Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 920 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Drożdżówki ze śliwkami i lukrem

sobota, 29 września 2012 9:18

 

 

 

Udało mi się kupić pyszne, słodkie węgierki i zrobiłam drożdżówki, które jak zwykle wyszły bardzo smaczne. Uznałam, że tym razem, do śliwek, zamiast kruszonki idealnie będzie pasować lukier. I faktycznie - całość wyszła przepyszna.

 

 

 

 

 

Przepis na około 18 drożdżówek:

 

 

 

Ciasto:

 

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

2,5 dag drożdży

1 jajko

5 łyżek cukru

100 g stopionego letniego masła

szczypta soli

1 żółtko do posmarowania ciasta

 

 

Owoce:

 

1/2 kg śliwek węgierek

 

 

Lukier:

 

200 g cukru pudru

1,5 łyżki soku z cytryny

1,5 łyżki ciepłej wody

 

 

 

Ciasto: Drożdże rozcieramy w misce z 3 łyżkami cukru do płynnej konsystencji. Dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozmącone jajko, stopione letnie masło, sól, 3 łyżki letniej wody, 2 łyżki cukru i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny).

 

 

Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je na placek grubości 1 cm. Dużym kubkiem wycinamy kółka (wycinałam o średnicy 8,5 cm), w każdym robimy zagłębienie i wypełniamy je 3 połówkami śliwek, dociskając do ciasta. Drożdżówki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze (układałam po 6 na jednej blaszce). Brzegi drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20-30 minut (można dłużej, żeby ładnie urosły). Drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem 160). Pieczemy 20-25 minut.

 

Po upieczeniu pozostawiamy drożdżówki na kratce do ostudzenia.

 

 

Lukier: Cukier puder mieszamy energicznie z sokiem z cytryny oraz wodą, aż powstanie gładka, jednolita masa. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy wody lub soku z cytryny w zależności jaki lubimy smak lukru. Płynnym lukrem smarujemy brzegi ostudzonych drożdżówek. Pozostawiamy do zastygnięcia.

 

 

 

Źródło: "Stylowa kawiarenka - receptury z dawnych lat" - Beata Woźniak

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


 


Podziel się
oceń
4
1

komentarze (13) | dodaj komentarz

Drożdżówki z borówką amerykańską i kruszonką

niedziela, 15 lipca 2012 8:26

 

 

 

 

 

Pierwsze domowe drożdżówki robiłam z serem, przepis tutaj i ponieważ wyszły bardzo smaczne, to stwierdziłam, że warto zrobić z innym nadzieniem np. borówkowym i kruszonką, bazując właśnie na tym przepisie.  Po upieczeniu, z borówek zrobiła się lekko kwaskowata marmolada, która w połączeniu ze słodką kruszonką dała świetne połączenie.  Polecam bardzo - można użyć różnych sezonowych owoców, tworząc pyszne domowe drożdżówki.

 

 

 

 

Przepis na około 18 drożdżówek:

 

 

 

Ciasto:

 

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

2,5 dag drożdży

1 jajko

5 łyżek cukru

100 g stopionego letniego masła

szczypta soli

1 żółtko do posmarowania ciasta

 

 

Owoce:

 

30 - 40 dag borówek amerykańskich

 

 

Kruszonka:

 

1 szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

1/2 kostki masła

 

 

 

Ciasto: Drożdże rozcieramy w misce z 3 łyżkami cukru do płynnej konsystencji. Dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.  Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozmącone jajko, stopione letnie masło, sól, 3 łyżki letniej wody, 2 łyżki cukru i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny).

 

 

Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je na placek grubości 1 cm. Dużym kubkiem wycinamy kółka (wycinałam o średnicy 8,5 cm), w każdym robimy zagłębienie i wypełniamy je borówkami (ilość według uznania, natomiast ja kładłam po 6-7 borówek). Drożdżówki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze (układałam po 6 na jednej blaszce). Brzegi drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20-30 minut (można dłużej, żeby ładnie urosły) .

 

 

Kruszonka: Zimne masło siekamy z mąką i cukrem, aż powstanie sypkie ciasto. Posypujemy przed samym pieczeniem kruszonką drożdzówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem 160). Pieczemy 20-25 minut.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

Drożdżówki z serem

czwartek, 17 maja 2012 18:42

 

 

 

To pierwsze moje drożdżówki. Trochę z obawami je robiłam, ale wyszły naprawdę pyszne. Jak wyjmowałam je z piekarnika, to byłam z nich naprawdę dumna, bo wyglądały jak malowane. Znowu zamarzyło mi się mieć własną kawiarenkę. Ech, marzenia... 

 

 

 

 

Przepis na około 18 drożdżówek:

 

 

 

Ciasto:

 

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

2,5 dag drożdży

1 jajko

5 łyżek cukru

100 g stopionego letniego masła

szczypta soli

1 żółtko do posmarowania ciasta

 

 

Nadzienie serowe:

 

30 dag zmielonego tłustego sera

1/3 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

2 surowe żółtka

50 g stopionego masła

 

 

 

Ciasto: Drożdże rozcieramy w misce z 3 łyżkami cukru do płynnej konsystencji. Dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.  Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozmącone jajko, stopione letnie masło, sól, 3 łyżki letniej wody, 2 łyżki cukru i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny).

 

Nadzienie serowe: Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a następnie miksując, dodajemy porcjami ser. Wlewamy stopione i wystudzone masło i miksujemy.

 

Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je na placek grubości 1 cm. Dużym kubkiem wycinamy kółka, w każdym robimy zagłębienie i wypełniamy je nadzieniem serowym. Drożdżówki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze (układałam po 6 na jednej blaszce). Brzegi drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Kiedy podrosną pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

 

Źródło: "Stylowa kawiarenka - receptury z dawnych lat" - Beata Woźniak

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
4
1

komentarze (25) | dodaj komentarz

Drożdżowe ciasto z kruszonką

piątek, 30 marca 2012 19:55

 

 

 

Najlepsze na świecie ciasto drożdżowe robiła moja Babcia. Zawsze patrzyłam na nią z podziwem z jaką siłą i umiejętnością wyrabia ciasto. Zapach ciasta drożdżowego pamiętam do dzisiaj i kojarzy mi się ze spokojnym i bezpiecznym domem.  Niestety, nie udało mi się poznać sekretu babcinego ciasta, ponieważ zawsze odpowiadała, że robi je "na oko".

 

Przepis na ciasto drożdżowe, które Wam dzisiaj prezentuję zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz "Słodki Świat". I jak zwykle, Ewa nie zawiodła mnie. Ciasto wyszło, tak jak zapewniała - miękkie, puszyste i naprawdę rewelacyjne w smaku, a słodka kruszonka dopełniła całości. Myślę, że Babcia byłaby ze mnie dumna! :-)

 

 

 

 

Ciasto:

700 g mąki tortowej

5 łyżek mąki tortowej na zaczyn

3 jajka

2 żółtka

80 g drożdży

1 szklanka mleka

150 g cukru

1 cukier waniliowy

1/2 szklanki oleju

1/2 łyżeczki soli

aromat pomarańczowy (parę kropel do smaku)

 

 

Kruszonka:

1/4 kostki zimnego masła

3 łyżki cukru pudru

4 łyżki mąki tortowej

1 cukier waniliowy

 

 

 

Ciasto: Letnie mleko wlewamy do dużej miski. Dodajemy cukier  i drożdże, które rozpuszczamy w  mleku. Następnie dodajemy 5 łyżek mąki tortowej, lekko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn drożdżowy wyrośnie (około 20-30 minut). Po tym czasie dodajemy resztę składników i dokładnie ciasto wyrabiamy maszyną (ja wyrabiałam 12-15 minut) lub rękami (około 30 minut). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż potroi swoją objętość (może to potrwać nawet 1 i 1/2 godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki (25x36) posmarowanej masłem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15 minut.

 

 

Kruszonka: Zimne masło, cukier puder, mąkę i cukier waniliowy rozcieramy w palcach, aż powstanie sypka kruszonka. Posypujemy nią ciasto.

 

 

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.

 

 

 

Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz"

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
14
2

komentarze (13) | dodaj komentarz

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27754

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6006165
Wpisy
  • komentarze: 6078
Bloog istnieje od: 2698 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl