Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 124 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Kopytka

wtorek, 28 września 2010 16:19


Kopytka

Najlepsze na świecie kopytka robiła moja Babcia.  Zawsze, kiedy pytałam się Jej z jakich proporcji robi,  odpowiadała, że "robi na oko". Wychodziły jej wspaniałe. Po latach, kiedy zaczęłam gotować, znalazłam w książce "Kuchnia Polska" przepis na kopytka, którego trzymam się do dziś. Też są pyszne, ale na pewno nie tak wspaniałe jak te, które robiła Babcia. Takie kopytka wyśmienicie smakują z gulaszem, samym sosem grzybowym, pieczarkowym, pomidorowym lub okraszone tylko słoniną i podane z zasmażaną kapustą.

1 kg ziemniaków
30-35 dag mąki
1 jajko
sól

[Listonic]

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Gdy lekko przestygną mielimy w maszynce lub ubijamy tłuczkiem i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Ziemniaki wykładamy na opruszoną mąką stolnicę, dodajemy przesianą mąkę, jajko, szczyptę soli i szybko zagniatamy. Ciasto ziemniaczane dzielimy na 3 części, formujemy wałeczki grubości palca i kroimy kluseczki o długości 4-5 cm. Kluski wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody, mieszamy je delikatnie i gotujemy pod przykryciem. Gdy się zagotują, odsączamy i wykładamy na półmisek. Polewamy masłem lub stopioną słoniną.

Smacznego!


Podziel się
oceń
5
2

komentarze (0) | dodaj komentarz

Tarta gruszkowa

niedziela, 26 września 2010 8:39


Tarta gruszkowa

 

Idealnie kruche ciasto, soczyste gruszki i bardzo waniliowy krem, to moja propozycja na tartę gruszkową. Polecam.

Ciasto
:
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 jajko

Nadzienie:
4 twarde gruszki
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki masła

Krem:
40 g mąki
2 opakowania cukru wanliowego
2 łyżki cukru
2 jajka
180 ml śmietany 18%
aromat waniliowy

   

Ciasto: Mąkę, cukier i pokrojone na kawałeczki masło szybko zagniatamy. Jajko roztrzepujemy, odkładamy łyżkę, a resztę łączymy z ciastem. Zagniatamy szybko, aż do połączenia składników, formujemy kulę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce godzinę, a w zamrażalniku około 10-15 minut, sprawdzając, żeby ciasto nie zamarzło, a tylko bardzo dobrze się schłodziło. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty łącznie z brzegami. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Smarujemy odłożonym jajkiem  i pieczemy jeszcze 3 minuty.

Nadzienie: Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cukier waniliowy i masło mieszamy w garnku, podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy gruszki i szklimy na średnim ogniu.

Krem: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy rozkłócone jajka i mieszamy. Śmietanę mocno podgrzewamy i gdy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i mieszając, wlewamy do masy jajecznej. Dodajemy do smaku parę kropel aromatu waniliowego.

Gruszki układamy na cieście i zalewamy kremem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

 

Smacznego!

Zobacz również: Gruszki w syropie z sosem czekoladowym

Tarta gruszkowa


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Pieczarki zapiekane z masłem czosnkowym

wtorek, 21 września 2010 19:30


Pieczarki zapiekane z masłem czosnkowym


Pieczarki zapiekane z masłem czosnkowym często podaję na obiad zamiast mięsa. Serwuję je wówczas z ziemniakami oraz sałatką z pomidorów. Są pyszne, bardzo aromatyczne,  a przy tym łatwe do zrobienia.

16 dużych pieczarek podobnej wielkości
kostka masła
cytryna
5-6 ząbków czosnku
1/2 pęczku posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

[Listonic]


Masło ucieramy na krem i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z 1/2 cytryny, oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pieczarki myjemy, osuszamy, usuwamy trzonki, a kapelusze skrapiamy pozostałym sokiem z 1/2 cytryny. Żaroodporną formę wykładamy folią aluminiową, układamy pieczarki, a każdy kapelusz napełniamy masłem czosnkowym. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i zapiekamy pieczarki przez 20 minut.

Smacznego!

Pieczarki zapiekane z masłem czosnkowym


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kurczak w cieście musztardowym

piątek, 17 września 2010 18:50

 

Kurczak w cieście musztardowym

Kolejna propozycja przygotowania kurczaka. Jak się okazuje, jest wiele możliwości i każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Ciekawe połączenie musztardy miodowej i czosnku nadaje kurczakowi oryginalny smak. Tak przygotowany kurczak może też stanowić samodzielną przekąskę.

Dla 3 osób:

60 dag filetów z kurczaka

2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki musztardy miodowej np. Kamis
2 jajka
2 ząbki czosnku
2,5 szklanki oleju
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka

// 2 ząbki czosnku60 dag filetów z kurczaka2 jajka2 łyżki musztardy miodowej np. Kamisprzyprawa do kurczaka2,5 szklanki olejusól, pieprz';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>
[Listonic]
//

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dosyć grubą kostkę. Lekko oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy je, dodajemy mąkę, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Można dodać również przyprawę typu maggi. Dokładnie mieszamy, tak, aby ciasto było gładkie i nie miało grudek. Do przygotowanego ciasta wkładamy kurczaka tak, aby wszystkie kawałki dokładnie pokryły się ciastem. Miseczkę szczelnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy partiami kawałki kurczaka w cieście i smażymy na złoty kolor, obracając od czasu do czasu delikatnie widelcem. Olej nie powinien być zbyt mocno rozgrzany, ponieważ ciasto bardzo szybko przyrumieni się, a kurczak pozostanie w środku surowy. Po usmażeniu przekładamy kurczaka na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu po usmażeniu.

Smacznego!

Zobacz również:
Filety z kurczaka w krakersach
                 Kurczak w sosie jasnym z kukurydzą

Kurczak w cieście musztardowym


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Sałatka grecka

poniedziałek, 13 września 2010 19:43


Sałatka grecka


Przepis dla 3 osób:

6 średnich pomidorów
1 duży ogórek
1 opakowanie sera feta
1 słoiczek oliwek
opakowanie sosu greckiego (Knorr)

[Listonic]

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kosteczkę. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki i mieszamy. Dodajemy pokrojony ser feta oraz odsączone oliwki. Wszystko polewamy sosem, zrobionym według przepisu na opakowaniu. Należy bardzo ostrożnie mieszać taką sałatkę, ponieważ ser feta jest delikatny.
Taka sałatka najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym - zobacz przepis
Pieczywo czosnkowe

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Pieczywo czosnkowe

sobota, 11 września 2010 17:16


Pieczywo czosnkowe

Pieczywo czosnkowe zawsze przygotowuję, kiedy podaję sałatkę grecką, ponieważ czosnek doskonale podkreśla jej smak.  Takie pieczywo można również przygotować jako przekąskę do pochrupania. 

1 bagietka lub bułka paryska
1/2 kostki masła
3-4 ząbki czosnku (ilość według uznania)
sól, pieprz

[Listonic]

Masło czosnkowe: Masło (o temperaturze pokojowej) oraz przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone ząbki czosnku dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku sól i pieprz.

Bagietkę kroimy na 2-3 cm kromeczki i smarujemy grubo masłem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Warto jednak wcześniej sprawdzić czy odpowiada nam twardość kromeczek i ewentualnie skrócić lub wydłużyć czas zapiekania.

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Brokuły z sosem czosnkowym

wtorek, 07 września 2010 19:52


Brokuły z sosem czosnkowym

Brokuły z sosem czosnkowym bardzo często podaję do frytek, pieczonych ziemniaków, (zobacz przepis: Pieczone ziemniaki), kotletów schabowych oraz filetów z kurczaka.

Dla 3 osób:

1 duży brokuł
1 śmietana 18%
1 mały jogurt
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz

[Listonic]

Sos: Śmietanę i jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, można też bardzo drobno pokroić. Dodajemy do smaku sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Miseczkę z sosem czosnkowym przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki, zagotowujemy w wodzie, odcedzamy, zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości.

Ugotowane brokuły polewamy sosem czosnkowym.

Smacznego!

Zobacz również:
Zupa-krem z brokułów


Podziel się
oceń
7
1

komentarze (6) | dodaj komentarz

Kieszonki schabowe faszerowane czosnkiem i bazylią

piątek, 03 września 2010 21:11


Kieszonki faszerowane czosnkiem i bazylią


Wariacja na temat kotleta schabowego... Bardzo bazyliowo-czosnkowa. Polecam.

4 kotlety schabowe
4 ząbki czosnku
musztarda
1 pęczek bazylii
2 jajka
250 ml mleka
20 dag mąki
oregano, majeranek
sól, pieprz

[Listonic]

Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem, tak, aby miały nie więcej niż 5 mm grubości. Następnie z obu stron opruszamy solą i pieprzem. Kotlety smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy, a na połowie kotleta układamy kilka listków opłukanej, osuszonej i drobno posiekanej bazylii (przed posiekaniem należy bazylię zgnieść w dłoniach) oraz bardzo cieniutkie plasterki czosnku, a na koniec oprószamy majerankiem i oregano. Składamy na pół i ubijamy dokładnie brzegi tłuczkiem. Mąkę mieszamy z mlekiem i jajkami (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego), obtaczamy w cieście kieszonki i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Smacznego!

Kieszonki faszerowane czosnkiem i bazylią


Podziel się
oceń
7
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Ciasto z advokatem

środa, 01 września 2010 19:13


 Ciasto z advocatem


Przepis na ciasto z advocatem pochodzi z programu Ewy Wachowicz, której przepisy bardzo lubię. Mam jej wszystkie książki kucharskie i zawsze z niecierpliwością czekam na jej kolejne programy kulinarne. Ciasto to robi się bardzo szybko, a do tego nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jest bardzo delikatne, a advocat nadaje mu specyficznego, alkoholowego smaku. Warto spróbować.

4 jajka
250g cukru pudru
250g mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki advocatu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

[Listonic]

Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Ważne jest, żeby dać płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, ponieważ ciasto bardzo szybko i dużo rośnie i może przerosnąć formę. Dodajemy olej oraz odvocat i dalej miksujemy. Ciasto przekładamy do formy keksowej o wymiarach 32x11, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ja piekłam na termoobiegu w 160 stopniach) przez około 50 minut.

Smacznego!

 Ciasto z advocatem


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5911288
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2637 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl