Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 572 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Cannelloni z mięsem

sobota, 30 lipca 2011 20:46

 

Cannelloni z mięsem

 

 

Cannelloni, to propozycja kuchni włoskiej. Bardzo smaczne makaronowe rurki wypełnione farszem z mięsa mielonego, a całość polana sosem pomidorowym i zapieczona z żółtym serem. Ciekawy i smaczny pomysł na obiad. Polecam.

 

 

 

Przepis na 13 cannelloni:

 

 

13 rurek cannelloni (użyłam Lubella - rurki nie wymagają wcześniejszego podgotowania)

1/2 kg mięsa mielonego

2 cebule

4 ząbki czosnku

5 średnich pomidorów

1 mały koncentrat pomidorowy

1 jajko

50 dag startego żółtego sera (gouda, edamski)

cukier

bazylia

oregano

sól, pieprz



// cukiersól, pieprz1 mały koncentrat pomidorowy1 jajko50 dag startego żółtego sera ( gouda, edamski )5 średnich pomidorów1/2 kg mięsa mielonegobazylia2 cebule4 ząbki czosnkuoregano';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

 

Cebulę i czosnek drobno kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Na oleju szklimy połowę czosnku i cebuli. Dodajemy pomidory i gotujemy 20 minut. Doprawiamy oregano, bazylią, cukrem, solą i pieprzem do smaku. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 2 minuty. Pozostawiamy pod przykryciem

 

W drugim garnku na oleju szklimy resztę cebuli i czosnku, wrzucamy mięso i smażymy około 10 minut. Doprawiamy oregano, solą, pieprzem i studzimy. Po ostudzeniu mieszamy z surowym jajkiem i połową żółtego sera.

 

Farszem napełniamy rurki. Układamy je w  żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i zalewamy sosem pomidorowym. Rurki nie powinny być zbyt ciasno ułożone w formie, ponieważ podczas zapiekania rosną i potem ciężko je wyciągnąć. Sos pomidorowy powinien zalać dokładnie cały makaron, bo wtedy jest gwarancja, że rurki będą miękkie.

 

Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut (bez przykrycia). Po tym czasie posypujemy drugą połową żółtego sera i pieczemy przez kolejne 15 minut.

 

 

Smacznego!

 

Cannelloni z mięsem

 


Podziel się
oceń
3
3

komentarze (17) | dodaj komentarz

Warstwowa sałatka z tuńczykiem, jajkiem i żółtym serem

środa, 27 lipca 2011 19:48

 

 

Sałatka ta może nie prezentuje się zbyt ładnie, ale jest naprawdę bardzo smaczna. Nalepiej smakuje, kiedy jest dobrze schłodzona, wtedy jest gwarancja, że wszystkie składniki dobrze się "przegryzą" i nadadzą sałatce odpowiedniego smaku.

 

 

6 jajek ugotowanych

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

1 średnia cebula

25 dag żółtego sera

majonez

sól, pieprz



// 6 jajek25 dag żółtego seramajonez2 puszki tuńczyka w sosie własnym1 średnia cebula';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

W przeźroczystym naczyniu o średnicy 20 cm układamy składniki w następującej kolejności:

 

białka - starte na tarce o grubych oczkach

połowa żółtego sera - startego na tarce o grubych oczkach

cebula - pokrojona w drobną kostkę

sól, pieprz

jedna puszka tuńczyka - odsączona

2-3 łyżki majonezu - posmarować całą powierzchnię sałatki

druga połowa żółtego sera - startego na tarce o grubych oczkach

druga puszka tuńczyka - odsączona

2-3 łyżki majonezu - posmarować całą powierzchnię sałatki

żółtka - starte na tarce o grubych oczkach

 

 

Całość schłodzić w lodówce. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień lub zrobiona rano na wieczór.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
10
4

komentarze (21) | dodaj komentarz

Ucierane ciasto z borówką amerykańską

niedziela, 24 lipca 2011 21:24

 

 

 

Idealne połączenie słodkiego ciasta i lekko kwaśnych borówek. Pyszne, puszyste ciasto. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znika. Ciasto to można zrobić zarówno z jagodami, truskawkami,  śliwkami czy jabłkami. Całość można posypać cukrem pudrem. Polecam.

 

 

 

40 dag mąki pszennej

25 dag margaryny

20 dag cukru

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 dag borówki amerykańskiej

 

 

// 20 dag cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia50 dag borówki amerykańskiej4 jajka25 dag margaryny';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Margarynę roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do ostudzenia. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy pianę z białek. W trakcie ubijania dodajemy cukier, a na końcu żółtka (po jednym). Do masy wsypujemy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy ostudzoną margarynę i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (20x35) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Na cieście układamy borówki, lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut do "suchego patyczka".

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (25) | dodaj komentarz

Murzynek

czwartek, 21 lipca 2011 20:47

 

 

 

Wielbicieli Murzynka nie muszę specjalnie zachęcać do zrobienia tego ciasta. Murzynek wychodzi puszysty, wilgotny i bardzo czekoladowy. Polecam.

 

 

1 kostka margaryny

4 łyżki kakao

2 szklanki cukru

1/2 szklanki wody

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka



// 2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki kakao4 jajka1/2 szklanki wody1 kostka margaryny';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Do większego garnka wrzucamy margarynę, wsypujemy kakao, cukier i wlewamy wodę. Całość, od czasu do czasu mieszając, zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Żółtka oddzielamy od białek. Do ostudzonej masy dodajemy po jednym żółtku, stale miksując, a następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy do uzyskania puszystej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z ciemną masą (najlepiej drewnianą łyżką). Ciasto przekładamy do formy keksowej (32x11) posmarowanej margaryną i opróczonej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut do "suchego patyczka".

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (17) | dodaj komentarz

Koktajl egzotyczny

poniedziałek, 18 lipca 2011 20:35

 

 

 

Koktajl egzotyczny, czyli miks brzoskwiń w syropie i ananasów. Przepyszny, orzeźwiający, idealny na upały. Najlepiej smakuje schłodzony. Polecam.

 

 

 

Przepis na około 600-650 ml koktajlu:

 

 

4 krążki ananasa z puszki

2 brzoskwinie z puszki

1/2 szklanki syropu brzoskwiniowego (z puszki brzoskwiń)

3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej

1 łyżka cukru pudru

 

 

// 1/2 szklanki syropu brzoskwiniowego ( z puszki brzoskwiń )4 z krążki anansa puszki3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej2 z brzoskwinie puszki';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Owoce kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do blendera, wlewamy syrop brzoskwiniowy, wodę mineralną oraz wsypujemy cukier puder i wszystko dokładnie miksujemy. Koktajl podajemy schłodzony. Przed podaniem mieszamy.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Muffinki z jagodami

piątek, 15 lipca 2011 19:07

 

 

 

Sezon na jagody, więc obowiązkowo muffinki z jagodami, czyli pyszne, wilgotne babeczki pełne jagód. Polecam.

 

 

 

Przepis na 12 muffinek:

 

25 dag mąki

szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

1/2 szklanki cukru

250 ml gęstego jogurtu naturalnego

5 dag stopionego masła

1 opakowanie cukru waniliowego

25 dag jagód

 

 

// "); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Jajko miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jogurt i nadal miksujemy. Następnie dodajemy po jednej łyżce mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli  i dokładnie miksujemy ciasto. Na koniec wlewamy stopione i ostudzone masło i mieszamy. Wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Papilotki wkładamy do formy na muffinki i nakładamy ciasto do 2/3 wysokości. Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut do "suchego patyczka". Muffinki wyjmujemy z formy i przekładamy na kratkę. Studzimy. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
4

komentarze (11) | dodaj komentarz

Kisielówka truskawkowa

poniedziałek, 11 lipca 2011 20:24

 

 

Kisielówka, to bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto, a do tego smaczne. Czyli wszystko tak jak lubię. Smak kisielu można dobierać sobie dowolnie. Kisielówkę piekłam na termoobiegu i wierzch ciasta wyszedł chrupiący niczym beza. Sama słodycz. Polecam.

 

 

 

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka cukru (jeśli kisiel jest z cukrem, to dodajemy cukru mniej)

1/2 kostki margaryny

4 jajka

2 opakowania kisielu truskawkowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

// 1 szklanka cukru ( jeśli kisiel jest z cukrem, to dodajemy cukru mniej )2 opakowania kisielu truskawkowego1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia4 jajka1/2 kostki margaryny';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę i dalej miksujemy. Do masy, nadal miksując, stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do ciasta. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia. Na koniec wsypujemy kisiel i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (termoobieg 150 stopni) i pieczemy 30-40 minut do "suchego patyczka".

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
4

komentarze (13) | dodaj komentarz

Racuszki bananowe

wtorek, 05 lipca 2011 19:13

 

 

Bardzo lubię banany pod każdą postacią, więc pomyślałam, że racuszki bananowe będą idealną propozycją na obiad. Racuszki wyszły przepyszne, bardzo delikatne i chrupiące. 

 

 

Przepis na około 15-17 racuszków:

 

25 dag mąki

20 dag maślanki

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki masła

2 łyżki cukru pudru

2 banany

olej

 

// szczypta soli2 łyżku cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia20 dag maślanki1 jajko2 łyżki masłaolej2 banany';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Mąke przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Masło roztapiamy, lekko studzimy i miksujemy z rozkłóconym jajkiem i maślanką. Nadal miksując, stopniowo wlewamy do mąki. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy małe porcje ciasta, kształtując łyżką placuszki. Racuszki podczas pieczenia rosną, dlatego właśnie najlepiej kłaść małe porcje ciasta, żeby, jak urosną, łatwiej było obrócić je na drugą stronę.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5906400
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2633 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl