeczek:

40 dag mąki
1 torebka drożdży instant (7g)
20 dag sera gouda
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 żółtko

Mąkę przesiewamy do dużego garnka i mieszamy z drożdżami. Wsypujemy cukier, sól oraz wlewamy 250 ml ciepłej wody. Całość wyrabiamy rękami na gładkie ciasto (około 5 minut). Wsypujemy utarty na grubych oczkach ser gouda i mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatamy ciasto na stolnicy (podsypując trochę mąką) i formujemy owalne bułeczki (10 sztuk). Bułeczki układamy na blasze, posmarowanej masłem i oprószonej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch każdej bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody. Bułeczki serowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut.

Smacznego!

 Bułeczki serowe


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Sernik mojej Mamy

niedziela, 04 lipca 2010 14:12


Sernik mojej Mamy


Sernik mojej Mamy jest hitem spotkań towarzyskich. Kto raz spróbuje, już nigdy nie zapomni jego smaku. Delikatny, puszysty, a dodatkowym jego atutem jest to, że jest bardzo łatwy do zrobienia. Szybko się robi i jeszcze szybciej zjada.

1/2 kg kostki białego sera
4 jajka
125 g masła roślinnego
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 lub 2 łyżki śmietany 18%*
olejek zapachowy, skórka pomarańczy, rodzynki (w/g uznania)

Ucieramy w malakserze żółtka z miękkim masłem roślinnym, cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodajemy pokruszony ser biały, dalej ucieramy i dodajmy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy około 20-22 cm, posmarowaną masłem roslinnym i opruszoną mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 1 godziny i 10 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem).


* jeśli masa serowa jest zbyt gęsta, to można dodać 1 do 2 łyżki śmietany 18%


Smacznego!


Sernik mojej Mamy


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Filety z kurczaka w krakersach

niedziela, 04 lipca 2010 12:17


Filety w krakersach


Przepis bardzo prosty, a piersi z kurczaka podane w ciekawej formie. Dzięki maślance kurczak jest delikatny i miękki, a panierka z krakersów jest chrupiąca i nadaje mu wyjątkowy smak. 

Dla 3-4 osób:

2 filety z kurczaka
1 litr maślanki
1 opakowanie krakersów (duża paczka)
przyprawa do mięs

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski o długości około 3 cm. Przekładamy mięso do miski, zalewamy maślanką i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia odcedzamy kurczaka na sicie. Krakersy kruszymy na drobne kawałeczki (ja rozkruszyłam wałkiem), dodajemy do nich przyprawę do mięs i mieszamy. Paseczki kurczaka obtaczamy w pokruszonych krakersach i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni z termoobiegiem lub 190 stopni bez termoobiegu. Pieczemy około 30 minut, aż paseczki nabiorą złocistego koloru.

Smacznego!

 Filety w krakersach


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5911321
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2637 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl