Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 920 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Tort kakaowy z masą jogurtową i jabłkową

niedziela, 28 kwietnia 2013 17:50

 

 

 

 

Na Urodziny Taty zrobiłam tort kakaowy przełożony masą jogurtową połączoną z galaretką oraz masą jabłkową. Tym tortem trafiłam idealnie w gust mojego Taty, który bardzo lubi lekko wilgotne i kwaskowate smaki.  Tort jest bardzo delikatny w smaku i wbrew pozorom robi się go bardzo łatwo, a do tego ładnie i kolorowo prezentuje się na stole. W oryginalnym przepisie podane jest, żeby tort polać polewą, ale według mnie polewa nie jest konieczna.

 

 

 

 

Ciasto:

 

3 jajka

1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka = 250 ml)

3/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

1 cukier waniliowy

1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

Masa jogurtowa:

 

1 szklanka gęstego naturalnego jogurtu

1 zielona galaretka (u mnie agrestowa)

 

 

 

Masa jabłkowa:

 

2 średnie kwaskowate jabłka

1 galaretka brzoskwiniowa

 

 

 

Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i cały czas ucierając, stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao (ciasto zrobi się bardzo suche i gliniaste, ale nie należy się tym przejmować). Ubijamy pianę z białek i stopniowo dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką drewnianą (dzięki temu ciasto powoli zrobi się płynne). Ciasto przekładamy do małej tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni (termoobieg 160 stopni) przez około 30 minut.

 

Masa jogurtowa: Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia. Odlewamy około 80 ml do miseczki. Pozostałą galaretkę dokładnie mieszamy z jogurtem. Gdy galaretka w miseczce stężeje kroimy ją w drobną kostkę.

 

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wlewamy odrobinę wody, wrzucamy jabłka i dusimy, aż jabłka trochę zmiękną (nie rozgotowujemy jabłek). Studzimy. W 250 ml gorącej wody rozpuszczamy brzoskwiniową galaretkę i postawiamy do ostudzenia. Odlewamy 80 ml galaretki do miseczki. Gdy galaretka w miseczce stężeje kroimy ją w drobną kostkę. Resztę galaretki ostudzonej wlewamy do ostudzonych jabłek. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

 

 

Ostudzone ciasto kroimy na 3 krążki. Każdy blat ciasta nasączamy delikatnie zimnym naparem z herbaty. Na pierwszym kładziemy tężejącą masę jabłkową (nie może być zbyt rzadka, żeby ciasto za bardzo nie nasiąknęło). Przykrywamy drugim ciastem i wykładamy tężejącą masę jogurtową w którą wciskamy delikatnie kwadraciki galaretek. Całość przykrywamy trzecim ciastem. Tort wstawiamy do lodówki, żeby masy dokładnie stężały.

 

 

 

 

Źródło: "Ciasta i ciasteczka Siostry Marii"

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
33
15

komentarze (20) | dodaj komentarz

Tort "Słodka chmurka"

niedziela, 23 września 2012 11:48

 

 

 

 

Tort z okazji Rocznicy Ślubu moich Rodziców.

 

 

Delikatny biszkopt oraz masy wiśniowa, cytrynowa i pomarańczowa zrobione na bazie galaretek oraz śmietany kremówki.

 

 

 

 

 

Biszkopt:

6 jajek (żółtka oddzielamy od białek)

6 łyżek mąki tortowej

6 łyżek cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Masa:

3 szklanki śmietanki kremówki 36%

3 łyżeczki cukru pudru

2 łyżki galaretki wiśniowej

2 łyżki galaretki cytrynowej

2 łyżki galaterki pomarańczowej

1 puszka brzoskwiń w syropie

 

 

 

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy żółtka, po jednym, a potem powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach (termoobiego 160) przez 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 krążki.

 

 

Masa wiśniowa: 2 łyżki galaretki wiśniowej rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody (dokładnie mieszamy!) i studzimy. 1 szklankę mocno schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki wlewamy ostudzoną galaretkę wiśniową i jeszcze chwilę miksujemy.

 

 

Masa cytrynowa: 2 łyżki galaretki cytrynowej rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody (dokładnie mieszamy!) i studzimy. 1 szklankę mocno schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki wlewamy ostudzoną galaretkę cytrynową i jeszcze chwilę miksujemy.

 

 

Masa pomarańczowa: 2 łyżki galaretki pomarańczowej rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody (dokładnie mieszamy!) i studzimy. 1 szklankę mocno schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno, dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki wlewamy ostudzoną galaretkę pomarańczową i jeszcze chwilę miksujemy.

 

 

Brzoskwinie wyjmujemy z puszki, a syrop zostawiamy. Blat spodni nasączamy syropem, wykładamy masę wiśniową i rozsmarowujemy. Posypujemy drobno pokrojonymi brzoskwiniami (ilość według uznania). Całość przykrywamy drugim blatem, nasączamy syropem i rozsmarowujemy masę cytrynową (część można zostawić do dekoracji).  Na koniec przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy syropem i smarujemy wierzch oraz boki masą pomarańczową. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc.

 

 

 

 

 

 

Źródło:  Płyta multimedialna "Smaczny Krążek"

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
5
2

komentarze (10) | dodaj komentarz

Torcik truskawkowy

niedziela, 03 czerwca 2012 8:02

 

 

 

Sezon truskawkowy rozpoczęłam tym oto torcikiem. Torcik wyszedł bardzo pyszny i lekki dzięki masie truskawkowej zrobionej na bazie serków homogenizowanych i jogurtu. Torcik jest orzeźwiający w smaku i łączy w sobie słodycz biszkoptu i galaretek.

 

 

 

 

Biszkopt:

 

3 jajka

6 łyżek cukru

6 łyżek oleju

6 łyżek mąki tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Masa truskawkowa:

 

65 dag truskawek

2 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 20 dag)

3 łyżki cukru pudru

20 dag jogurtu naturalnego

4 galaretki truskawkowe

 

 

 

 

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Cały czas ubijając dodajemy żółtka (po jednym). Następnie powoli dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (26 cm) posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z formy i odwracamy spodem do góry, pozostawiając do całkowitego ostudzenia. Dzięki temu biszkop będzie równiutki. Po wystudzeniu przekładamy z powrotem do formy.

 

 

Masa truskawkowa: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i 50 dag miksujemy (15 dag zostawiamy).  Dodajemy serki waniliowe, jogurt naturalny i cukier puder i mksujemy na gładką masę. Dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml wody i gdy zaczną tężeć, dodajemy do masy truskawkowej i mieszamy. Masę wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki do stężenia.

 

 

Na stężonej masie układamy połówki pozostałych truskawek. Dwie galaterki rozpuszczamy w 800 ml wody. Gdy zaczną tężeć wylewamy na truskawki i pozostawiamy w lodówce do stężenia.

 

 

 

 

Źródło: "Przyślij Przepis" - Nr 31 (06/2010)

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
11
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

Tort Ambasador

niedziela, 20 maja 2012 0:03

 

 

 

Ten wspaniały tort zrobiłam na Imieniny mojej Mamy. Zachwytów nie było końca. Ambasador stał się numerem jeden. Delikatny biszkopt, masa z kawałkami gorzkiej czekolady i kawałkami brzoskwiń tworzą rewelacyjne połączenie. Przygotowanie tortu wymaga trochę czasu, ale gwarantuję, że jest tego wart. Po prostu jest przepyszny.

 

 

 

Biszkopt:

 

6 jajek

1 szklanka mąki tortowej

1 szklanka cukru

1 opakowanie kisielu cytrynowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Masa:

 

2 kostki masła

3 szklanki mleka 3,2%

1,5 szklanki cukru

2 budynie waniliowe (każdy po 40g)

7 żółtek

2-3 łyżki kakao

gorzka czekolada

puszka brzoskwiń

 

 

Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kisielem i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

 

Masa: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Żółka dokładnie mieszamy z 0,5 szklanki mleka, wsypujemy budynie, dalej dokładnie mieszamy i bardzo powoli wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje zestawiamy z ognia i studzimy.

 

Miękkie masła ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę. Do drugiej części odsączone (syrop zachowujemy) i pokrojone brzoskwinie (zostawiamy trochę jasnej masy bez brzoskwiń do posmarowania boków tortu).

 

Biszkopt dzielimy na 2 części i nasączamy syropem z brzoskwiń. Ciemną masę nakładamy na pierwszą część ciasta, przykrywamy drugim ciastem i nakładamy jasną masę. Boki smarujemy pozostawioną jasną masą (bez brzoskwiń). Boki i wierzch tortu posypujemy drugą połową gorzkiej czekolady startej na wiórki. Tort wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

 

 

Źródło: Smaczny Krążek - Płyta Multimedialna

 

 

 

Smacznego!

 


 


Podziel się
oceń
8
3

komentarze (24) | dodaj komentarz

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27754

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6006178
Wpisy
  • komentarze: 6078
Bloog istnieje od: 2698 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl