Bloog Wirtualna Polska
Są 1 253 684 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Cannelloni z mięsem

sobota, 30 lipca 2011 20:46

 

Cannelloni z mięsem

 

 

Cannelloni, to propozycja kuchni włoskiej. Bardzo smaczne makaronowe rurki wypełnione farszem z mięsa mielonego, a całość polana sosem pomidorowym i zapieczona z żółtym serem. Ciekawy i smaczny pomysł na obiad. Polecam.

 

 

 

Przepis na 13 cannelloni:

 

 

13 rurek cannelloni (użyłam Lubella - rurki nie wymagają wcześniejszego podgotowania)

1/2 kg mięsa mielonego

2 cebule

4 ząbki czosnku

5 średnich pomidorów

1 mały koncentrat pomidorowy

1 jajko

50 dag startego żółtego sera (gouda, edamski)

cukier

bazylia

oregano

sól, pieprz



// cukiersól, pieprz1 mały koncentrat pomidorowy1 jajko50 dag startego żółtego sera ( gouda, edamski )5 średnich pomidorów1/2 kg mięsa mielonegobazylia2 cebule4 ząbki czosnkuoregano';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

 

Cebulę i czosnek drobno kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Na oleju szklimy połowę czosnku i cebuli. Dodajemy pomidory i gotujemy 20 minut. Doprawiamy oregano, bazylią, cukrem, solą i pieprzem do smaku. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 2 minuty. Pozostawiamy pod przykryciem

 

W drugim garnku na oleju szklimy resztę cebuli i czosnku, wrzucamy mięso i smażymy około 10 minut. Doprawiamy oregano, solą, pieprzem i studzimy. Po ostudzeniu mieszamy z surowym jajkiem i połową żółtego sera.

 

Farszem napełniamy rurki. Układamy je w  żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i zalewamy sosem pomidorowym. Rurki nie powinny być zbyt ciasno ułożone w formie, ponieważ podczas zapiekania rosną i potem ciężko je wyciągnąć. Sos pomidorowy powinien zalać dokładnie cały makaron, bo wtedy jest gwarancja, że rurki będą miękkie.

 

Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut (bez przykrycia). Po tym czasie posypujemy drugą połową żółtego sera i pieczemy przez kolejne 15 minut.

 

 

Smacznego!

 

Cannelloni z mięsem

 


Podziel się
oceń
3
3

komentarze (17) | dodaj komentarz

Tortille z kurczakiem, pieczarkami i czerwoną papryką

wtorek, 21 czerwca 2011 19:55

 

 

 

Tortille, to szybki i prosty sposób na przygotowanie oryginalnego dania.  Ja polecam tortille z kurczakiem, pieczarkami i czerwoną papryką zapiekane w sosie z dodatkiem żółtego sera.  

 

 

1 opakowanie gotowych tortilli (8 sztuk)

1 duża czerwona papryka

1 podwójna pierś z kurczaka

30 dag pieczarek

1 średnia cebula

przyprawa do drobiu

 

Sos:

1 szklanka mleka

1/2 szklanki śmietany 18%

10 dag startego żółtego sera

przyprawa do dań meksykańskich

 

Dodatkowo:

starty żółty ser do posypania tortilli

 

 

// 1 szklanka mleka1/2 szklanki śmietany 18%10 dag startego żółtego serastarty żółty ser do posypania tortilliprzyprawa do drobiuprzyprawa do dań meksykańskich1 duża czerwona papryka30 dag pieczarek1 średnia cebula1 opakowanie gotowych tortilli ( 8 sztuk )';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Farsz: Cebulę drobno kroimy i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy pieczarki oczyszczone i pokrojone w cienkie plastry. Podsmażamy chwilę, doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i jeszcze chwilę dusimy. Kurczaka kroimy w kostkę posypujemy przyprawą do drobiu i smażymy na łyżce oleju przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Mięso przekładamy do pieczarek i papryki. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Przygotowujemy sos.

 

Sos: Mleko mieszamy ze śmietaną, serem żółtym i przyprawą meksykańską (ilość według uznania). Gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje. Połowę sosu wlewamy do mięsa, pieczarek i papryki i mieszamy.

 

Farsz nakładamy na tortille i ciasno zwijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zalewamy pozostałym sosem i posypujemy żółtym serem. Tortille zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Naleśniki zapiekane z serkiem mascarpone

sobota, 05 lutego 2011 19:59

 

Naleśniki zapiekane z serkiem mascarpone

 

Naleśniki na słodko z serkiem mascarpone. Idealne na obiad, jak również na deser. Wyśmienicie smakują polane sosem czekoladowym.

 

Przepis na 9 naleśników:

 

Ciasto naleśnikowe:

30 dag mąki pszennej

250 ml kefiru

250 ml wody

2 jajka

sól

słonina lub olej do smażenia

 

Nadzienie serowe:

10 dag serka mascarpone

2 żółtka

125 ml śmietany 18%

2-3 łyżki cukru pudru

kilka kropli soku z cytryny

 

Dodatkowo:

sos czekoladowy do deserów

 

 

// sól2 jajka2 żółtka250 ml kefiru250 ml wodysłonina lub olej do smażenia10 dag serka mascarpone125 ml śmietany 18%2 - 3 łyżki cukru pudrukilka kropli soku z cytrynysos czekoladowy do deserów';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Ciasto: Jajka miksujemy z kefirem. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wodę i dalej miksujemy. Ciasto odstawiamy na 20-30 minut, żeby zgęstniało. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy mleko, a jeśli zbyt rzadkie - mąkę. Na patelni rozgrzewany tłuszcz i smażymy naleśniki.

 

Nadzienie serowe: Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy, a następnie śmietanę i ewentualnie kilka kropli soku z cytryny do smaku, Całość miksujemy na jednolitą masę.

 

Naleśniki smarujemy masą serową i zwijamy w rulonik. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i zapiekamy w piekarniku przez 5-10 minut w 200 stopniach.

 

Podajemy polane sosem czekoladowym.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27739

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5864874
Wpisy
  • komentarze: 6075
Bloog istnieje od: 2606 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl