Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 787 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Kotlety po włosku

piątek, 26 sierpnia 2011 20:18

 

 

 

Przepis na kotlety pochodzi z książeczki "Potrawy mleczne z jaj i serów". Panierka zrobiona jest  na bazie mleka, mąki, jajka i żółtego sera i wychodzi bardzo chrupiąca. Kotlety podałam z sałatką z cukinii z suszonymi pomidorami - przepis wkrótce.

 

 

 

3 kotlety schabowe

4 łyżki mleka

3 łyżki mąki

3 łyżki startego żółtego sera

1 jajko

sól

bułka tarta

olej

 

 

 

Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy, dodajemy mąkę, mleko, sól do smaku, mieszamy, wsypujemy ser żółty i ponownie mieszamy. Kotlety zanurzamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce tartej, mocno przyciskając ręką. Kotlety kładziemy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron.

 

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
1

komentarze (13) | dodaj komentarz

Muffinki ze śliwkami i gorzką czekoladą

wtorek, 23 sierpnia 2011 20:29

 

 

 

Ciekawe połączenie gorzkiej czekolady i lekko kwaśnych śliwek. Gorzką czekoladę można śmiało zastąpić mleczną, wówczas muffinki będą bardziej słodkie. Polecam.

 

 

 

Przepis na 18 muffinek:

 

 

50 dag śliwek węgierek

1 tabliczka gorzkiej czekolady

2 i 1/2 szklanki mąki tortowej

1 i 1/4 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

5 dag masła

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

 

 

Do większej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól i dokładnie mieszamy,  W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka, wlewamy mleko oraz roztopione i ostudzone masło, dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z mąką i cukrem. Dodajemy startą czekoladę i pokrojone w drobną kostkę śliwki. Mieszamy szybko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do papilotek (do 2/3 wysokości) umieszczonych w formie do muffinek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone muffinki przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
4
2

komentarze (18) | dodaj komentarz

Knedle ze śliwkami

sobota, 20 sierpnia 2011 21:36

 

Jeśli sezon na śliwki, to obowiązkowo knedle z ciasta ziemniaczanego. Przepis na ciasto pochodzi z książki "Kuchnia Polska" i jak dla mnie jest rewelacyjne. Już od paru lat robię knedle z tego przepisu i zawsze cieszą się dużym uznaniem.

 

 

 

 

70 dag ziemniaków

25 dag mąki pszennej

1 jajko

50 dag śliwek (u mnie było 35 dużych węgierek) *

margaryna do polania

sól

 

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Chwilę studzimy i jeszcze ciepłe mielimy (ja mielę w ręcznej maszynce do mięsa).  Ostudzone ziemniaki wykładamy na posypaną mąką stolnicę, dodajemy przesianą mąkę, jajko i zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie (ciasto ziemniaczane nie powinno zbyt długo leżeć, bo rzednie).

 

Formujemy wałek o średnicy 3 cm i kroimy w kawałki w zależności od tego jak dużą mamy śliwkę i jaką wolimy grubość ciasta (ja zdecydowanie wolę cienkie ciasto). Kawałeczki ciasta spłaszczamy, kształtujemy placuszki, a na środek dajemy śliwkę i dokładnie zlepiamy brzegi, formując kulki. Knedle obtaczamy w mące, układamy na deseczce obsypanej dokładnie mąką, żeby nie przywierały i przykrywamy ściereczką.

 

Knedle wkładamy partiami do osolonej i gotującej się wody, mieszając od czasu do czasu i przykrywamy. Gdy zagotują się i wypłyną, odkrywamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Wybieramy łyżką cedzakową i przekładamy na półmisek, polewając roztopioną margaryną.

 

 

Najbardziej lubię knedle polane roztopioną margaryną i posypane cukrem.

 

 

 

* U mnie w domu knedle zawsze robiło się z całej śliwki, bez wyciągania pestki, a potem każdy liczył pestki, chwaląc się, ile zjadł knedli.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (25) | dodaj komentarz

Musli z owocami i jogurtem

czwartek, 18 sierpnia 2011 20:01

 

 

 

Zimny jogurt, słodkie owoce, chrupiące płatki kukurydziane, rodzynki i suszone owoce - czyli bardzo zdrowa przekąska w ciągu dnia lub pożywny posiłek na śniadanie. Polecam.

 

 

Owoce i ilość według uznania. U mnie:

 

 

jabłko

banan

mandarynka

nektarynka

śliwki

płatki kukurydziane

jogurt

 

 

 

Na dnie miseczki układamy pokrojone owoce, zalewamy jogurtem i dodajemy znowu owoce. Całość posypujemy płatkami kukurydzianymi i rodzynkami. 

 

 

 

 

Smacznego!

 


 



Podziel się
oceń
4
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Owocowe szaszłyki

czwartek, 11 sierpnia 2011 18:17

 

 

 

Lekka, kolorowa i bardzo owocowa przekąska. Owoce dobieramy według uznania, nadziewamy na patyczki, zawijamy w folię, zapiekamy i gotowe. Szaszłyki świetnie smakują podane z sosem waniliowym lub jogurtem naturalnym.

 

 

Przepis na około 8-9 owocowych szaszłyków:

 

1 cytryna

4 mandarynki

2 jabłka

2 gruszki

2 banany

kiść białych winogron

olej

folia

patyczki do szaszłyków

 

 

Cytrynę myjemy, kroimy na pół i wyciskamy sok. Owoce obieramy - banany kroimy w plasterki, a jabłka i gruszki w grubszą kostkę (skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały), a mandarynki w cząstki.

 

Owoce nadziewamy na przemian na drewniane patyczki. Szaszłyki zawijamy w folię aluminiową, posmarowaną wcześniej olejem i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

 

Ciepłe szaszłyki podajemy z sosem waniliowym lub jogurtem naturalnym.

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Pierogi ruskie

piątek, 05 sierpnia 2011 22:46

 

 

 

Sztuką jest zrobić naprawdę dobre pierogi. Sekretem jest cienkie ciasto i odpowiednio doprawiony farsz. Wtedy całość nabiera właściwego smaku.

 

 

Przepis na około 47 pierogów:

 

Ciasto:

35 dag mąki pszennej

1 jajko

szczypta soli

około 1/8 litra zimnej wody

 

Farsz:

80 dag ziemniaków

20 dag sera (twarogu)

1 duża cebula

sól, pieprz

 

 

Farsz: Ziemniaki szorujemy, gotujemy, obieramy i mielimy razem z serem. Dodajemy usmażoną na złoty kolor cebulę (ja lubię cebulę trochę mocniej zeszkloną). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być dosyć mocno doprawiony, ponieważ podczas gotowania pierogów traci trochę smak.

 

Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy dołek i wbijamy jajko. Do jajka wsypujemy szczyptę soli. Zarabiamy delikatnie nożem, wlewając powoli wodę, aż składniki połączą się. Wyrabiamy rękami dokładnie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, to dolewamy trochę wody. Ciasto jest dobrze wyrobione jeśli jest gładkie i sprężyste. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną rozwałkowujemy na dosyć cienkie ciasto, a resztę ciasta przykrywamy miseczką, żeby nie obsychało.

 

Z ciasta wykrawamy szklanką krążki i na środek nakładamy łyżeczką farsz. Składamy na pół i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi, tak, żeby farsz nie dostał się między brzegi, bo wtedy pierogi podczas gotowania pękają i rozgotowują się. Zlepione pierogi układamy na deseczce posypanej mąką i przykrywamy serwetką, żeby nie obsychały. Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku i partiami wkładamy na wrzącą wodę pierogi, mieszając, żeby nie przywarły do dna. Przykrywamy przykrywką i czekamy, aż pierogi podpłyną w górę, wtedy odkrywamy i gotujemy 2-3 minuty.  Wybieramy łyżką cedzakową, wykładamy na półmisek i według uznania polewamy tłuszczem lub skwarkami.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
2

komentarze (18) | dodaj komentarz

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025999
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2723 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl