Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 728 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Czekoladowe serduszka

piątek, 31 sierpnia 2012 0:04

 

 

 

Jak widać, kolejne foremki nie musiały długo czekać na swoją kolej. Wybór padł na czekoladki w kształcie serduszek. Czekoladki, tak jak poprzednie, zrobiłam na bazie mlecznej czekolady, a jako nadzienia użyłam tym razem samego kremu czekoladowo-orzechowego. Takie czekoladki, to sama słodysz z głębi serca :-)

 

 

 

 

Przepis na 15 czekoladek:

 

 

120 g czekolady mlecznej

krem czekoladowo-orzechowy (taki do smarowania chleba)

pędzelek

foremki silikonowe

 

 

 

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Do większego garnka wlewamy wodę, około 2-3 cm, zagotowujemy ją i zmniejszamy ogien. Do garnka z gotującą wodą wstawiamy mniejszy z kawałkami czekolady, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady.

 

Pędzelkiem smarujemy dokładnie ścianki oraz dno foremek rozpuszczoną, płynną czekoladą. Trzeba robić to dokładnie, tak, żeby całe ścianki były pokryte czekoladą. Formę wstawiamy do lodówki, żeby czekolada zastygła. Ponownie malujemy czekoladą foremki i znowu wkładamy do lodówki.

 

Czekoladki napełniamy kremem, a resztą czekolady zalewamy górę czekoladek. Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, to możemy ponownie podgrzać ją w kąpieli wodnej. Czekoladki wstawiamy do lodówki, aż czekolada stężeje. Po tym czasie czekoladki delikatnie wyjmujemy z foremek.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 



Podziel się
oceń
4
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

Deser kakaowy z herbatnikami

niedziela, 26 sierpnia 2012 8:27

 

 

 

Gęsta masa zrobiona na bazie mleka, kaszy manny oraz kakao przełożona kawałkami herbatników czyli prosty, szybki i mocno czekoladowy deser dla dużych i małych łasuchów.

 

 

 

 

1 litr mleka 3,2%

1 szklanka cukru

1 szklanka kaszy manny (błyskawicznej)

2 łyżki masła

1 duże opakowanie herbatników

3 łyżki kakao

szczypta soli

 

 

 

 

Do mleka dodajemy szczyptę soli, cukier, masło i kakao. Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na gotujące mleko wsypujemy powoli kaszę manną, cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Gotujemy, mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę pozostawiamy do lekkiego ostudzenia, a w tym czasie rozkruszamy herbatniki. Na dno pucharków przekładamy połowę masy kakaowej, posypujemy połową rozkruszonych herbatników na które wykładamy resztę masy. Wierzch posypujemy pozostałymi ciastkami.

 

 

 

 

 

Źródło: Karnawałowe Przekąski, Wydanie Specjalnie Przyślij Przepis, Nr 1/2010

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 

 


Podziel się
oceń
7
2

komentarze (36) | dodaj komentarz

Maślankowe muffinki z jabłkami i cynamonem

czwartek, 23 sierpnia 2012 21:32

 

 

 

Jesień, to moja ulubiona pora roku, która, ku niezadowoleniu większości, zbliża się wielkimi krokami. A ja się cieszę. I właśnie muffinki z jabłkami i cynamonem kojarzą mi się i pachną jesienią. Muffinki są aromatyczne za sprawą cynamonu, delikatne dzięki maślance i wilgotne dzięki jabłkom. Generalnie muffinki są najlepsze zaraz po upieczeniu i ostudzeniu, ale mnie te muffinki najbardziej smakowały na drugi dzień, kiedy jabłka i cynamon "przegryzły" się.

 

 

 

 

Przepis na 12-16 muffinek

 

 

2 małe jabłka

210 g cukru

2 łyżeczki cynamonu

280 g mąki

1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

100 g miękkiego masła

1 jajko

250 g maślanki

1 cukier waniliowy

 

 

 

 

Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy 2 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu i mieszamy.

Przesianą mąkę mieszamy z 150 g cukru, sodą oczyszczoną i solą. Dodajemy miękkie masło, jajko, maślankę i cukier waniliowy. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto, a na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy.

 

 

Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Posypujemy pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy przez około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg 180).

 

 

 

 

Źródło: Książka "Muffiny - małe, ale za to przepyszne"

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
1
2

komentarze (6) | dodaj komentarz

Kaszka kukurydziana z bananem i powidłem śliwkowym

niedziela, 19 sierpnia 2012 12:25

 

 

 

Przeważnie niedziela jest takim dniem, kiedy nie spiesząc się nigdzie mogę na spokojnie zjeść śniadanie. Dzisiejsze moje śniadanie to taka sentymentalna podróż do smaków dzieciństwa i wspomnień z tego beztroskiego okresu. Do kaszki dodałam pokrojonego w plasterki banana oraz powidło śliwkowe, które bardzo lubię. Dzięki temu kaszka nabrała jeszcze lepszego smaku.

 

 

 

 

Dla 1 osoby:

 

2 szklanki wody

5-6 łyżek kaszki kukurydzianej

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

szczypta cynamonu

1 łyżeczka masła

pół banana

3-4 łyżeczki powideł śliwkowych

 

 

 

 

Wodę zagotowujemy w garnuszku. Dodajemy sól, cukier i cynamon. Następnie wyspujemy kaszkę i gotujemy na małym ogniu około 3-4 minuty, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Kaszkę przekładamy na talerz lub do miseczki. Dekorujemy plasterkami banana oraz powidłami.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Czekoladki z nadzieniem bananowo - czekoladowo - orzechowym

środa, 15 sierpnia 2012 12:00

 

 

 

Już jakiś czas temu kupiłam silikonowe foremki do czekoladek. Parę dni temu dokupiłam kolejne z jeszcze innymi wzorami. W końcu uznałam, że przyszła pora na zrobienie domowych czekoladek. Trochę obawiałam się czy wyjdą, ale okazało się, że zrobienie takich czekoladek jest banalnie proste. Jedynie trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości oraz dokładnością, ale daje to gwarancję udanych i smacznych domowych czekoladek.

 

Czekoladki zrobiłam na bazie mlecznej czekolady z nadzieniem bananowo-czekoladowo-orzechowym. Przepis zaczerpnęłam z bloga Domowe Wypieki .

 

Czekoladki wyszły bardzo smaczne, delikatne, rozpływające się w ustach z lekko płynnym nadzieniem.  Polecam ten przepis, bo jest prosty do zrobienia i na pewno nie zniechęci do dalszego tworzenia domowych czekoladek.

 

 

 

 

 

Przepis na 15 czekoladek:

 

 

 

120 g czekolady mlecznej

1 łyżka kremu do chleba czekoladowo-orzechowego (może być samo orzechowe lub czekoladowe)

opcjonalnie cukier do smaku - w zależności jak lubimy słodkie nadzienie)

1/3 banana

foremki silikonowe

pędzelek

 

 

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Do większego garnka wlewamy wodę, około 2-3 cm, zagotowujemy ją i zmniejszamy ogien. Do garnka z gotującą wodą wstawiamy mniejszy z kawałkami czekolady, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady.

 

Pędzelkiem smarujemy dokładnie ścianki oraz dno foremek rozpuszczoną, płynną czekoladą. Trzeba robić to dokładnie, tak, żeby całe ścianki były pokryte czekoladą. Formę wstawiamy do lodówki, żeby czekolada zastygła. Ponownie malujemy czekoladą foremki i znowu wkładamy do lodówki.

 

Nadzienie: Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie mieszamy. Można dodać cukier do smaku, jeśli uznamy, że nadzienie jest zbyt mało słodkie. Jeśli uznamy, że nadzienie jest za bardzo płynne, to można dodać więcej kremu.

 

Czekoladki napełniamy nadzieniem, a resztą czekolady zalewamy górę czekoladek. Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, to możemy ponownie podgrzać ją w kąpieli wodnej. Czekoladki wstawiamy do lodówki, aż czekolada stężeje.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 



Podziel się
oceń
5
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Kurczak po andaluzyjsku

sobota, 11 sierpnia 2012 8:20

 

 

 

Udka kurczaka zapiekane z sosem zrobionym na bazie grejfrutów, miodu, goździków i żurawiny. 

 

 

 

 

4-5 udek kurczaka

2 różowe grejfruty

1/2 szklanki dżemu żurawinowego

2-3 łyżki miodu

1/4 łyżeczki goździków

sól, pieprz

olej

 

 

 

 

Udka myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem lub innymi przyprawami według uznania. Ważne jest, żeby kurczaka bardzo dobrze doprawić przed pieczeniem, ponieważ sos jest tylko dodatkiem i podczas pieczenia nie wpływa za bardzo na smak kurczaka. Mięso wkładamy do lodówki na 2 godziny.

 

Z połowy jednego grejfruta wyciskamy do rondelka sok. Dodajemy żurawinę, goździki i doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Mieszamy i zagotowujemy. Z pozostałej połowy grejfruta wyciskamy sok, a drugiego obieramy, usuwamy błonki, wykrawamy miąższ, kroimy  i wkładamy do sosu. Mieszamy.

 

W dużym rondlu rozgrzewamy olej i smażymy udka z obu stron, aż będą rumiane. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanny, polewamy sosem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut (nie przykrywamy). W czasie pieczenia udka przewracamy i w razie potrzeby polewamy sosem.

 

 

 

 

Udka podałam z ziemniakami i sałatą lodową z sosem vinegret.

 

 

 

 

 

Źródło: "Przyślij Przepis"  - Nr 03/2010

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Cytrynowe kostki lodu

niedziela, 05 sierpnia 2012 0:02

 

 

 

Kawałeczki cytryny zamrożone w kostkach lodu, to świetny pomysł na stworzenie zimnego napoju o smaku cytrynowym. Idealne rozwiązanie na upalne dni.

 

 

Cytrynę sparzamy i kroimy w platerki, a potem cząstki, które układamy w pojemniczku na kostki lodu. Nalewamy wodę i wstawiamy do zamrażarki, aż kostki lodu będą gotowe.

 

 

 

 

 

Źródło: "Sekrety dekorowania potraw - Profesjonalne techniki stylizacji" - Cara Hobday, Jo Denbury

 

 

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 


Podziel się
oceń
6
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

środa, 01 sierpnia 2012 20:13

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

Chrupiące rurki z ciasta francuskiego idealnie komponują się ze słodką bitą śmietaną. Dzięki gotowemu ciastu francuskiemu w bardzo szybki i prosty sposób możemy zrobić te pyszne rurki. Do zrobienia ich potrzebne są specjalne foremki, które bez problemu możemy dostać w większym sklepie gospodarczym. 

 

 

 

 

 

Przepis na 8 rurek:

 

 

275 g gotowego ciasta francuskiego

1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

1 jajko do posmarowania ciasta

tłuszcz do wysmarowania foremek

 

 

 

Ciasto kroimy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 2,5 cm.  Paskami ciasta spiralnie owijamy natłuszczone foremi do rurek, tak, aby lekko zachodziły jeden na drugi.  Foremki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni (najlepiej piec w temp. podanej na opakowaniu) przez około 20 minut, do uzyskania złotego koloru. Jeszcze gorące rurki zdejmujemy z foremek i studzimy.

 

 

Mocno schłodzoną śmietankę (ja na 15 minut wstawiam do zamrażalnika) ubijamy z cukrem pudrem. Ostudzone rurki napełniamy bitą śmietaną za pomocą szprycy. Podajemy od razu.

 

 

 

 

 

Źródło: "Stylowa kawiarenka - receptury z dawnych lat" - Beata Woźniak

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
27
7

komentarze (21) | dodaj komentarz

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025516
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2722 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl