Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 424 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Gruszki w syropie z sosem czekoladowym

sobota, 28 sierpnia 2010 10:09


Gruszki w syropie z sosem czekoladowym


Gruszki w syropie, to ciekawa propozycja deseru. Specjalnie doprawiony syrop nadaje gruszkom specyficzny cynamonowo -  goździkowy smak. Gruszki podajemy polane syropem, a dla tych, którzy lubią ciekawe połączenia smaków, polecam polać dodatkowo sosem czekoladowym.

6 małych gruszek
10 dag cukru pudru
sok z cytryny
2 goździki
2 szczypty cynamonu
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 opakowanie cukru waniliowego
sos czekoladowy
1/4 litra wody

[Listonic]

Wodę z cukrami, sokiem z cytryny i przyprawami doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Do syropu wkładamy obrane gruszki i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Odstawiamy, aby ostygły. Wykładamy na talerzyki i polewamy sosem czekoladowym. Gruszki również bardzo dobrze smakują polane samym syropem.

Smacznego!

Zobacz również:
Tarta gruszkowa


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kotlety z tuńczyka

środa, 25 sierpnia 2010 20:18


Kotlety z tuńczyka

Należę do grona osób, które bardzo lubią tuńczyka. Dlatego też, kiedy odkryłam przepis na kotlety z tuńczyka wiedziałam, że to danie na stałe zagości w moim domu. Tym bardziej, że przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a to jest dla mnie bardzo ważne. Przepis ten został "sprzedany" dalej i cieszy się dużym uznaniem wśród moich znajomych, dlatego też gorąco polecam.

 

Przepis na około 12 kotlecików:

 

2 puszki tuńczyka w sosie własnym
25 sztuk krakersów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
6 łyżek majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki musztardy
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta

 

 

Krakersy wkładamy do woreczka foliowego, rozgniatamy wałkiem do ciasta i wsypujemy do miski. Dodajemy odsączonego tuńczyka, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, roztrzepane jajko, majonez, musztardę, sok z cytryny, natkę pietruszki oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko mieszamy mokrymi rękami i formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.

 

 

 

 

Smacznego!

Kotlety z tuńczyka


Podziel się
oceń
4
1

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zupa z serka topionego

niedziela, 22 sierpnia 2010 11:52


Zupa z serka topionego


Delikatna, kremowa, bardzo śmietankowa. Idealnie smakuje z groszkiem ptysiowym, grzankami lub posypana samą natką pietruszki.

Przepis dla 3 osób:

porcja włoszczyzny
1 prostokątny serek topiony kremowy śmietankowy (100g)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka tymianku
vegeta
3 ziarna pieprzu
1/2 szklanki śmietany 18%
groszek ptysiowy lub grzanki

[Listonic]

Włoszczyznę oczyszczamy, kroimy i dusimy na maśle. Zalewamy 1 litrem wody (na 1 litr wody przypada 100g serka), dodajemy pieprz, tymianek i gotujemy esencjonalny rosół, a potem przecedzamy. Do innego garnka dajemy serek topiony i na małym ogniu, ciągle mieszając, rozpuszczamy -  w miarę potrzeby podlewamy - po łyżce - wywarem. Dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia serka. Gdy serek się rozpuści, wlewamy cały wywar (jeśli zrobią się grudki, przecedzamy). Przyprawiamy zupę vegetą. W małym garnuszku rozprawadzamy śmietanę z paroma łyżkami zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (3) | dodaj komentarz

Sernik dwukolorowy z galaretką

środa, 18 sierpnia 2010 22:21




1 opakowanie okrągłych biszkoptów
50 dag twarogu 3x mielonego
20 dag cukru pudru
10 dag masła
2 żółtka
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
galaretka truskawkowa

// 20 dag cukru pudru2 łyżki mąki ziemniaczanejgalaretka truskawkowa2 łyżki kakao1 opakowanie okrągłych biszkoptów10 dag masła50 dag twarogu 3x mielonego4 białka';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>    //

Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem i nadal ucierając, dodajemy po jednym żółtku, łyżce twarogu i mąki ziemniaczanej.  Ubijamy pianę z białek, a następnie dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy. Uzyskaną masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao, można dodać również rodzynki lub kawałki czekolady - to już według uznania.

 

Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy biszkoptami i przykrywamy jasną masą twarogową i wyrównujemy. Na jasną masę dajemy ciemną masę z dodatkiem kakao. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (ja piekłam na termoobiegu w 160 stopniach) i pieczemy przez 1 godzinę. Ważne jest, żeby w tym czasie nie otwierać piekarnika. Po upieczeniu ciasto dokładnie studzimy i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.

 

 

Smacznego!

 

Zobacz również: Sernik mojej Mamy ; Sernik z serków homogenizowanych na kruchym spodzie z kakaową posypką
                          
 



Podziel się
oceń
2
2

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kurczak w sosie jasnym z kukurydzą

sobota, 14 sierpnia 2010 21:01


Kurczak w sosie jasnym z kukurydzą


Filety z kurczaka w sosie z kukurydzą  bardzo często przyrządzam w swoim domu. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, więc często korzystam z tego przepisu, kiedy nie mam go za wiele. Do tego są proste do zrobienia, więc nawet początkująca gospodyni nie będzie miała większego problemu. Najlepiej smakują podane z ryżem.

Przepis dla 3-4 osób:

2 filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
pęczek szczypiorku
majeranek, tymianek
1 łyżka masła
3 łyżeczki mąki
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego lub śmietany

[Listonic]

Filety kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Smażymy, aż kurczak będzie biały. Wlewamy 3/4 szklanki wody, wrzucamy kostkę rosołową i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy osączoną kukurydzę, majeranek i tymianek do smaku oraz pokrojony szczypiorek. Łyżkę masła obtaczamy w mące i dodajemy do kurczaka - dzięki temu, kurczak będzie bardziej delikatniejszy. Trzy łyżeczki mąki wsypujemy do jogurtu, dokładnie mieszamy i wlewamy do kurczaka. Zagotowujemy. Podajemy z ryżem.

Smacznego!

Kurczak w sosie jasnym z kukurydzą


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Ziemniaki zapiekane z serem mozzarella

niedziela, 08 sierpnia 2010 11:59


Ziemniaki zapiekane z serem mozzarella


Ziemniaki zapiekane z serem mozzarella mogą stanowić samodzielne danie, jak również mogą być dodatkiem do mięsa. Mieszanka ziół prowansalskich i gałka muszkatołowa połączone z serem mozzarella dają ciekawy i oryginalny smak.  Udekorowane listkami bazylii bardzo ładnie prezentują się na talerzu.

70-80 dag ziemniaków
1 szklanka śmietany 18%
250 g sera mozzarella
zioła prowansalskie
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
ząbek czosnku
1 łyżka masła lub margaryny

[Listonic]

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Lekko studzimy, obieramy i kroimy w dość grube plastry. Oprószamy je pieprzem oraz gałką muszkatołową. Żaroodporną formę smarujemy rozciętym ząbkiem czosnku, a następnie olejem. Na dnie formy układamy warstwę ziemniaków, posypujemy ziołami prowansalskimi i układamy warstwę pokrojonego w plasterki sera mozzarella. Znowu układamy warstwę ziemniaków, posypujemy ziołami i na to kładziemy warstwę sera. Śmietanę lekko ubijamy z solą i pieprzem i zalewamy nią ziemniaki. Posypujemy wiórkami zimnego masła lub margaryny i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, następnie zdejmujemy folię i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

Smacznego!
Ziemniaki zapiekane z serem mozzarella


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Francuskie wiatraczki

czwartek, 05 sierpnia 2010 18:33


Francuskie wiatraczki


Gotowe ciasto francuskie, to wspaniały jak dla mnie "wynalazek". Dlatego też korzystam z niego, tworząc ciekawe propozycje. Oto jedna z nich.

Przepis na około 20 wiatraczków:

1 opakowanie ciasta francuskiego (285 g, użyłam nie mrożonego)
1/2 słoiczka powidła śliwkowego
żółtko

Ciasto kroimy w kwadraciki o bokach około 7-8 cm i na środek każdego nakładamy łyżeczką powidła śliwkowe. Rogi nacinamy i co drugi zawijamy do środka. Najlepiej najpierw  bardzo dokładnie zlepić wierzchołki, a dopiero potem docisnąć delikatnie do powidła, w przeciwnym wypadku, podczas rośnięcia ciasta wierzchołki mogą się odlepić. Wiatraczki smarujemy rozmąconym żółtkiem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 13-15 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

Smacznego!
Francuskie wiatraczki


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Napój bananowo-mleczny

niedziela, 01 sierpnia 2010 21:07


Napój bananowo-mleczny


1 litr schłodzonego mleka
3 dojrzałe banany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka startej mlecznej czekolady

Banany obieramy, kroimy w niewielkie plasterki i razem z 2 łyżeczkami cukru waniliowego miksujemy na jednolitą masę. Cały czas miksując wlewamy zimne mleko i wsypujemy 1 łyżeczkę startej czekolady. Gdy napój mocno się spieni, rozlewamy do szklanek i posypujemy startą  czekoladą.

Smacznego!



Podziel się
oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5914118
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2638 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl