Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 920 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Lekka sałatka z roszponką, pomidorkami cherry i serem mozzarella

niedziela, 14 lipca 2013 21:23

 

salatka22a.JPG

 

 

Lekka sałatka z roszponką, słodkimi pomidorkami cherry, serem mozzarella i aromatycznym kurczakiem. Całość dopełnia sos koperkowo - ziołowy.

 

 

 

Dla 3 osób:

 

 

1 opakowanie roszponki

1 opakowanie pomidorków cherry

1 podwójna pierś z kurczaka

przyprawa do kurczaka

ser mozzarella (użyłam mini kulek)

sos do sałatek koperkowo - ziołowy

olej

 

 

 

 

Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka. Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni, wrzucamy kawałki mięsa i smażymy. Studzimy.

 

Do miski wkładamy roszponkę, pomidorki cherry pokrojone w ćwiartki, ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę (użyłam mini kulek) i kawałki ostudzonego kurczaka. Całość zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

salatka11a.JPG

 

salatka33a.JPG


Podziel się
oceń
12
7

komentarze (1) | dodaj komentarz

Sałatka z ananasem, kukurydzą i serem żółtym

środa, 10 kwietnia 2013 21:00

 

 

 

Prosta i szybka sałatka znana prawie każdemu. U mnie zrobiona na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku, który dodaje sałatce ostrzejszego smaku.

 

 

 

 

1 puszka kukurydzy

6 plastrów ananasa z puszki

20 dag sera żółtego

250 g jogurtu naturalnego (gęstego)

1 łyżka majonezu

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz

 

 

 

 

Kukurydzę osączamy. Ser żólty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Plastry ananasa osączamy i kroimy w drobną kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i łączymy z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schładzamy w lodówce.

 

 

 

 

 

Źródło: "Przepisy czytelników - Tanie, Szybkie, Sprawdzone", Nr 3/2011

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
51
22

komentarze (37) | dodaj komentarz

Sałatka z kaszy kuskus, awokado, mięty i pomidorów

niedziela, 04 listopada 2012 9:54

 

 

 

Jeśli ktoś jeszcze nie próbował kaszy kuskus, to gorąco polecam. Jest naprawdę pyszna, zarówno sama jak również jako dodatek do mięs czy właśnie jako baza do sałatek. Jej zaletą jest to, że przygotowuje się ją zaledwie w parę minut, więc nie wymaga od nas zbyt dużej ilości czasu, ani też większych umiejętności. 

 

 

 

 

Dla 4 osób:

 

1 szklanka kaszy kuskus

1 i 1/2 szklanki buliownu warzywnego

40 dag pomidorów

1 awokado

sok z 1 cytryny

1 łyżka octu winnego

3 łyżki oliwy lub oleju

pęczek mięty

sól, pieprz

2 łyżki pestek słonecznika

 

 

 

Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem, tak, żeby bulion był 1-2 cm powyżej kaszy. Odstawiamy na 10 minut, tak, żeby kasza wchłonęła cały bulion. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w ósemki. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.  Łączymy z kuskusem. Ocet, oliwę oraz sok z cytryny (ilość soku z cytryny według uznania) łączymy z solą, pieprzem i listkami mięty. Sos wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Sałatkę przed podaniem mocno schładzamy.

 

 

 

 

Źródło: "Moje Gotowanie", Nr 08/2012

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facbook'u

 


Podziel się
oceń
4
2

komentarze (4) | dodaj komentarz

Sałatka z arbuzem, serem feta, oliwkami i rukolą

piątek, 27 lipca 2012 21:37

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

"Soczystość owocu, ostrość rukoli plus gładkość sera z oliwkami = satysfakcja kulinarna". Taki opis sałatki w przepisie zachęcił mnie do jej zrobienia. I faktycznie, satysfakcja kulinarna gwarantowana - świetne połączenie smaków. Polecam.

 

 

 

1/2 kg arbuza

200 dag rukoli (użyłam mieszanki sałat z rukolą)

250 g sera feta

oliwki

sok z cytryny (do skropienia sałatki)

pieprz

 

 

 

 

Z arbuza odkrawamy skórę, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Rukolę (lub miks sałat) myjemy, osuszamy i łączymy z arbuzem. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę oraz oliwki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem. Sałatkę można posypać ziarnami słonecznika uprażonymi na suchej patelni.

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Bistro - Szybka, prosta kuchnia dla zabieganych i leniwych" - Nr 4/czerwiec 2011

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (7) | dodaj komentarz

Sałatka jarzynowa według przepisu mojej Mamy

poniedziałek, 02 stycznia 2012 19:12

 

 

 

Sałatkę jarzynową robioną w ten sposób jemy tylko na Święta Bożego Narodzenia oraz Wielkiej Nocy. Wymyśliła ją moja Mama, która nie lubi w sałatkach zielonego groszku, kukurydzy ani ziemniaków. Pewnie niektórych zastanowi co jest zatem w  tej sałatce. Otóż, jest w niej: marchewka, pietruszka, seler, jajka, cebula, ogórki kiszone, jabłka i majonez oczywiście.  Co ciekawe -  marchewka, pietruszka, seler i jabłka nie są krojone w kostkę tylko starte na dużych oczkach, czyli tzw. "łezkach". Mama tę sałatkę robi zawsze "na oko", ale poprosiłam ją, żeby podała mi chociaż, jak wyglądać mają proporcje poszczególnych składników. Efekt przedstawiam poniżej.

 

 

 

 

4-5 duże marchewki

3 średnie pietruszki

1 mały seler lub pół dużego

2 średnie jabłka

5 jajek

1 duża cebula

3-4 ogórki kiszone

majonez

sól, pieprz

 

 

 

Marchewki, pietruszki oraz selera obieramy i wrzucamy w całości do osobnych garnków do wrzącej wody i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Ostudzone warzywa ścieramy na tarce na dużych łezkach. Ugotowane jajka, kiszone ogórki (obieram ze skórki) oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wydrążamy i ścieramy na tarce na dużych "łezkach". Całość mieszamy, dodajemy majonez oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy "przegryzie się",  wtedy też dodajemy do sałatki majonez, bo warzywa "spijają" go. Należy dodać większą ilość majonezu, żeby sałatka nie była zbyt sucha.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Sałatka z pieczarek i jajek ze szczypiorkiem

poniedziałek, 17 października 2011 19:49

 

 

 

Jeśli lubicie pieczarki, jajka i szczypiorek, to ta sałatka jest jak najbardziej dla Was. Polecam.

 

 

 

 

Dla 3-4 osób:

 

 

1/2 kg pieczarek

3 jajka ugotowane na twardo

pęczek szczypiorku

majonez

sól, pieprz

 

 

 

 

Pieczarki oczyszczamy, obieramy i w całości gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ostudzeniu kroimy w drobną kostkę. Ugotowane i ostudzone jajka kroimy w kostkę. Całość łączymy z majonezem (ilość według uznania). Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony szczypiorek i delikatnie mieszamy.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Warstwowa sałatka z tuńczykiem, jajkiem i żółtym serem

środa, 27 lipca 2011 19:48

 

 

Sałatka ta może nie prezentuje się zbyt ładnie, ale jest naprawdę bardzo smaczna. Nalepiej smakuje, kiedy jest dobrze schłodzona, wtedy jest gwarancja, że wszystkie składniki dobrze się "przegryzą" i nadadzą sałatce odpowiedniego smaku.

 

 

6 jajek ugotowanych

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

1 średnia cebula

25 dag żółtego sera

majonez

sól, pieprz



// 6 jajek25 dag żółtego seramajonez2 puszki tuńczyka w sosie własnym1 średnia cebula';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

W przeźroczystym naczyniu o średnicy 20 cm układamy składniki w następującej kolejności:

 

białka - starte na tarce o grubych oczkach

połowa żółtego sera - startego na tarce o grubych oczkach

cebula - pokrojona w drobną kostkę

sól, pieprz

jedna puszka tuńczyka - odsączona

2-3 łyżki majonezu - posmarować całą powierzchnię sałatki

druga połowa żółtego sera - startego na tarce o grubych oczkach

druga puszka tuńczyka - odsączona

2-3 łyżki majonezu - posmarować całą powierzchnię sałatki

żółtka - starte na tarce o grubych oczkach

 

 

Całość schłodzić w lodówce. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień lub zrobiona rano na wieczór.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
10
4

komentarze (21) | dodaj komentarz

Sałatka hawajska

piątek, 08 kwietnia 2011 17:45

 

 

 

Kukurydza, marynowany seler, jajka, szynka i do tego ananas, który nadaje sałatce specyficznego smaku. Dla mnie pycha. Polecam.   

 

 

1 mały słoiczek selera marynowanego

1 puszka ananasa

1 puszka kukurydzy

3 jajka

30 dag szynki drobiowej

majonez

sól

pieprz



// 1 puszka kukurydzy30 dag szynki drobiowej3 jajkamajonezpieprz1 puszka ananasa1 mały słoiczek selera marynowanego';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Seler, ananas oraz kukurydzę osączamy z zalewy. Nitki selera kroimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy i obieramy. Ananas, jajka i szynkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
5
1

komentarze (7) | dodaj komentarz

Sałatka sycylijska

poniedziałek, 24 stycznia 2011 17:51

 

Sałatka sycylijska

 

 

Połączenie ryżu, kukurydzy, papryki, tuńczyka i czerwonej fasoli. Bardzo smaczna i ładnie kolorowa.

 

2 woreczki ryżu

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

1 duża czerwona papryka

3 łyżki majonezu

sól, pieprz

natka pietruszki



// sól, pieprz1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy3 łyżki majonezu1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 duża czerwona paprykanatka pietruszki';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Ryż gotujemy i studzimy. Czerwoną fasolkę odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Kukurydzę i tuńczyka również odcedzamy. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki. 

 

Smacznego! 


Podziel się
oceń
8
2

komentarze (4) | dodaj komentarz

Sałatka pieczarkowo-selerowa

niedziela, 02 stycznia 2011 12:06

 

Sałatka pieczarkowo-selerowa

 

 

Sałatka pieczarkowo-selerowa z dodatkiem jajek, kukurydzy i jabłka. Lekko kwaskowata w smaku. Smaczna i prosta do zrobienia. Polecam.

 

 

5 ugotowanych jajek na twardo

1 mały słoiczek selera konserwowego nitki

1 mały słoiczek pieczarek marynowanych

1 puszka kukurydzy

1 duże kwaskowate jabłko (najlepiej szara reneta)

majonez (ilość według uznania)

sól, pieprz

 

 

// 1 mały słoiczek selera konserwowego nitki1 mały słoiczek pieczarek marynowanych1 puszka kukurydzymajonez ( ilość według uznania )1 duże kwaskowate jabłko ( najlepiej szara reneta )5 ugotowanych jajek na twardo';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

 

[Listonic]

//

 

 

Selera odsączamy i szatkujemy. Pieczarki marynowane, jajka i jabłko kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
3

komentarze (5) | dodaj komentarz

Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i żółtym serem

niedziela, 17 października 2010 10:26


Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i żółtym serem


Jeśli zaskoczą nas niespodziewani goście, a wszystkie składniki mamy w lodówce, to w 5 minut wyczarujemy tę oto sałatkę.  

1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
25 dag żółtego sera (Gouda, Edamski)
majonez
sól, pieprz

[Listonic]

Fasolkę odsączamy i przepłukujemy pod zimną wodą. Kukurydzę odsączamy. Ser żółty kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy majonez (według uznania), sól, pieprz do smaku i mieszamy.

Rada: Jeśli sałatka zostaje nam na drugi dzień, to należy dodać do niej trochę majonezu, ponieważ ser żółty "spija" go.

Smacznego!


Podziel się
oceń
8
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Sałatka grecka

poniedziałek, 13 września 2010 19:43


Sałatka grecka


Przepis dla 3 osób:

6 średnich pomidorów
1 duży ogórek
1 opakowanie sera feta
1 słoiczek oliwek
opakowanie sosu greckiego (Knorr)

[Listonic]

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kosteczkę. Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki i mieszamy. Dodajemy pokrojony ser feta oraz odsączone oliwki. Wszystko polewamy sosem, zrobionym według przepisu na opakowaniu. Należy bardzo ostrożnie mieszać taką sałatkę, ponieważ ser feta jest delikatny.
Taka sałatka najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym - zobacz przepis
Pieczywo czosnkowe

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sałatka Caprese

środa, 21 lipca 2010 18:51


Sałatka Caprese


Sałatka Caprese jest moją ulubioną sałatką. Bardzo lubię kuchnię włoską, która charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw, przede wszystkim pomidorów, cukinii, bakłażanów, oliwek oraz różnorodnością przypraw, takich jak: oregano, bazylia, rozmaryn, estragon, rozmaryn, jak również różnorodnością serów: parmezan, mozzarella, ricotta.

 

Sałatka Caprese bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, jest prosta do zrobienia. Może być podana jako przystawka. Wyśmienicie komponuje się z pieczywem czosnkowym. A przede wszystkim wspaniale smakuje!

 



Dla 3 osób:

3 duże pomidory

2 kulki sera mozzarella

listki bazylii

sos vinegret

 

 

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i układamy na talerzu. Mozzarellę osączamy, kroimy w plasterki i układamy na pomidorach. Sałatkę polewamy sosem vinegret i dekorujemy listkami bazylii.

 

 

  

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, pomidorami i kukurydzą

środa, 09 czerwca 2010 20:18


Sałatka warstwowa


Dla 3-4 osób:

1 puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
4 średnie pomidory
1 średnia cebula
jogurt naturalny
majonez
sól, pieprz

Sałatkę układamy warstwowo w kolejności:
- tuńczyk - odsączamy i rozdrabniamy widelcem
- cebula - kroimy w drobną kostkę i sparzamy
- pomidory - obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę (warstwę pomidorów solimy)
- kukurydza - odsączamy

Sałatkę polewamy (nie mieszamy) majonezem połączonym z jogurtem naturalnym (ilość według uznania), doprawionym solą i pieprzem.

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem konserwowym

czwartek, 06 maja 2010 17:09


Sałatka z tuńczykiem


Dla 3-4 osób:

- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka kukurydzy
- 5 mniejszych ogórków konserwowych
- sos vinegret lub sos sałatkowy grecki lub włoski
- sól, pieprz według uznania

Tuńczyka i kukurydzę odsączamy. Tuńczyka delikatnie rozgniatamy widelcem. Ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy z sosem.  Podajemy z pieczywem.

Smacznego!


Podziel się
oceń
13
6

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27754

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6006215
Wpisy
  • komentarze: 6078
Bloog istnieje od: 2698 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl