Bloog Wirtualna Polska
Są 1 253 684 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Zupa ziemniaczana z czosnkiem i wędzonym boczkiem

czwartek, 21 marca 2013 19:04

 

 

 

Ciekawe połączenie ziemniaków, czosnku i wędzonego boczku. Prosta i smaczna zupa. Doskonała na chłodne dni. 

 

 

 

 

Dla 4 osób:

 

 

60 dag ziemniaków

15 dag wędzonego boczku

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1 liść laurowy

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 litr bulionu warzywnego

sól, pieprz

 

 

 

 

Ziemniaki obieramy i kroimy w gruszbą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle w garnku. Następnie wrzucamy ziemniaki i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 minut.

 

 

Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Jak oczarować mężczyznę - czyli przez żołądek do serca" - Praca zbiorowa.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
28
26

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sernik wiedeński

niedziela, 17 marca 2013 18:21

 

 

 

Sernik wiedeński pyszny i wilgotny. U mnie bez żadnych bakalii i bez kruchego spodu, ponieważ najbardziej lubię smak samego sera. Ale oczywiście, jeśli lubicie, to możecie upiec z  ulubionymi dodatkami.

 

 

 

 

1 kg tłustego białego sera trzykrotnie mielonego

25 dag ugotowanych ziemniaków

8 jajek (białka oddzielamy od żółtek)

1 kostka miękkiego masła

1 szklanka cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

 

 

 

Ser i ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce i mieszamy. W dużej misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz jednej łyżce masy serowo-ziemniaczanej, cały czas ucierając. Jeśli masa jest zbyt mało słodka, to można dodać cukru. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ubijamy pianę z białek i łączymy z masą serową delikatnie mieszając.

 

 

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy (27 cm) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest upieczony. Sernik zostawiamy do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach.

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Jak oczarować mężczyznę - czyli przez żołądek do serca" - Praca zbiorowa.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
89
38

komentarze (22) | dodaj komentarz

Piankowe serduszka

wtorek, 12 lutego 2013 22:04

 

 

 

Delikatna pianka zrobiona na bazie bitej śmietany "Śnieżka" oraz galaretki truskawkowej.

 

 

 

 

 

1 opakowanie galaretki truskawkowej

1 opakowanie bitej śmietany "Śnieżka"

200 ml zimnego mleka

 

 

 

 

 

 

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy z 200 ml zimnego mleka. Do ubitej śmietany wlewamy powoli zimną galaretkę i delikatnie mieszamy ze śmietaną. Foremkę (17x19) wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę z bitej śmietany. Wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje. Z foremek wycinamy serduszka.

 

 

 

 

 

 

Źródło: Dusiowa Kuchnia

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
19
15

komentarze (4) | dodaj komentarz

Babeczki z serduszkiem

wtorek, 12 lutego 2013 21:11

 

 

 

 

Mięciutkie, delikatne i wilgotne babeczki. Dzięki dodatkowi koncentratu z buraków zawdzięczają ładny, czerwony kolor. Na wierzch babeczki wystarczy położyć szablon serduszka i przez sitko obsypać cukrem pudrem. W ten sposób uzyskamy na muffince kształt serduszka.

 

 

 

 

Przepis na 12 babeczek:

 

 

 

 

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

1/2 szklanki koncentratu z buraków

5 jajek (żółtka oddzielamy od białek)

2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Dodatkowo:

szablon serduszka

cukier puder

 

 

 

 

 

W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier i koncentrat z buraków. Studzimy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy. Cały czas ubijając dodajemy (po jednej łyżce) przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do 2/3 wysokości papierowych foremek i pieczemy w 160 stopniach przez 20-30 minut (do suchego patyczka). Muffinki pozostawiamy do ostudzenia.

 

Z papieru wycinamy serce. Kładziemy na wierzch babeczki i obsypujemy przez sitko cukrem pudrem. Zdejmujemy serduszko - na babeczce pozostanie kształt serca.

 

 

 

 

 

 

 

Źródło: Kulinarni Łowcy Smaków

 

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebooku

 

 

 

 


Podziel się
oceń
10
12

komentarze (5) | dodaj komentarz

Deser Walentynkowy

niedziela, 10 lutego 2013 20:20

 

 

 

 

Deser banalny w swojej postaci, ale może stanowić inspirację do stworzenia innych. Niemniej jednak, jeśli lubicie budyń i galaretkę, to polecam ten prosty deser. Budyń możecie posypać dowolną czekoladą, a z galaretki wyciąć serduszka. Natomiast łyżeczki przewiązać kolorowymi wstążeczkami. W sam raz na Walentynki.

 

 

 

 

 

 

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa

czekolada do posypania

 

 

 

 

 

Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 3/4 szklanki wrzącej wody. Dokładnie mieszamy i wylewamy do płaskiej formy (u mnie 17x19), studzimy i wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.

 

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przelewamy do salaterek i zostawiamy do ostudzenia.

 

Z galaretek wycinamy foremką serduszka. Ostudzony budyń posypujemy startą  czekoladą i układamy na nim serduszka z galaretki.

 

 

 

 

 

Inspiracja: Uwielbiam gotować

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebooku

 


Podziel się
oceń
15
9

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zupa - krem z kalafiora

poniedziałek, 04 lutego 2013 20:22

 

 

 

 

Gęsta i pożywna zupa - krem z kalafiora. Najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym.

 

 

 

 

Dla 4 osób:

 

 

500 g kalafiora

3 średnie ziemniaki

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera (ok 45g)

1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego

olej

sól, pieprz

 

 

 

 

 

Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, którą chwilę podsmażamy. Dodajemy warzywa i smażymy około 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym.

 

 

 

 

 

 

Źródło: Wielka Księga Kucharska - Najlepsze tradycyjne przepisy - Wydawca Fakt

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
7
9

komentarze (5) | dodaj komentarz

Kokosowe kuleczki

piątek, 25 stycznia 2013 12:19

 

 

 

Tym razem coś dla wielbicieli kokosu. Kokosowe kuleczki oblane mleczną czekoladą. To takie domowe bounty. Pyszności.

 

 

 

 

 

25 dag wiórków kokosowych

150 ml śmietanki kremówki 30%

8 dag cukru pudru

8 dag masła

2 łyżki rumu

3 tabliczki mlecznej czekolady (ja zrobiłam z 2 tabliczek, część kulek nie oblałam czekoladą)

 

 

 

 

W garnku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, a następnie wlewamy śmietankę, jeszcze chwilę podgrzewamy mieszając i zestawiamy z ognia. Do wiórków kokosowych wsypujemy cukier puder, dodajemy rozpuszczone masło ze śmietanką i wlewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę kokosową lekko studzimy i formujemy kuleczki. Jeśli masa źle się formuje, to można włożyć ją na jakiś czas do lodówki. Kuleczki wkładamy do lodówki, żeby dostatecznie stwardniały.

 

 

W rondelku zagotowujemy trochę wody. W kąpieli wodnej zanurzamy garnuszek z kostkami czekolady i rozpuszczamy, aż powstanie gładka polewa. Studzimy ją lekko, a następnie obtaczamy w niej kulki. Deseczkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kokosowe kuleczki. Wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa na kulkach zastygnie.

 

 

 

 

 

 

Źródło: Przyślij Przepis - Karnawałowe przekąski, Nr 1/2010

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
36
10

komentarze (16) | dodaj komentarz

Zakręcona czekolada

czwartek, 17 stycznia 2013 20:27

 

 

 

Fantazyjnie zakręcona czekolada dla wielbicieli białej i gorzkiej czekolady.

 

 

 

 

 

20 dag białej czekolady

20 dag gorzkiej czekolady

10 dag masła orzechowego

 

 

 

 

 

 

Oba rodzaje czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i osobno, cały czas mieszając, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do białej czekolady dodajemy 4 dag masła orzechowego, a do gorzkiej 6 dag i dokładnie mieszamy. Płaską, formę (ja użyłam prostokątnej 17x19 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciemną masę wylewamy i wygładzamy. Na nią wylewamy jasną i mieszamy trzonkiem łyżki, tworząc fantazyjne esy-floresy. Wstawiamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.

 

 

 

 

 

 

Źródło: Naj Magazyn, 8/2011

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
71
38

komentarze (9) | dodaj komentarz

Ciasto cytrynowe

poniedziałek, 14 stycznia 2013 17:18

 

 

 

Pyszne, lekkie, puszyste ciasto cytrynowe, które robi się naprawdę szybko i poradzi sobie z nim każdy, kto nie ma dużego doświadczenia w pieczeniu. Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ciasto ma bardzo ładny kolor. Ciasto po upieczeniu można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.  Polecam.

 

 

 

 

 

4 jajka

200 g cukru

225 g miękkiego masła

210 g mąki tortowej

60 g mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

otarta skórka z 1 cytryny

60 ml soku z cytryny

1/4 łyżeczki soli

 

 

 

 

 

Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku (po każdym miksując około minuty). Dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę tortową mieszamy z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia oraz solą i po jednej łyżce dodajemy do ciasta, miksując na wolnych obrotach. Na koniec wlewamy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do małej keksówki (33x11 cm) lub tortownicy (24 cm) posmarowanej margaryną i oprószonej mąką. Pieczemy w 175 stopniach na termoobiegu przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

 

 

 

 

 

Źródło: www.smaker.pl

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
47
8

komentarze (14) | dodaj komentarz

Cytrynowa feta

niedziela, 06 stycznia 2013 11:24

 

 

 

 

Ser feta o smaku cytryny? Dlaczego nie. To ciekawa propozycja na prostą, szybką i smaczną przekąskę. Wystarczy nabijać ser na wykałaczki i zajadać się.

 

 

 

 

1 opakowanie sera feta

2 duże cytryny

oliwa z oliwek

 

 

 

 

Ser fera kroimy w kostkę. Cytryny sparzamy i kroimy w ósemki. Do słoika przekładamy na przemian fetę i cytrynę. Całość zalewamy oliwą z oliwek. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około 7-8 godzin. 

 

 

 

 

 

 

Źródło: gastronomia.blox.pl

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 


Podziel się
oceń
7
10

komentarze (1) | dodaj komentarz

Miodownik

poniedziałek, 17 grudnia 2012 19:29

 

 

 

Jeśli Święta, to nie może zabraknąć miodowego akcentu.  Bardzo gorąco polecam Wam Miodownik,  czyli pyszne, świąteczne ciasto przełożone masą z kaszy manny. Ciasto należy zrobić 2-3 dni wcześniej, żeby placki miodowe razem z masą "przegryzły" się, wtedy całość nabiera idealnego smaku.

 

 

 

Ciasto:

250 g margaryny

1/2 szklanki miodu (dałam wielokwiatowy)

 1 szklanka cukru

5 jajek

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

 

 

Krem:

7 łyżek kaszy manny

750 ml mleka 3,2%

3/4 szklanki cukru

200 g miękkiego masła

120 g margaryny

 

 

 

Polewa:

7 łyżeczek wody

7 łyżeczek cukru

1/4 kostki masła

2 łyżki kakao

 

 

 

 

Ciasto:

Margarynę, miód i cukier cały czas mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajka i przesianą mąkę z sodą oczyszczoną.  Ze składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 części. W prostokątnej formie (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia rozklepujemy cienko ciasto na dnie blaszki. Każdą część ciasta pieczemy osobno przez 12 minut w 170 stopniach (termoobieg 150).

 

 

 

Krem:

Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aż masa "pyknie". Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy razem z margaryną na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżcze dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki.

 

 

 

 

Polewa:

Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście.

 

 

 

 

 

Źródło: Przepisy czytelników, Nr 11/2011

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
49
11

komentarze (28) | dodaj komentarz

Barszcz ziołowy z domowego zakwasu

niedziela, 16 grudnia 2012 11:15

 

 

 

Wigilia tuż, tuż, zatem proponuję Wam przepis na ziołowy barszcz czerwony zrobiony na domowym zakwasie. Zakwas należy przygotować 3-4 dni przed Wigilią. Dzięki zakwasowi barszcz ma bardzo instensywny kolor i smak. Dzięki kompozycji ziół barszcz jest bardzo aromatyczny. Ilość i kompozycję ziół można dobrać według własnego uznania, niemniej jednak bardzo polecam zrobienie barszczu właśnie na domowym zakwasie.

 

 

 

Zakwas:

2 buraki

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżka soli gruboziornistej

1/2 łyżeczki cukru

1 kromka chleba żytniego na zakwasie

3 szklanki przegotowanej, ciepłej wody

 

 

 

Barszcz:

2-3 buraki

1 jabłko

gruby plaster selera

3 ząbki czosnku

1 liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

1 łyżka majeranku

1/2 łyżeczki cząbru

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki lubczyku

1/2 łyżeczku świeżo zmielonego pieprzu

sól

cukier

 

 

 

 

Zakwas:

Zakwas robimy 3-4 dni przed planowanym podaniem barszczu. Buraki obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do dużego słoika lub kamionki. Dodajemy przyprawy i pokruszony chleb. Zalewamy 3 szklankami przegotowanej, ciepłej wody i odstawiamy na 3-4 dni. Słoik przykrywamy wieczkiem, ale nie zakręcamy.

 

 

 

Barszcz:

Buraki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do garnka. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler pokrojony w słupki i ząbki czosnku. Wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu godzinę. Po tym czasie wlewamy 3 szklanki przecedzonego zakwasu i dodajemy przyprawy (zioła). Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Przecedzamy i  pogrzewamy (nie przykrywamy).

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Biblioteczka Poradnika Domowego - Festiwal Zup"

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
12
9

komentarze (3) | dodaj komentarz

Udany piernik

czwartek, 13 grudnia 2012 16:59

 

 

 

Szybki, prosty i bardzo smaczny piernik. Najlepiej smakuje po kilku dniach. Można dodać do niego ulubione bakalie, a wtedy piernik zyska jeszcze więcej smaku i aromatu.

 

 

 

 

3 szklanki mąki pszennej

2 szklanki ciepłego mleka 3,2%

1 opakowanie cukru waniliowego

1/2 szklanki oleju

1 szklanka cukru

2-3 łyżki kakao

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

1/2 łyżeczki cynamonu

1 jajko

kilka kropel aromatu migdałowego

cukier puder do posypania

 

 

 

 

Do większej miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną i mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, kakao, przyprawę do piernika i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Następnie wlewamy ciepłe mleko, olej, dodajemy dżem, 1 jajko i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko razem dokładnie miksujemy (najpierw na małych obrotach, a potem na większych). Ciasto wlewamy do prostokątnej formy (35x28 cm) posmarowanej tłuszczem i pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu piernik można posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

Źródło: Przepisy czytelników, Nr 11/2011

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
15
5

komentarze (11) | dodaj komentarz

Kanapkowe mikołaje

czwartek, 06 grudnia 2012 20:32

 

 

 

Kanapkowe mikołaje idealne dla maluchów.

 

 

 

kromki chleba

serek śmietankowy do kanapek

ketchup

wędlina

foremka  w kształcie serduszka

 

 

 

 

 

Z kromek chleba wycinamy foremką serduszka. Serkiem smarujemy chleb, tworząc brodę mikołaja. Z ketchupu robimy nos i czapeczkę, a z  wędliny oczy.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
8
9

komentarze (4) | dodaj komentarz

Roladki z tortilli z wędzonym łososiem

wtorek, 27 listopada 2012 17:11

 

 

 

Bardzo prosta, szybka i smaczna przekąska z tortilli z łososiem wędzonym i serkiem śmietankowym.

 

 

 

 

 

3 tortille pszenne

150 g łososia wędzonego

20 dag kanapkowego serka śmietankowego

 

 

 

 

 

 

Tortille smarujemy serkiem, układamy łososia pokrojonego w paski i ściśle zwijamy. Roladki wkładamy do lodówki na 20 minut, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki na około 2-3 cm.

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
35
7

komentarze (24) | dodaj komentarz

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27739

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5864893
Wpisy
  • komentarze: 6075
Bloog istnieje od: 2606 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl