Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 920 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Kokosanki

niedziela, 07 kwietnia 2013 19:49

 

 

 

Przepis na te kokosanki dostałam od koleżanki z pracy, która poczęstowała mnie nimi po Świętach Wielkanocnych. Połączenie delikatnego, wilgotnego ciasta z czekoladową polewą i kokosem zachwyciły mnie tak bardzo, że nie miałam wyjścia i  zrobiłam te właśnie cudeńka. Polecam Wam bardzo, bo robi się je naprawdę łatwo, a efekt końcowy jest przepyszny :)

 

 

 

 

Ciasto:

2 jajka

100 g miękkiego masła

300 g cukru pudru

1 szklanka mleka 3,2%

1/2 kg mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 łyżki miodu sztucznego

 

 

 

Polewa:

300 g masła

300g cukru zwykłego

3/4 szklanki mleka 3,2%

1 łyżka spirytusu

40 g kakao

 

 

 

Dodatkowo:

250 g wiórek kokosowych

 

 

 

Ciasto:  Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i dalej ucierając dodajemy na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec wlewamy miód i wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Prostokątną formę (34x23) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut, do suchego patyczka.

 

 

Polewa: Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło i cały czas mieszając zagotowujemy. Na koniec wsypujemy kakao oraz dodajemy spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.

 

 

 

Wystudzone ciasto kroimy w kwadraty o bokach (4-5 cm). Na jeden talerzyk wylewamy trochę polewy (powinna być letnia), a na drugi wysypujemy kokos. Kwadraty ciasta obtaczamy najpierw w polewie, a potem w kokosie. Odstawiamy do zastygnięcia.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
92
29

komentarze (27) | dodaj komentarz

Piankowe serduszka

wtorek, 12 lutego 2013 22:04

 

 

 

Delikatna pianka zrobiona na bazie bitej śmietany "Śnieżka" oraz galaretki truskawkowej.

 

 

 

 

 

1 opakowanie galaretki truskawkowej

1 opakowanie bitej śmietany "Śnieżka"

200 ml zimnego mleka

 

 

 

 

 

 

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy z 200 ml zimnego mleka. Do ubitej śmietany wlewamy powoli zimną galaretkę i delikatnie mieszamy ze śmietaną. Foremkę (17x19) wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę z bitej śmietany. Wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje. Z foremek wycinamy serduszka.

 

 

 

 

 

 

Źródło: Dusiowa Kuchnia

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
19
15

komentarze (4) | dodaj komentarz

Kokosowe kuleczki

piątek, 25 stycznia 2013 12:19

 

 

 

Tym razem coś dla wielbicieli kokosu. Kokosowe kuleczki oblane mleczną czekoladą. To takie domowe bounty. Pyszności.

 

 

 

 

 

25 dag wiórków kokosowych

150 ml śmietanki kremówki 30%

8 dag cukru pudru

8 dag masła

2 łyżki rumu

3 tabliczki mlecznej czekolady (ja zrobiłam z 2 tabliczek, część kulek nie oblałam czekoladą)

 

 

 

 

W garnku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, a następnie wlewamy śmietankę, jeszcze chwilę podgrzewamy mieszając i zestawiamy z ognia. Do wiórków kokosowych wsypujemy cukier puder, dodajemy rozpuszczone masło ze śmietanką i wlewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę kokosową lekko studzimy i formujemy kuleczki. Jeśli masa źle się formuje, to można włożyć ją na jakiś czas do lodówki. Kuleczki wkładamy do lodówki, żeby dostatecznie stwardniały.

 

 

W rondelku zagotowujemy trochę wody. W kąpieli wodnej zanurzamy garnuszek z kostkami czekolady i rozpuszczamy, aż powstanie gładka polewa. Studzimy ją lekko, a następnie obtaczamy w niej kulki. Deseczkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kokosowe kuleczki. Wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa na kulkach zastygnie.

 

 

 

 

 

 

Źródło: Przyślij Przepis - Karnawałowe przekąski, Nr 1/2010

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
36
10

komentarze (16) | dodaj komentarz

Zakręcona czekolada

czwartek, 17 stycznia 2013 20:27

 

 

 

Fantazyjnie zakręcona czekolada dla wielbicieli białej i gorzkiej czekolady.

 

 

 

 

 

20 dag białej czekolady

20 dag gorzkiej czekolady

10 dag masła orzechowego

 

 

 

 

 

 

Oba rodzaje czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i osobno, cały czas mieszając, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do białej czekolady dodajemy 4 dag masła orzechowego, a do gorzkiej 6 dag i dokładnie mieszamy. Płaską, formę (ja użyłam prostokątnej 17x19 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciemną masę wylewamy i wygładzamy. Na nią wylewamy jasną i mieszamy trzonkiem łyżki, tworząc fantazyjne esy-floresy. Wstawiamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.

 

 

 

 

 

 

Źródło: Naj Magazyn, 8/2011

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
71
38

komentarze (9) | dodaj komentarz

Czekoladowe serduszka

piątek, 31 sierpnia 2012 0:04

 

 

 

Jak widać, kolejne foremki nie musiały długo czekać na swoją kolej. Wybór padł na czekoladki w kształcie serduszek. Czekoladki, tak jak poprzednie, zrobiłam na bazie mlecznej czekolady, a jako nadzienia użyłam tym razem samego kremu czekoladowo-orzechowego. Takie czekoladki, to sama słodysz z głębi serca :-)

 

 

 

 

Przepis na 15 czekoladek:

 

 

120 g czekolady mlecznej

krem czekoladowo-orzechowy (taki do smarowania chleba)

pędzelek

foremki silikonowe

 

 

 

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Do większego garnka wlewamy wodę, około 2-3 cm, zagotowujemy ją i zmniejszamy ogien. Do garnka z gotującą wodą wstawiamy mniejszy z kawałkami czekolady, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady.

 

Pędzelkiem smarujemy dokładnie ścianki oraz dno foremek rozpuszczoną, płynną czekoladą. Trzeba robić to dokładnie, tak, żeby całe ścianki były pokryte czekoladą. Formę wstawiamy do lodówki, żeby czekolada zastygła. Ponownie malujemy czekoladą foremki i znowu wkładamy do lodówki.

 

Czekoladki napełniamy kremem, a resztą czekolady zalewamy górę czekoladek. Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, to możemy ponownie podgrzać ją w kąpieli wodnej. Czekoladki wstawiamy do lodówki, aż czekolada stężeje. Po tym czasie czekoladki delikatnie wyjmujemy z foremek.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 



Podziel się
oceń
4
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

Czekoladki z nadzieniem bananowo - czekoladowo - orzechowym

środa, 15 sierpnia 2012 12:00

 

 

 

Już jakiś czas temu kupiłam silikonowe foremki do czekoladek. Parę dni temu dokupiłam kolejne z jeszcze innymi wzorami. W końcu uznałam, że przyszła pora na zrobienie domowych czekoladek. Trochę obawiałam się czy wyjdą, ale okazało się, że zrobienie takich czekoladek jest banalnie proste. Jedynie trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości oraz dokładnością, ale daje to gwarancję udanych i smacznych domowych czekoladek.

 

Czekoladki zrobiłam na bazie mlecznej czekolady z nadzieniem bananowo-czekoladowo-orzechowym. Przepis zaczerpnęłam z bloga Domowe Wypieki .

 

Czekoladki wyszły bardzo smaczne, delikatne, rozpływające się w ustach z lekko płynnym nadzieniem.  Polecam ten przepis, bo jest prosty do zrobienia i na pewno nie zniechęci do dalszego tworzenia domowych czekoladek.

 

 

 

 

 

Przepis na 15 czekoladek:

 

 

 

120 g czekolady mlecznej

1 łyżka kremu do chleba czekoladowo-orzechowego (może być samo orzechowe lub czekoladowe)

opcjonalnie cukier do smaku - w zależności jak lubimy słodkie nadzienie)

1/3 banana

foremki silikonowe

pędzelek

 

 

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Do większego garnka wlewamy wodę, około 2-3 cm, zagotowujemy ją i zmniejszamy ogien. Do garnka z gotującą wodą wstawiamy mniejszy z kawałkami czekolady, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady.

 

Pędzelkiem smarujemy dokładnie ścianki oraz dno foremek rozpuszczoną, płynną czekoladą. Trzeba robić to dokładnie, tak, żeby całe ścianki były pokryte czekoladą. Formę wstawiamy do lodówki, żeby czekolada zastygła. Ponownie malujemy czekoladą foremki i znowu wkładamy do lodówki.

 

Nadzienie: Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie mieszamy. Można dodać cukier do smaku, jeśli uznamy, że nadzienie jest zbyt mało słodkie. Jeśli uznamy, że nadzienie jest za bardzo płynne, to można dodać więcej kremu.

 

Czekoladki napełniamy nadzieniem, a resztą czekolady zalewamy górę czekoladek. Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, to możemy ponownie podgrzać ją w kąpieli wodnej. Czekoladki wstawiamy do lodówki, aż czekolada stężeje.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 



Podziel się
oceń
5
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Trufle z białej czekolady

piątek, 10 lutego 2012 20:36

 

 

 

Trufle z białej czekolady, mojej ulubionej. Naprawdę są przepyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Dla mnie rewelacja. Najbardziej smakowały mi obtoczone w wiórkach kokosowych.  W kolorowych papilotkach prezentują się bardzo elegancko. Jak najbardziej mogą być słodkim prezentem - może i Walentynkowym, kto wie...

 

 

 

 

 

Przepis na około 20-25 trufli

 

 

25 dag białej czekolady

1/4 szklanki śmietanki kremówki 36%

aromat pomarańczowy (parę kropel)

do obtoczenia: wiórki kokosowe, perełki cukrowe, płatki migdałowe, cukier puder

 

 

 

 

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z grubszym dnem. Dolewamy śmietankę i ciągle mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada rozpuści się. Dodajemy do smaku parę kropel aromatu pomarańczowego i ponownie mieszamy. Czekoladową masę przekładamy do miseczki i gdy ostygnie wkładamy do lodówki na 4-6 godzin, aż masę będzie można łatwo formować. Po tym czasie, nabieramy porcję masy łyżeczką i szybko formujemy w dłoniach kuleczki. Trufle obtaczamy np: w wiórkach kokosowych, płatkach migdałowych, posypce cukrowej lub cukrze pudrze. Przekładamy do papilotek i ponownie schładzamy w lodówce.

 

 

 

 

Źródło: Naj Magazyn - Wydanie Specjalne 8/2011

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Kakaowe kuleczki z płatkami kukurydzianymi

sobota, 10 września 2011 21:41

 

 

 

Kakaowe kuleczki dla małych i dużych łasuchów. Proste i szybkie do zrobienia. Polecam.

 

 

 

Przepis na około 40 kuleczek:

 

 

250 g płatków kukurydzianych

1/2 szklanki miodu (wielokwiatowy)

1 kostka margaryny

3 łyżki kakao

2 łyżki wody

 

 

 

W dużym garnku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę i miód. Następnie dodajemy wodę oraz kakao, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Do ciepłej masy wsypujemy płatki i tak długo mieszamy, aż płatki trochę zmiękną. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby kuleczki stężały.

 

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (12) | dodaj komentarz

Pierwsze Urodziny Bloga i Wykwintne Trufle Czekoladowe

czwartek, 05 maja 2011 6:17

 

Dokładnie rok temu, czyli 05.05.2010 powstał Tasty Blog. I nie byłoby go, gdyby nie moja wielka fascynacja kuchnią, zapachem, smakiem. Za rok prowadzenia bloga wstawiłam ponad 100 przepisów. Staram się, aby potrawy były różnorodne, a jednocześnie  łatwe do zrobienia i z produktów ogólno dostępnych.  

Dużym wyróżnieniem dla mnie jest fakt, że w katalogu bloog’ów na Wirtualnej Polsce w kategorii „Kuchnia” jestem na pierwszym miejscu w „Polecanych bloogach” i na wysokiej pozycji w „Najpopularniejszych blogach”. 

 

Dziękuję wszystkim za komentarze, cenne uwagi, opinie, jak również konstruktywne słowa krytyki. Dziękuję, że odwiedzacie Tasty Blog. Bez Was na pewno nie byłoby we mnie tyle zapału do prowadzenia bloga. 

 

Qualietko, Kaj – dla Was specjalne podziękowania – już Wy wiecie za co :-)

 

I właśnie z tej okazji przygotowałam wykwintne trufle czekoladowe. Przepis bardzo łatwy, a efekt powalający. Gorąco polecam.

 

 

 

 

Przepis na 24 trufle

 

175 g czekolady deserowej

2 łyżki likieru migdałowego (ewentualnie 1 łyżka spirytusu + 1 łyżka wody + parę kropel olejku migdałowego)

3 łyżki masła

4 łyżki cukru pudru

50 g mielonych migdałów

50 g startej deserowej czekolady (do obtoczenia trufli)

 

 

// 175 g czekolady deserowej50 g startej deserowej czekolady ( do obtoczenia trufli )2 łyżki likieru migdałowego ( ewentualnie 1 łyżka spirytusu + 1 łyżka wody + parę kropel olejku migdałowego )50 g mielonych migdałów3 łyżki masła';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Czekoladę deserową razem z likierem roztapiamy w garnku umieszczonym na rondlu z wrzącą wodą, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy masło i nadal mieszamy, aż się roztopi, a potem dodajemy cukier puder i migdały i dokładnie mieszamy. Masę pozostawiamy w chłodnym miejscu, aż przestygnie na tyle, żeby można było z niej utoczyć 24 kulki. Startą czekoladę wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej czekoladowe trufle. Tak przygotowane trufle wkładamy do lodówki i chłodzimy.

 

Porada: Skórkę z migdałów łatwo usunąć zanurzając je na parę minut we wrzącej wodzie. Skórka wówczas napęcznieje i łatwo zejdzie. 

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
2

komentarze (6) | dodaj komentarz

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27754

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6006211
Wpisy
  • komentarze: 6078
Bloog istnieje od: 2698 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl