Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 728 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Drożdżówki ze śliwkami i lukrem

sobota, 29 września 2012 9:18

 

 

 

Udało mi się kupić pyszne, słodkie węgierki i zrobiłam drożdżówki, które jak zwykle wyszły bardzo smaczne. Uznałam, że tym razem, do śliwek, zamiast kruszonki idealnie będzie pasować lukier. I faktycznie - całość wyszła przepyszna.

 

 

 

 

 

Przepis na około 18 drożdżówek:

 

 

 

Ciasto:

 

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

2,5 dag drożdży

1 jajko

5 łyżek cukru

100 g stopionego letniego masła

szczypta soli

1 żółtko do posmarowania ciasta

 

 

Owoce:

 

1/2 kg śliwek węgierek

 

 

Lukier:

 

200 g cukru pudru

1,5 łyżki soku z cytryny

1,5 łyżki ciepłej wody

 

 

 

Ciasto: Drożdże rozcieramy w misce z 3 łyżkami cukru do płynnej konsystencji. Dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozmącone jajko, stopione letnie masło, sól, 3 łyżki letniej wody, 2 łyżki cukru i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny).

 

 

Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je na placek grubości 1 cm. Dużym kubkiem wycinamy kółka (wycinałam o średnicy 8,5 cm), w każdym robimy zagłębienie i wypełniamy je 3 połówkami śliwek, dociskając do ciasta. Drożdżówki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze (układałam po 6 na jednej blaszce). Brzegi drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20-30 minut (można dłużej, żeby ładnie urosły). Drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem 160). Pieczemy 20-25 minut.

 

Po upieczeniu pozostawiamy drożdżówki na kratce do ostudzenia.

 

 

Lukier: Cukier puder mieszamy energicznie z sokiem z cytryny oraz wodą, aż powstanie gładka, jednolita masa. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy wody lub soku z cytryny w zależności jaki lubimy smak lukru. Płynnym lukrem smarujemy brzegi ostudzonych drożdżówek. Pozostawiamy do zastygnięcia.

 

 

 

Źródło: "Stylowa kawiarenka - receptury z dawnych lat" - Beata Woźniak

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


 


Podziel się
oceń
4
1

komentarze (13) | dodaj komentarz

Tort "Słodka chmurka"

niedziela, 23 września 2012 11:48

 

 

 

 

Tort z okazji Rocznicy Ślubu moich Rodziców.

 

 

Delikatny biszkopt oraz masy wiśniowa, cytrynowa i pomarańczowa zrobione na bazie galaretek oraz śmietany kremówki.

 

 

 

 

 

Biszkopt:

6 jajek (żółtka oddzielamy od białek)

6 łyżek mąki tortowej

6 łyżek cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Masa:

3 szklanki śmietanki kremówki 36%

3 łyżeczki cukru pudru

2 łyżki galaretki wiśniowej

2 łyżki galaretki cytrynowej

2 łyżki galaterki pomarańczowej

1 puszka brzoskwiń w syropie

 

 

 

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy żółtka, po jednym, a potem powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach (termoobiego 160) przez 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 krążki.

 

 

Masa wiśniowa: 2 łyżki galaretki wiśniowej rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody (dokładnie mieszamy!) i studzimy. 1 szklankę mocno schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki wlewamy ostudzoną galaretkę wiśniową i jeszcze chwilę miksujemy.

 

 

Masa cytrynowa: 2 łyżki galaretki cytrynowej rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody (dokładnie mieszamy!) i studzimy. 1 szklankę mocno schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki wlewamy ostudzoną galaretkę cytrynową i jeszcze chwilę miksujemy.

 

 

Masa pomarańczowa: 2 łyżki galaretki pomarańczowej rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody (dokładnie mieszamy!) i studzimy. 1 szklankę mocno schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki wlewamy ostudzoną galaretkę pomarańczową i jeszcze chwilę miksujemy.

 

 

Brzoskwinie wyjmujemy z puszki, a syrop zostawiamy. Blat spodni nasączamy syropem, wykładamy masę wiśniową i rozsmarowujemy. Posypujemy drobno pokrojonymi brzoskwiniami (ilość według uznania). Całość przykrywamy drugim blatem, nasączamy syropem i rozsmarowujemy masę cytrynową (część można zostawić do dekoracji).  Na koniec przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy syropem i smarujemy wierzch oraz boki masą pomarańczową. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.

 

 

 

 

 

 

Źródło:  Płyta multimedialna "Smaczny Krążek"

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
5
2

komentarze (10) | dodaj komentarz

Ciasto czekoladowe z wiśniami

środa, 19 września 2012 8:23

 

 

 

Powiem tak. Za ciastami czekoladowymi średnio przepadam. Ale to ciasto podbiło moje serce. Jak dla mnie jest wspaniałe. Mocno czekoladowe ciasto o wilgotnej strukturze, do tego lekko kwaśne wiśnie i słodka polewa tworzą idealne połączenie. Polecam, bo naprawdę warto zasmakować się w tej czekoladowej słodyczy.

 

 

 

 

Ciasto:

250 g mąki tortowej

9 łyżek kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g drobnego cukru

200 g cukru trzcinowego

2 jajka

1/2 szklanki maślanki

kilka kropel aromatu waniliowego

125 g masła

1 łyżeczka soli

500 g wiśni (rozmrożonych, bez pestek)

 

 

 

Polewa:

200 ml śmiatanki 36%

2 łyżki miodu

200 g ciemnej czekolady (70%)

kilka kropel aromatu waniliowego

 

 

 

Ciasto: W rondelku rozpuszczamy 3/4 szklanki wody z masłem i solą, cały czas mieszając, nie doprowadzając do zagotowania. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Do miski przesiewamy mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy oba rodzaje cukru i mieszamy. W drugiej misce miksujemy jajka z maślanką i aromatem waniliowym. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy roztopione masło, miksujemy. A następnie dodajemy jajka z maślanką i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

 

Rozmrożone wiśnie osuszamy i układamy na dnie blaszki (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie zalewamy ciastem i pieczemy w 190 stopniach (termoobieg 170) przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwracamy, zdejmujemy papier do pieczenia i studzimy.

 

 

 

Polewa:

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka i skrapiamy aromatem waniliowym. W drugim rondelku podgrzewamy śmietankę z miodem i gorącą zalewamy czekoladę. Odstawiamy na minutę i mieszamy, aby powstała lśniąca masa. Lekko przestudzoną polewę rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ostudzonego ciasta i zostawiamy do zastygnięcia.

 

 

 

 

 

Źródło: "Ciasta na każdą okazję" - opracowanie Monika Jankowska-Kapica

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
6
1

komentarze (16) | dodaj komentarz

Kluseczki waniliowe

czwartek, 13 września 2012 19:27

 

 

 

 

Kluseczki o smaku waniliowym, to idealna propozycja dla najmłodszych. Kluseczki są pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Świetnie smakują z ulubionym sosem owocowym lub cukrem pudrem. 

 

 

 

 

 

Przepis na jedną porcję:

 

 

1/3 szklanki mąki pszennej

1 waniliowy serek homogenizowany  (150g) - użyłam serka Danio

1 jajko

szczypta soli

sos owocowy lub cukier puder

 

 

 

 

 

Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy serek, jajko, szczyptę soli  i mieszamy na jednolitą masę. Małe porcje ciasta nabieramy czubkiem łyżki  - kluseczki powinny być nieduże. Ciasto nie będzie przyklejało się do łyżki, jeśli będziemy za każdym razem zanurzać ją w zimnej wodzie. Kluseczki wkładamy do gotującej się, lekko osolonej wody, delikatnie mieszamy i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i podajemy ciepłe. Polewamy owocowym sosem lub posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

Źródło: "Przyślij przepis" - 03/2010

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
2
2

komentarze (21) | dodaj komentarz

Domowe żelki

niedziela, 09 września 2012 8:43

 

 

 

Kto z nas nie zajadał się chociaż raz żelkami w dzieciństwie? Chyba mało jest takich osób. Dlatego też, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na domowe żelki z galaretki owocowej. Jest to bardzo prosty i szybki sposób na zrobienie domowych żelek, które różnią się od tych kupnych tym, że są miękkie i delikatne, ale stworzone z ulubionej galaretki.  Myślę, że dla dużych i małych żelkojadów takie domowe żelki będą dużą frajdą. Polecam.

 

 

 

 

 

Przepis na około 20 żelek

 

 

1 galaretka (u mnie poziomkowa)

150 ml wody

foremki silikonowe na czekoladki lub kostki lodu

 

 

 

 

Wodę zagotowujemy, zestawiamy z ognia i na wrzącą wsypujemy galaretkę, a następnie dokładnie mieszamy. Wylewamy do silikonowej foremki, studzimy, a następnie wkładamy do lodówki (najlepiej na kilka godzin), żeby żelki dobrze zastygły. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy je z formy. 

 

 

 

 

 

Źródło: Blog - "Moje domowe kucharzenie"

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facbook'u

 


Podziel się
oceń
5
3

komentarze (11) | dodaj komentarz

Pomidorowa z papryką i bazylią

piątek, 07 września 2012 19:13

 

 

 

Bardzo smaczne połączenie pomidorów, papryki i bazylii. Zupa idealnie smakuje podana z paluszkami grissini, które dodatkowo wydobywają smak zupy.

 

 

 

 

Dla 5 osób:

 

2 puszki pomidorów pelati (każda po 400g)

750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

1 duża czerwona papryka

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

mielona ostra papryka

kilka listków bazylii

sól, pieprz

 

 

 

 

W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę (oczyszczoną z gniazd nasiennych) oraz czosnek, pokrojony w cienkie plasterki i wszystko chwilę podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Dodajemy pomidory z puszki i bazylię. Jeszcze chwilę gotujemy, około 5 minut. Zupę miksujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Zupa najlepiej smakuje z paluszkami grissini.

 

 

 

 

 

Źródło: "Obiady z pomysłem na cały miesiąc" - Biblioteczka Poradnika Domowego - Tom 1

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Rolada cappuccino

niedziela, 02 września 2012 15:41

 

 

 

Jeśli lubicie cappuccino, to polecam Wam roladę biszkoptową z masą cuppucino. Biszkopt jest puszysty, delikatny i idealnie komponuje się z kremową masą kawową.  Wierzch rolady można posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

Ciasto biszkoptowe:

5 jajek (białka oddzielamy od żółtek)

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

Masa cuppuccino:

1/2 litra mleka 3,2%

2 budynie śmietankowe (każdy po 40 g, bez cukru)

1/2 szklanki cukru

1 kostka miękkiego masła (200g)

4 płaskie łyżki kawy cappuccino (w proszku)

 

 

 

 

Ciasto biszkoptowe: Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Do piany z białek wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20-30 minut.

 

Po upieczeniu, gorące ciasto przykrywamy ściereczką i dużą deską i odwracamy blachę z ciastem. Blaszkę i papier zdejmujemy ostrożnie z ciasta i razem ze ściereczką zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę. Pozostawiamy do ostudzenia.

 

 

Masa cappuccino:

Z 1/2 litra zimnego mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a w 1/2 szklance zimnego mleka rozpuszczamy 2 budynie śmietankowe. Na gotujące się mleko wlewamy powoli mleko z budyniami i ciągle mieszając, gotujemy jeszcze przez chwilę, na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.

 

Miękkie masło ucieramy mikserem na puch i dodajemy po jednej łyżce zimny budyń, cały czas miksując, aż do całkowitego połączenia. Wsypujemy po jednej łyżce kawę cappuccino i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

 

 

 

Ostudzone ciasto rozwijamy, usuwamy ściereczkę i smarujemy ciasto masą. (Masy całej nie zużyłam, zostało jej trochę. Można spróbować zrobić masę z połowy porcji, jeśli ktoś uważa, że jest jej za dużo. Wtedy ciasta będzie więcej, a masy mniej).

Ciasto razem z masą zwijamy ostrożnie wzdłuż dłuższego boku, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby masa stężała. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

 

 

 

 

 

Inspiracja: Blog "Od A do Z na talerzu

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 



Podziel się
oceń
7
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025506
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2722 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl