Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 788 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Sałatka z arbuzem, serem feta, oliwkami i rukolą

piątek, 27 lipca 2012 21:37

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

"Soczystość owocu, ostrość rukoli plus gładkość sera z oliwkami = satysfakcja kulinarna". Taki opis sałatki w przepisie zachęcił mnie do jej zrobienia. I faktycznie, satysfakcja kulinarna gwarantowana - świetne połączenie smaków. Polecam.

 

 

 

1/2 kg arbuza

200 dag rukoli (użyłam mieszanki sałat z rukolą)

250 g sera feta

oliwki

sok z cytryny (do skropienia sałatki)

pieprz

 

 

 

 

Z arbuza odkrawamy skórę, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Rukolę (lub miks sałat) myjemy, osuszamy i łączymy z arbuzem. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę oraz oliwki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem. Sałatkę można posypać ziarnami słonecznika uprażonymi na suchej patelni.

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Bistro - Szybka, prosta kuchnia dla zabieganych i leniwych" - Nr 4/czerwiec 2011

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (7) | dodaj komentarz

Arbuz na patyku

sobota, 21 lipca 2012 0:06

 

 

 

Arbuz na patyku? Dlaczego nie? Tak podany arbuz świetnie sprawdza się na wszelkich spotkaniach towarzyskich w plenerze. Wystarczy pokroić arbuza na dowolnej wielkości kawałki, nożykiem naciąć skórkę i włożyć patyczek do lodów. Pomysł podpatrzony na zagranicznym blogu Skinny Taste . Nie wiem jak Wam, ale mnie bardzo przypadł do gustu :-)

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 


Podziel się
oceń
8
2

komentarze (6) | dodaj komentarz

Krem z cukinii z bazylią i suszonymi pomidorami

wtorek, 17 lipca 2012 21:28

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

Cukinię bardzo lubię i często jem w postaci leczo lub sałatki na ciepło, ale zupę krem jadłam pierwszy raz dopiero parę dni temu. Krem wyszedł pyszny, a dodatek bazylii i suszonych pomidorów nadał zupie specyficznego smaku. Jeśli ktoś nie lubi suszonych pomidorów lub bazylii, to zupę można podać z groszkiem ptysiowym.

 

 

 

 

 

Dla 4 osób:

 

 

1 kg młodej, małej cukinii

2 małe cebule

ząbek czosnku

5 łyżek krojonych pomidorów z puszki

garść listków bazylii + parę listków do dekoracji

1 litr bulionu warzywnego

4 łyżki oleju lub oliwy

2 łyżeczki cukru

szczypta ostrej papryki

suszone pomidory (ilość według uznania)

sól, pieprz

 

 

 

 

 

Cukinię obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, drobno posiekany czosnek oraz cukinię. Obsmażamy wszystko 5 minut, ciągle mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie. Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy kolejne 5 minut. Wrzucamy listki bazylii, cukier i paprykę. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z posiekanymi suszonymi pomidorami oraz listkami bazylii.

 

 

 

 

 

Źródło: "Bistro - Szybka, prosta kuchnia dla zabieganych i leniwych" - Nr 7/wrzesień/2011

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
1
2

komentarze (11) | dodaj komentarz

Drożdżówki z borówką amerykańską i kruszonką

niedziela, 15 lipca 2012 8:26

 

 

 

 

 

Pierwsze domowe drożdżówki robiłam z serem, przepis tutaj i ponieważ wyszły bardzo smaczne, to stwierdziłam, że warto zrobić z innym nadzieniem np. borówkowym i kruszonką, bazując właśnie na tym przepisie.  Po upieczeniu, z borówek zrobiła się lekko kwaskowata marmolada, która w połączeniu ze słodką kruszonką dała świetne połączenie.  Polecam bardzo - można użyć różnych sezonowych owoców, tworząc pyszne domowe drożdżówki.

 

 

 

 

Przepis na około 18 drożdżówek:

 

 

 

Ciasto:

 

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

2,5 dag drożdży

1 jajko

5 łyżek cukru

100 g stopionego letniego masła

szczypta soli

1 żółtko do posmarowania ciasta

 

 

Owoce:

 

30 - 40 dag borówek amerykańskich

 

 

Kruszonka:

 

1 szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

1/2 kostki masła

 

 

 

Ciasto: Drożdże rozcieramy w misce z 3 łyżkami cukru do płynnej konsystencji. Dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.  Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozmącone jajko, stopione letnie masło, sól, 3 łyżki letniej wody, 2 łyżki cukru i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny).

 

 

Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je na placek grubości 1 cm. Dużym kubkiem wycinamy kółka (wycinałam o średnicy 8,5 cm), w każdym robimy zagłębienie i wypełniamy je borówkami (ilość według uznania, natomiast ja kładłam po 6-7 borówek). Drożdżówki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze (układałam po 6 na jednej blaszce). Brzegi drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20-30 minut (można dłużej, żeby ładnie urosły) .

 

 

Kruszonka: Zimne masło siekamy z mąką i cukrem, aż powstanie sypkie ciasto. Posypujemy przed samym pieczeniem kruszonką drożdzówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem 160). Pieczemy 20-25 minut.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

Domowy kisiel malinowy

środa, 11 lipca 2012 22:23

 

 

 

Malinowa słodycz...

 

 

 

50 dag malin

1/2 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

 

 

Maliny płuczemy, osączamy (kilka zostawiamy do dekoracji) i przecieramy przez sitko do garnka. Zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, wsypujemy cukier i mieszamy. Do przecieru z malin wlewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną z 1/4 szklanki zimnej wody i podgrzewamy na ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Kisiel przelewamy do miseczek i studzimy.

 

 

 

 

 

Źródło: "Desery na każdą okazję" - Beata Woźniak (opracowanie przepisów)

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Diabełek

niedziela, 08 lipca 2012 0:52

 

 

 

"Diabełek" czyli kakaowy biszkopt przełożony masą z galaretki wiśniowej oraz cytrynowej zrobionej na bazie waniliowego serka homogenizowanego. Ciasto dzięki pastelowym masom w połączeniu z ciemnym biszkoptem prezentuje się ładnie i kolorowo. W przepisie dodatkowo było, żeby wierzch ciasta ozdobić polewą czekoladową ale ja z niej zrezygnowałam, uznając, że z  samymi kolorowymi masami prezentuje się bardzo ładnie. Diabełek łączy w sobie smak słodkiego biszkoptu i lekko kwastkowatych mas. Jak dla mnie - idealne połączenie.

 

 

 

 

 

Ciasto:

5 jajek

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

2 łyżki kakao

 

 

Masa:

60 dag waniliowego serka homogenizowanego

2 galaretki wiśniowe

1 galaterka cytrynowa

 

 

Dodatkowo:

spirytus lub zimny napar z mocnej herbaty (do nasączenia ciasta)

 

 

 

 

Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 28x24 wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pozostawiamy w nim ciasto, aż nieco wystygnie (żeby nie opadło).

 

Masa: Każdą galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody i studzimy. Gdy galaretki zaczną tężeć mieszamy je z 40 dag serka waniliowego. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody i gdy zacznie tężeć mieszamy z 20 dag serka.

 

Ciasto dzielimy na 2 części. Spód ciasta przekładamy z powrotem do blachy i nasączamy spirytusem lub naparem z herbaty. Rozsmarowujemy na nim tężejącą masę z galaretek wiśniowych i przykrywamy drugim, też nasączonym biszkoptem na który nakładamy tężejącą masę z galaretki cytrynowej. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby masy stężały.

 

 

 

Ciasto można udekorować polewą czekoladową.

 

 

 

 

Źródło: "Przyślij Przepis" Nr  03/2010

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 



Podziel się
oceń
14
2

komentarze (22) | dodaj komentarz

Pizza ekspresowa

niedziela, 01 lipca 2012 8:13

 

 

 

To taka oszukana pizza ale spodobał mi się pomysł zrobienia jej na pieczywie tostowym. Pizze zrobiłam dokładnie według przepisu jeśli chodzi o składniki ale pomimo tego, że lubię pomidory, to nie smakowały mi takie zapiekane. Poza tym na wierzch poszedł serek topiony, który w temperaturze 180 stopni, a w takiej zapiekałam przez 15 minut (w przepisie nie była podana temperatura) nie stopił się. Niemniej jednak, uważam, że warto wykorzystać pomysł na taką pizzę używając właśnie chleba tostowego, bo dzięki temu można stworzyć naprawdę szybką przekąskę z ulubionymi składnikami.

 

 

 

 

8-9 kromek chleba tostowego (w zależności jaką mamy formę do zapiekania)

40 dag pieczarek

2 średnie pomidory

1 mała cebula

4 trójkąciki sera topionego (użyłam 2 kostki prostokątnego serka topionego, każdy po 100g)

olej

sól, pieprz

suszony tymianek

 

 

 

 

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy ją na 2 łyżkach oleju (ja przesmażam zawsze na maśle). Gdy zrobi się złocista dodajemy pieczarki i dusimy, aż trochę zmiękną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dużej, wysmarowanej olejem formie układamy pojedynczą warstwę pieczywa. Wykładamy pieczarki i pomidory pokrojone w plasterki. Na wierzchu układamy cienkie plasterki serka topionego. Całość posypujemy tymiankiem i skrapiamy olejem. Zapiekamy 15 minut. W przepisie nie było podanej temperatury, a ja zapiekałam 180 stopniach. Jednak radzę podnieść temperaturę do 190 stopni, ewentualnie dłużej zapiekać tak, żeby ser się stopił, a chleb tostowy lekko się zrumienił. 

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Smaczny krążek" - Płyta multumedialna

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
1
3

komentarze (3) | dodaj komentarz

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6026003
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2723 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl