Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 920 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Zupa-krem brokułowo-kalafiorowa (dwukolorowa)

sobota, 01 czerwca 2013 13:49

 

 

 

Takie zupy to samo zdrowie i to podwójne, bo połączenie dwóch w jednej. A do tego, takie dwukolorowe zupy świetnie wyglądają i rewelacyjnie smakują. Śmiało można tworzyć kompozycje z ulubionych warzyw. U mnie brokułowo-kalafiorowa.

 

 

 

 

Dla 2-3 osób:

 

 

Krem z kalafiora:

 

250 g kalafiora

1 mała cebula

1/2 litra bulionu warzywnego lub mięsnego

sól, pieprz

 

 

 

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej lub masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, którą chwilę podsmażamy. Wrzucamy różyczki kalafiora i smażymy około 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż kalafior będzie miękki. Zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku.

 

 

 

 

Krem z brokuł:

 

500 g brokuł

1/2 litra bulionu warzywnego lub mięsnego

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

 

 

Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju lub na maśle. Dodajemy brokuły i zalewamy 1/2 litra bulionu. Gotujemy do miękkości. Wszystko razem miksujemy i doprawiamy do smaku.

 

 

 

 

Zupy wylewamy na talerz jednocześnie z obu stron, tworząc właśnie taką dwukolorową zupę.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
20
15

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zupa ziemniaczana z czosnkiem i wędzonym boczkiem

czwartek, 21 marca 2013 19:04

 

 

 

Ciekawe połączenie ziemniaków, czosnku i wędzonego boczku. Prosta i smaczna zupa. Doskonała na chłodne dni. 

 

 

 

 

Dla 4 osób:

 

 

60 dag ziemniaków

15 dag wędzonego boczku

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1 liść laurowy

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 litr bulionu warzywnego

sól, pieprz

 

 

 

 

Ziemniaki obieramy i kroimy w gruszbą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle w garnku. Następnie wrzucamy ziemniaki i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 minut.

 

 

Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Jak oczarować mężczyznę - czyli przez żołądek do serca" - Praca zbiorowa.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
28
26

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zupa - krem z kalafiora

poniedziałek, 04 lutego 2013 20:22

 

 

 

 

Gęsta i pożywna zupa - krem z kalafiora. Najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym.

 

 

 

 

Dla 4 osób:

 

 

500 g kalafiora

3 średnie ziemniaki

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera (ok 45g)

1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego

olej

sól, pieprz

 

 

 

 

 

Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, którą chwilę podsmażamy. Dodajemy warzywa i smażymy około 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym.

 

 

 

 

 

 

Źródło: Wielka Księga Kucharska - Najlepsze tradycyjne przepisy - Wydawca Fakt

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
7
9

komentarze (5) | dodaj komentarz

Barszcz ziołowy z domowego zakwasu

niedziela, 16 grudnia 2012 11:15

 

 

 

Wigilia tuż, tuż, zatem proponuję Wam przepis na ziołowy barszcz czerwony zrobiony na domowym zakwasie. Zakwas należy przygotować 3-4 dni przed Wigilią. Dzięki zakwasowi barszcz ma bardzo instensywny kolor i smak. Dzięki kompozycji ziół barszcz jest bardzo aromatyczny. Ilość i kompozycję ziół można dobrać według własnego uznania, niemniej jednak bardzo polecam zrobienie barszczu właśnie na domowym zakwasie.

 

 

 

Zakwas:

2 buraki

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżka soli gruboziornistej

1/2 łyżeczki cukru

1 kromka chleba żytniego na zakwasie

3 szklanki przegotowanej, ciepłej wody

 

 

 

Barszcz:

2-3 buraki

1 jabłko

gruby plaster selera

3 ząbki czosnku

1 liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

1 łyżka majeranku

1/2 łyżeczki cząbru

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki lubczyku

1/2 łyżeczku świeżo zmielonego pieprzu

sól

cukier

 

 

 

 

Zakwas:

Zakwas robimy 3-4 dni przed planowanym podaniem barszczu. Buraki obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do dużego słoika lub kamionki. Dodajemy przyprawy i pokruszony chleb. Zalewamy 3 szklankami przegotowanej, ciepłej wody i odstawiamy na 3-4 dni. Słoik przykrywamy wieczkiem, ale nie zakręcamy.

 

 

 

Barszcz:

Buraki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do garnka. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler pokrojony w słupki i ząbki czosnku. Wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu godzinę. Po tym czasie wlewamy 3 szklanki przecedzonego zakwasu i dodajemy przyprawy (zioła). Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Przecedzamy i  pogrzewamy (nie przykrywamy).

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Biblioteczka Poradnika Domowego - Festiwal Zup"

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
12
9

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zupa - krem z kukurydzy z wędzonym łososiem

sobota, 20 października 2012 9:22

 

 

 

 

Idealna zupa dla tych, co lubią kukurydzę. Zupa jest słodka, kremowa, a dodatek wędzonego łososia świetnie komponuje się ze smakiem kukurydzy.

 

 

 

 

 

Dla 4-5 osób

 

2 puszki kukurydzy

1 litr bulionu warzywnego

4 ziemniaki

1 szklanka mleka

10 dag łososia wędzonego

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

szczypiorek

 

 

 

 

 

Na gorący bulion wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut.  Wyjmujemy kilka kawałków ziemniaków. Następnie dodajemy kukurydzę wraz z zalewą (kilka ziarenek odkładamy do dekoracji) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolejne 10 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na gładki krem. Wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Wędzonego łososia kroimy w paseczki. Zupę doprawiamy zmieloną gałką muszkatołową i pieprzem oraz ewentualnie solą. Zupę rozlewamy do miseczek, wrzucamy odłożone wcześnie ziemniaki i ziarna kukurydzy. Dekorujemy wędzonym łososiem i szczypiorkiem.

 

 

 

 

Rada: Nie należy solić zupy podczas gotowania, bo ziarna kukurydzy stwardnieją.

 

 

 

 

 

Źródło: Świat Kobiety - 101 Przepisów, Tom 5

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
6
2

komentarze (7) | dodaj komentarz

Pomidorowa z papryką i bazylią

piątek, 07 września 2012 19:13

 

 

 

Bardzo smaczne połączenie pomidorów, papryki i bazylii. Zupa idealnie smakuje podana z paluszkami grissini, które dodatkowo wydobywają smak zupy.

 

 

 

 

Dla 5 osób:

 

2 puszki pomidorów pelati (każda po 400g)

750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

1 duża czerwona papryka

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

mielona ostra papryka

kilka listków bazylii

sól, pieprz

 

 

 

 

W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę (oczyszczoną z gniazd nasiennych) oraz czosnek, pokrojony w cienkie plasterki i wszystko chwilę podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Dodajemy pomidory z puszki i bazylię. Jeszcze chwilę gotujemy, około 5 minut. Zupę miksujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Zupa najlepiej smakuje z paluszkami grissini.

 

 

 

 

 

Źródło: "Obiady z pomysłem na cały miesiąc" - Biblioteczka Poradnika Domowego - Tom 1

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Krem z cukinii z bazylią i suszonymi pomidorami

wtorek, 17 lipca 2012 21:28

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

Cukinię bardzo lubię i często jem w postaci leczo lub sałatki na ciepło, ale zupę krem jadłam pierwszy raz dopiero parę dni temu. Krem wyszedł pyszny, a dodatek bazylii i suszonych pomidorów nadał zupie specyficznego smaku. Jeśli ktoś nie lubi suszonych pomidorów lub bazylii, to zupę można podać z groszkiem ptysiowym.

 

 

 

 

 

Dla 4 osób:

 

 

1 kg młodej, małej cukinii

2 małe cebule

ząbek czosnku

5 łyżek krojonych pomidorów z puszki

garść listków bazylii + parę listków do dekoracji

1 litr bulionu warzywnego

4 łyżki oleju lub oliwy

2 łyżeczki cukru

szczypta ostrej papryki

suszone pomidory (ilość według uznania)

sól, pieprz

 

 

 

 

 

Cukinię obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, drobno posiekany czosnek oraz cukinię. Obsmażamy wszystko 5 minut, ciągle mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie. Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy kolejne 5 minut. Wrzucamy listki bazylii, cukier i paprykę. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z posiekanymi suszonymi pomidorami oraz listkami bazylii.

 

 

 

 

 

Źródło: "Bistro - Szybka, prosta kuchnia dla zabieganych i leniwych" - Nr 7/wrzesień/2011

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
1
2

komentarze (11) | dodaj komentarz

Staropolska zupa cebulowa

sobota, 14 kwietnia 2012 16:04

 

 

 

Goździki, imbir, gałka muszkatołowa - to wszystko sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna i specyficzna w smaku. Natomiast dzięki dodatkowi chleba zupa jest gęsta i pożywna. Szybko się ją robi i śmiało mogę ją polecić na przyjęcia rodzinne. Myślę, że zaskoczy gości swoim ciekawym smakiem.

 

 

 

 

Dla 4 osób

 

 

2 duże cebule (400g)

200 g żytniego chleba

3 łyżki masła

3 goździki

gałka muszkatołowa mielona

imbir mielony

pieprz, sól

 

 

 

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plastry i szklimy w garnku na 2 łyżkach masła. Chleb kroimy w kostkę i rumienimy na patelni na 1 łyżce masła. Następnie przekładamy do garnka z cebulą i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy goździki, sól do smaku i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Zupę miksujemy i doprawiamy gałką muszkatołową, imbirem, pieprzem (według uznania) i ewentualnie solą i cukrem.

 

 

 

 

Źródło: Przepis na przyprawie "Goździki" - Kamis

 

 

 

 

Smacznego!

 



Podziel się
oceń
1
1

komentarze (18) | dodaj komentarz

Zupa z białej fasolki z jabłkiem

środa, 01 lutego 2012 20:10

 

 

 

Przepis na tę zupę podpatrzyłam w książce Pascala Brodnickiego. Zaciekawiło mnie połączenie białej fasolki i jabłek. I tak jak Pascal zapewniał, jabłka lekko zakwasiły zupę przez co stała się wyrazista, orzeźwiająca i bardzo ciekawa w smaku, a dodatek przesmażonego boczku idealnie dopełnił całość. Polecam.

 

 

 

Dla 5-6 osób:

 

 

1/2 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek

1/2 kg osączonej białej fasolki z puszki (2 puszki)

15 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

1 łyżka białego octu winnego

szczypta cukru

2 kostki rosołowe

sól, pieprz

posiekana natka pietruszki

 

 

 

 

Zagotowujemy 1,5 litra wody, wrzucamy kostki rosołowe i gotujemy około minuty. W drugim garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i przez 3-5 minut podsmażamy boczek. Następnie przekładamy go do miseczki. W tym samym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka i podsmażamy około 2 minut. Dodajemy osączoną fasolkę, ocet winny i cały czas mieszając podsmażamy 5 minut. Po tym czasie wlewamy rosół i dodajemy szczyptę cukru. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Zupę miksujemy i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy boczek i posypujemy natką pietruszki.

 

 

 

 

Źródło: "Po prostu gotuj!" - Część 2 - Pascal Brodnicki

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (12) | dodaj komentarz

Krem buraczkowy z tymiankiem i pomarańczą

wtorek, 20 grudnia 2011 22:24

 

 

 

Kiedy zobaczyłam przepis na tę zupę-krem, wiedziałam, że koniecznie będę musiała jej spróbować. Raz, że jeszcze nigdy nie jadłam kremu z buraków, a dwa zainteresowało mnie połączenie tymianku z pomarańczą i burakami.  No i wyszedł bardzo ciekawy smak. Polecam tym, którzy lubią poeksperymentować  smakami.

 

 

 

 

65 dag małych buraczków

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

sok z 1/2 pomarańczy

1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)

1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

parę łyżek śmietany 18%

sól, pieprz

szczypiorek

 

 

 

 

Buraczki myjemy, osuszamy i zawijamy każdy osobno w folię aluminiową. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 60 minut. Odwijamy z folii, lekko studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.  W większym garnku rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy. Dodajemy buraki, tymianek oraz sól i pieprz. Podsmażamy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową oraz bulion. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Całość miksujemy na aksamitny krem. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Rozlewamy do miseczek i dekorujemy kleksem śmietany połączonej z posiekanym szczypiorkiem.

 

 

 

 

Źródło: Naj Magazyn - Boże Narodzenie - Wydanie Specjalne 8/2011

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (9) | dodaj komentarz

Velouté z kurczaka

niedziela, 20 listopada 2011 21:10

 

 

 

Ta pyszna zupa pochodzi z kuchni francuskiej. Velouté znaczy "zupa krem", a jako przymiotnik - "aksamitny". I faktycznie, taka też jest - aksamitna, a smak kurczaka wcale nie jest dominujący, tylko bardzo delikatny. Zupę najlepiej podać z grzankami z chleba tostowego upieczonymi na oleju z dodatkiem czosnku, który nada zupie lekko czosnkowego posmaku. Oczywiście, grzanki można śmiało zastąpić groszkiem ptysiowym. 

 

 

 

 

Dla 3 osób:

 

350 g filetu z kurczaka

1 średnia cebula

5 dag masła

1 litr bulionu (z kostki rosołowej)

6 łyżek śmietanki 36%

 

 

Grzanki:

5 kromek chleba tostowego

parę łyżek oleju

3-4 ząbki czosnku

 

 

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle, aż będzie złocista. Kurczaka oczyszczamy i też kroimy w bardzo drobną kostkę (na około pół centymetra) i wrzucamy do podsmażonej cebulki. Zalewamy gorącym bulionem, ugotowanym z 2 kostek rosołowych drobiowych, przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy pod przykryciem około 7 minut. Zupę miksujemy, a na koniec dodajemy śmietankę. Po dodaniu śmietanki zupy już nie gotujemy, bo straci smak. Zupę rozlewamy do miseczek i podajemy z grzankami.

 

Grzanki: Kromki chleba tostowego kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni trochę oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę go podsmażamy. Wrzucamy kawałki pieczywa i smażymy, aż grzanki nabiorą złocistego koloru.

 

 

 

Źródło: "Kuchnie Świata- Kuchnia Francuska".

 

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Zupa-krem z ziemniaków z prażonymi płatkami migdałów

środa, 05 października 2011 20:36

 

 

 

 

Już kiedyś wspomniałam, że bardzo lubię zupy kremy. Tę zupę podpatrzyłam w programie Ewy Wachowicz  pt. "Ewa gotuje". Urzekła mnie swoim pięknym kolorem oraz tym, że podana została z prażonymi płatkami migdałów. Oczywiście, kto nie lubi migdałów może śmiało zaserwować zupę z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Krem również dobrze smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego.

 

 

 

Dla 3 osób:

 

1/2 kg ziemniaków (po obraniu)

1 średnia marchewka

1 średni korzeń pietruszki

kawałek selera (około 6 dag)

1 mała cebula

1 litr wywaru jarzynowego (może być z kostki)

1 łyżka oleju

sól, pieprz

jagurt naturalny

prażone migdały (ilość według uznania) lub groszek ptysiowy

 

 

 

Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na łyżce oleju, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmiękną i tym samym nabiorą aromatu. Wywar jarzynowy (może być z kostki) doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy warzywa i gotujemy do miękkości.  Zupę miksujemy na gładki i aksamitny krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Na talerzu krem ozdabiamy kleksami z jogurtu i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

 

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (8) | dodaj komentarz

Zupa-krem z bobu z miętą

sobota, 28 maja 2011 20:20

 

 

Ta zupa, to moje kolejne odkrycie, a ponieważ uwielbiam zupy-kremy, jak również bób, to nie musiałam długo zastanawiać się nad jej zrobieniem.  Zupa jest z dodatkiem mięty, która ożywia jej smak. Oczywiście, jeśli ktoś nie przepada za miętą, jak najbardziej nie musi jej dodawać, a zupę można podać wtedy z groszkiem ptysiowym. Polecam tym, którzy lubią oryginalne smaki.

 

 

Dla 3-4 osób:

 

450 g bobu mrożonego (w sezonie świeżego)

850 ml bulionu z warzyw (może być z kostki)

2 średnie ziemniaki

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki świeżej, posiekanej mięty

olej

sól, pieprz

listki mięty i jogurt do dekoracji



// listki mięty i jogurt do dekoracji850 ml bulionu z warzyw ( może być z kostki )450 g bobu mrożonego ( w sezonie świeżego )olej2 średnie ziemniaki1 czerwona cebula2 ząbki czosnku';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Smażymy 3-4 minuty, aż cebula zmięknie i zeszkli się. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy 5 minut, cały czas mieszając. Wrzucamy bób oraz wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż bób i ziemniaki zmiękną. Zupę lekko studzimy i przelewamy do miksera, miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Zupę przelewamy do garnka i dodajemy posiekaną miętę. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy, polewamy jogurtem i dekorujemy listkami mięty.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Wiosenna zupa ze szczypiorkiem

sobota, 21 maja 2011 18:10

 

 

 

Wiosenna, kolorowa i bardzo pyszna. Dzięki dodatkowi mleka zupa jest delikatna i aksamitna.  Szczypiorek sprawia, że zupa smakuje i pachnie wiosną. Polecam.

 

 

Dla 4-5 osób:

 

40 dag ziemniaków

3 średnie marchewki

2 średnie pietruszki

2 pęczki szczypiorku

1 szklanka mleka

3 łyżki śmietany 18%

2 łyżeczki mąki pszennej

kostka rosołowa

sól, pieprz

 

 

// sól, pieprz1 szklanka mleka3 łyżki śmietany 18%2 pęczki szczypiorkukostka rosołowa40 dag ziemniaków3 średnie marchewki2 średnie pietruszki';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Zagotowujemy 1 litr wody z kostką rosołową, a potem wlewamy zimne mleko. Wrzucamy pokrojone w drobną kostkę marchewki i pietruszkę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Następnie wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy wszystko do miękkości. Śmietanę dokładnie rozprowadzamy z mąką w małym garnuszku. Dolewamy trochę zupy i mieszamy. Całość wlewamy do zupy. Wsypujemy pokrojony szczypiorek (zostawiamy trochę do dekoracji). Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zupa ziemniaczana na zasmażce ze skwarkami

czwartek, 12 maja 2011 20:58

 

  

 

Tę zupę najlepiej robi moja Mama. A przepis zna od swojej Babci, czyli mojej Prababci. To ulubiona zupa mojego Taty i moja również. Jest nietypowa, bo robiona jest bez dodatku śmietany tylko na zasmażce ze skwarkami. I to właśnie sprawia, że zupa ma nietypowy smak.

 

1/2 opakowanie mrożonej włoszczyzny

60 dag ziemniaków

10 dag słoniny

2 łyżki mąki

1 liść laurowy

kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu

kostka rosołowa

natka pietruszki

przyprawa maggi

 

 

// 10 dag słoniny1/2 opakowanie mrożonej włoszczyznykilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu1 liść laurowykostka rosołowaprzyprawa maggi60 dag ziemniakównatka pietruszki';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Zagotowujemy 2 litry wody, wrzucamy kostkę rosołową, ziemniaki pokrojone w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz czarny pieprz  i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wrzucamy włoszczyznę i gotujemy wszystko do miękkości. Słoninę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni, na koniec dodajemy łyżkę margaryny i chwilę jeszcze smażymy. Następnie dodajemy mąkę, dokładnie rozprowadzamy, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i mieszamy. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do zupy i zagotowujemy. Dodajemy do smaku sól, świeżo zmielony pieprz, przyprawę maggi oraz zieloną pietruszkę

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
1

komentarze (3) | dodaj komentarz

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27754

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6006219
Wpisy
  • komentarze: 6078
Bloog istnieje od: 2698 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl