Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 920 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Ciasto dyniowe

środa, 30 października 2013 20:35

 

ciasto22a.JPG

 

 

 

Przepyszne ciasto dyniowe z dodatkiem skórki z mandarynki, która podkreśla smak ciasta. Całość dopełnia słodka polewa. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach.

 

 

 

 

 

Ciasto:

 

250 g purée z dyni (przepis tutaj)

200 g masła

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

skórka starta z 2 mandarynek

3 jajka (oddzielamy żółtka od białek)

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

 

Dodatkowo na polewę:

 

50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego

 

 

 

 

Masło przekładamy do garnka i roztapiamy na małym ogniu, cały czas mieszając, uważając, aby nie podgrzać masła zbyt mocno. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy purée z dyni, skórkę z mandarynek i mieszamy (masa może być lekko ciepła). Odlewamy 1/2 szklanki masy na polewę, a do reszty masy (tej większej) dodajemy żółtka i mieszamy łyżką.

 

Do drugiego garnka  przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i w 3 partiach wsypujemy do ciasta, bardzo dokładnie mieszając łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, bardzo delikatnie mieszając.

 

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 45 minut, do suchego patyczka.

 

 

 

 

Polewa:

 

Do odłożonej masy dodajemy białą czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Następnie rozprowadzamy polewę na ostudzonym cieście. Ja dodałam cukier puder.

 

 

 

 

 

Źródło: Kwestia Smaku

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

ciasto33a.JPG

 

ciasto44a.JPG

 

ciasto55a.JPG

 

ciasto11a.JPG


Podziel się
oceń
11
5

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sernik z rosą

poniedziałek, 26 sierpnia 2013 21:06

 

sernik z rosa222a.JPG

 

 

Wspaniały, kremowy sernik na kruchym spodzie ze słodką bezą z kropelkami rosy. Sernik zrobiony przeze mnie pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Polecam.

 

 

 

Kruche ciasto:

 

300 g mąki tortowej

100 g masła zimnego

100 g cukru pudru

1 jajko

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

Masa serowa:

 

1 kg białego sera

1/2 szklanki oleju

3 szklanki mleka

2 jajka

1 szklanka cukru

4 żółtka

1 budyń śmietankowy (40g)

aromat cytrynowy

 

 

Rosa:

 

5 białek

3/4 szklanki cukru

 

 

 

 

Kruche ciasto: Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia z kawałkami zimnego masła siekamy nożem.  Dodajemy cukier puder, całe jajko, 2 żółtka i wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy prostokątną formę (24x34), smarujemy ją masłem lub margaryną i oprószamy mąką. (ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 160).

 

 

Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy mleko, olej, jajka, żółtka, wsypujemy cukier, budyń i wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 50-55 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 150 stopni (termoobieg 130)

 

 

Rosa: Białka ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Nakładamy łyżką kleksy piany na sernik i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 15-20 minut, aż beza nabierze złotego koloru. Sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Na bezie w ciągu kilku godzin wytworzą się kropelki rosy.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz"

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

sernik z rosa111a.JPG

 

sernik333a.JPG


Podziel się
oceń
91
13

komentarze (1) | dodaj komentarz

Ciasto "Cielaczek"

wtorek, 11 czerwca 2013 19:58

 

cielaczek11a.JPG

 

Przepis na Cielaczka dostałam od koleżanki z pracy. Czekał na swoją kolej w upieczeniu i doczekał się w ubiegły weekend. Cielaczek od razu zyskał sympatię wszystkich domowników i zniknął w ekspresowym tempie. Cielaczek łączy w sobie wilgotne, mocno czekoladowe ciasto oraz ser z nutką wanilii. Do tego jest proste w wykonaniu i robi się je bardzo szybko, a sama nazwa wywołuje uśmiech.

 

 

 

 

Ciasto:

 

2 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

3/4 szklanki oleju

1 szklanka mleka

 

 

 

 

Masa serowa:

 

500 g zmielonego twarogu

3 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka zapachu waniliowego

3/4 szklanki cukru

 

 

 

 

Masa serowa: Zmielony twaróg miksujemy z jajkami. Cały czas miksując, wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy zapach waniliowy. Ser powinien mieć taką konsystencję, aby lał się z łyżki - jeżeli taki nie jest, to można rozrzedzić go odrobiną mleka.

 

 

Ciasto:  Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie wsypujemy kakao. Na koniec, cały czas miksując, wlewamy powoli olej, a potem mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy (24x34) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Na ciasto nakładamy łyżką kleksy z masy serowej. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 - 55 minut (ja piekłam na termoobiegu w 160 stopniach).

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

cielaczek222aa.JPG

 

cielaczek33a.JPG


Podziel się
oceń
192
43

komentarze (0) | dodaj komentarz

Pani Walewska (Pychotka)

niedziela, 05 maja 2013 12:11

 

 

 

Dzisiejszy dzień jest dla mnie bardzo wyjątkowy, ponieważ dokładnie trzy lata temu założyłam Tasty Blog. To takie moje małe, cenne dzieło, które staram się pielęgnować. Nie ukrywam, że wielką motywację dajecie mi WY. Dziękuję Wam bardzo za wszystkie oznaki sympatii, zarówno na blogu, Facebook'u, jak w również w mailach. Za słowa krytyki (konstruktywnej) również dziękuję, bo przecież ja też cały czas uczę się zgłębiać tajniki kuchni :)

 

 

 

A skoro wyjątkowa okazja, to i musi być wyjątkowe ciasto. Pani Walewska, znana też jako Pychotka. Kruche ciasto, dżem z czarnej porzeczki, słodka, krucha beza, migdały, a całość przełożona kremem budyniowym. To wszystko tworzy idealną całość.  Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne, chociaż nie ukrywam, że miałam obawy przed zrobieniem go. To ciasto nie jeden raz zagości na naszym stole. Polecam.

 

 

 

 

Ciasto kruche:

500 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

6 żółtek

1/2 szklanki cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę, dodajemy: cukier, masło pokrojone w drobne kawałki oraz żółtka. Wszystkie składniki najpierw zarabiamy nożem, a następnie dokładnie zagniatamy i wyrabiamy rękami, tak, żeby stało się plastyczne. Formujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. 

 

 

 

Ciasto bezowe:

3 białka

3/4 szklanki cukru zwykłego

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy.

 

 

 

Dodatkowo:

225 g x 2 dżemu z czarnej porzeczki

60 g x 2 płatków migdałowych

 

 

 

Pierwszą część schłodzonego ciasta przekładamy do prostokątnej formy (25x33) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy (można rozklepać palcami). Ciasto smarujemy dżemem (225 g). A na dżem wykładamy ubitą pianę (z 3 białek). Całość posypujemy płatkami migdałowymi (60 g). Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 40 minut (ja piekłam na termoobiegu w temp. 155 stopni).

 

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia i pozostawiamy do ostudzenia.

 

Pieczemy identyczne ciasto z drugiej części ciasta kruchego, piany z 3 białek, dżemu (225 g) i płatków migdałowych (60 g).

 

 

 

Masa budyniowia:

2 szklanki mleka (500 ml)

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

3 łyżki cukru

16 g cukru waniliowego

200 g miękkiego masła

 

 

Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą miksujemy z żółtkami oraz mąkami. Powoli wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając, zagotowujemy, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

 

Miękkie masło ucieramy (miksujemy). Cały czas uceirając, dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu, aż uzyskamy kremową masę.

 

 

Ostudzone ciasta przekładamy masą budyniową. Całość wkładamy do lodówki, na minimum 3 godziny.

 

 

 

Źródło: Moje Wypieki

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
68
34

komentarze (5) | dodaj komentarz

Rolada z kremem straciatella

sobota, 04 maja 2013 9:41

 

 

 

Rolada kakaowa z kremem straciatella to pyszna propozycja na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Rolada bardzo ładnie wygląda, a do tego naprawdę nie jest trudna do zrobienia, bo ciasto jest bardzo plastyczne i bez problemu się zwija.

 

 

 

 

Ciasto:

3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)

1 szklanka cukru pudru

6 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao

 

 

 

Krem:

1 opakowanie waniliowego kremu do tortów w proszku

1 tabliczka (100g) mlecznej czekolady (chłodzimy w lodówce)

 

 

 

Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i cały czas ucierając, stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy ją do żółtek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.

 

Ciasto wylewamy na blachę (30x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w 170 stopniach (termoobieg 150) przez około 20 minut. Upieczone ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i dużą deską. Odwracamy blachę z ciastem. Blachę i papier zdejmujemy ostrożnie z ciasta i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę. Pozostawiamy do ostudzenia.

 

 

 

Krem: Przygotowujemy krem według przepisu na opakowaniu. Schłodzoną czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Trochę wiórek odkładamy. Resztę dodajemy do kremu i mieszamy.

 

Ostudzoną roladę rozwijamy, zdejmujemy ściereczkę. Ciasto smarujemy kremem (trochę odkładamy) i ponownie zawijamy. Pozostałym kremem smarujemy wierzch rolady i posypujemy pozostałymi wiórkami czekolady. Roladę schładzamy w lodówce, żeby krem stężał.

 

 

 

 

 

Źródło: "Ciasta i ciasteczka Siostry Marii"

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
53
23

komentarze (1) | dodaj komentarz

Marmurkowe ciasto

niedziela, 21 kwietnia 2013 9:56

 

 

 

Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni. Dzięki marmurkowemu wzorkowi ciasto wygląda bardzo ładnie. A do tego jest bardzo smaczne. Idealnie smakuje z ciepłym mlekiem.

 

 

 

6 jajek

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2-3 łyżki kakao

1/2 szklanki oleju

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

 

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając wlewamy powoli olej oraz dodajemy po jednej łyżce obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do drugiej miski, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

 

 

Formę (25x36) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wylewamy jasną część ciasta, a na nią ciemną, z kakao. Widelcem mieszamy w cieście, tworząc w ten sposób marmurkowy wzór. Ciasto pieczemy w 190 stopniach (termoobieg 170) przez około 50 minut (do suchego patyczka).

 

 

 

 

 

Źródło: "Ciasta i ciasteczka Siostry Marii"

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
24
15

komentarze (9) | dodaj komentarz

Sernik wiedeński

niedziela, 17 marca 2013 18:21

 

 

 

Sernik wiedeński pyszny i wilgotny. U mnie bez żadnych bakalii i bez kruchego spodu, ponieważ najbardziej lubię smak samego sera. Ale oczywiście, jeśli lubicie, to możecie upiec z  ulubionymi dodatkami.

 

 

 

 

1 kg tłustego białego sera trzykrotnie mielonego

25 dag ugotowanych ziemniaków

8 jajek (białka oddzielamy od żółtek)

1 kostka miękkiego masła

1 szklanka cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

 

 

 

Ser i ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce i mieszamy. W dużej misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz jednej łyżce masy serowo-ziemniaczanej, cały czas ucierając. Jeśli masa jest zbyt mało słodka, to można dodać cukru. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ubijamy pianę z białek i łączymy z masą serową delikatnie mieszając.

 

 

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy (27 cm) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest upieczony. Sernik zostawiamy do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach.

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Jak oczarować mężczyznę - czyli przez żołądek do serca" - Praca zbiorowa.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
89
38

komentarze (22) | dodaj komentarz

Ciasto cytrynowe

poniedziałek, 14 stycznia 2013 17:18

 

 

 

Pyszne, lekkie, puszyste ciasto cytrynowe, które robi się naprawdę szybko i poradzi sobie z nim każdy, kto nie ma dużego doświadczenia w pieczeniu. Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ciasto ma bardzo ładny kolor. Ciasto po upieczeniu można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.  Polecam.

 

 

 

 

 

4 jajka

200 g cukru

225 g miękkiego masła

210 g mąki tortowej

60 g mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

otarta skórka z 1 cytryny

60 ml soku z cytryny

1/4 łyżeczki soli

 

 

 

 

 

Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku (po każdym miksując około minuty). Dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę tortową mieszamy z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia oraz solą i po jednej łyżce dodajemy do ciasta, miksując na wolnych obrotach. Na koniec wlewamy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do małej keksówki (33x11 cm) lub tortownicy (24 cm) posmarowanej margaryną i oprószonej mąką. Pieczemy w 175 stopniach na termoobiegu przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

 

 

 

 

 

Źródło: www.smaker.pl

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
47
8

komentarze (14) | dodaj komentarz

Miodownik

poniedziałek, 17 grudnia 2012 19:29

 

 

 

Jeśli Święta, to nie może zabraknąć miodowego akcentu.  Bardzo gorąco polecam Wam Miodownik,  czyli pyszne, świąteczne ciasto przełożone masą z kaszy manny. Ciasto należy zrobić 2-3 dni wcześniej, żeby placki miodowe razem z masą "przegryzły" się, wtedy całość nabiera idealnego smaku.

 

 

 

Ciasto:

250 g margaryny

1/2 szklanki miodu (dałam wielokwiatowy)

 1 szklanka cukru

5 jajek

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

 

 

Krem:

7 łyżek kaszy manny

750 ml mleka 3,2%

3/4 szklanki cukru

200 g miękkiego masła

120 g margaryny

 

 

 

Polewa:

7 łyżeczek wody

7 łyżeczek cukru

1/4 kostki masła

2 łyżki kakao

 

 

 

 

Ciasto:

Margarynę, miód i cukier cały czas mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajka i przesianą mąkę z sodą oczyszczoną.  Ze składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 części. W prostokątnej formie (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia rozklepujemy cienko ciasto na dnie blaszki. Każdą część ciasta pieczemy osobno przez 12 minut w 170 stopniach (termoobieg 150).

 

 

 

Krem:

Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aż masa "pyknie". Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy razem z margaryną na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżcze dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki.

 

 

 

 

Polewa:

Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście.

 

 

 

 

 

Źródło: Przepisy czytelników, Nr 11/2011

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
49
11

komentarze (28) | dodaj komentarz

Udany piernik

czwartek, 13 grudnia 2012 16:59

 

 

 

Szybki, prosty i bardzo smaczny piernik. Najlepiej smakuje po kilku dniach. Można dodać do niego ulubione bakalie, a wtedy piernik zyska jeszcze więcej smaku i aromatu.

 

 

 

 

3 szklanki mąki pszennej

2 szklanki ciepłego mleka 3,2%

1 opakowanie cukru waniliowego

1/2 szklanki oleju

1 szklanka cukru

2-3 łyżki kakao

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

1/2 łyżeczki cynamonu

1 jajko

kilka kropel aromatu migdałowego

cukier puder do posypania

 

 

 

 

Do większej miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną i mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, kakao, przyprawę do piernika i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Następnie wlewamy ciepłe mleko, olej, dodajemy dżem, 1 jajko i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko razem dokładnie miksujemy (najpierw na małych obrotach, a potem na większych). Ciasto wlewamy do prostokątnej formy (35x28 cm) posmarowanej tłuszczem i pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu piernik można posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

Źródło: Przepisy czytelników, Nr 11/2011

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
15
5

komentarze (11) | dodaj komentarz

Ciasto marchewkowe

sobota, 13 października 2012 19:55

 

 

 

 

Ciasto marchewkowe, według mnie, jest jednym z lepszych ciast na jesienne, zimne, ponure dni. Ciasto jest bardzo wilgotne, a dzięki dodatkowi cynamonu i gałki muszkatołowej aromatyczne. W smaku przypomina trochę piernik. Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia.

 

 

 

 

400 g mąki tortowej

6 jajek

400 g cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka cynamonu

1/2 łyżku startej gałki muszkatołowej

450 ml oleju (można dać mniej, bo ciasto jest trochę tłuste)

400g startej drobno marchewki (nie na łezkach, tylko na jeszcze drobniejszych oczkach)

 

 

 

 

 

Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową) mieszamy w misce. W drugiej misce ubijamy lekko jajka, wlewamy olej, dodajemy startą marchewkę i mieszamy dokładnie łyżką. Zawartość tej miski wlewamy do miski z suchymi składnikami i delikatnie mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Prostokątną formę o wymiarach 35x28 cm smarujemy masłem, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 1 godzinę w 160 stopniach (termoobieg 140).

 

 

 

 

Źródło: "Ciasta na każdą okazję" - opracowanie Monika Jankowska-Kapica

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 

 


Podziel się
oceń
12
4

komentarze (27) | dodaj komentarz

Ciasto czekoladowe z wiśniami

środa, 19 września 2012 8:23

 

 

 

Powiem tak. Za ciastami czekoladowymi średnio przepadam. Ale to ciasto podbiło moje serce. Jak dla mnie jest wspaniałe. Mocno czekoladowe ciasto o wilgotnej strukturze, do tego lekko kwaśne wiśnie i słodka polewa tworzą idealne połączenie. Polecam, bo naprawdę warto zasmakować się w tej czekoladowej słodyczy.

 

 

 

 

Ciasto:

250 g mąki tortowej

9 łyżek kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g drobnego cukru

200 g cukru trzcinowego

2 jajka

1/2 szklanki maślanki

kilka kropel aromatu waniliowego

125 g masła

1 łyżeczka soli

500 g wiśni (rozmrożonych, bez pestek)

 

 

 

Polewa:

200 ml śmiatanki 36%

2 łyżki miodu

200 g ciemnej czekolady (70%)

kilka kropel aromatu waniliowego

 

 

 

Ciasto: W rondelku rozpuszczamy 3/4 szklanki wody z masłem i solą, cały czas mieszając, nie doprowadzając do zagotowania. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Do miski przesiewamy mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy oba rodzaje cukru i mieszamy. W drugiej misce miksujemy jajka z maślanką i aromatem waniliowym. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy roztopione masło, miksujemy. A następnie dodajemy jajka z maślanką i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

 

Rozmrożone wiśnie osuszamy i układamy na dnie blaszki (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie zalewamy ciastem i pieczemy w 190 stopniach (termoobieg 170) przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwracamy, zdejmujemy papier do pieczenia i studzimy.

 

 

 

Polewa:

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka i skrapiamy aromatem waniliowym. W drugim rondelku podgrzewamy śmietankę z miodem i gorącą zalewamy czekoladę. Odstawiamy na minutę i mieszamy, aby powstała lśniąca masa. Lekko przestudzoną polewę rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ostudzonego ciasta i zostawiamy do zastygnięcia.

 

 

 

 

 

Źródło: "Ciasta na każdą okazję" - opracowanie Monika Jankowska-Kapica

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
6
1

komentarze (16) | dodaj komentarz

Rolada cappuccino

niedziela, 02 września 2012 15:41

 

 

 

Jeśli lubicie cappuccino, to polecam Wam roladę biszkoptową z masą cuppucino. Biszkopt jest puszysty, delikatny i idealnie komponuje się z kremową masą kawową.  Wierzch rolady można posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

Ciasto biszkoptowe:

5 jajek (białka oddzielamy od żółtek)

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

Masa cuppuccino:

1/2 litra mleka 3,2%

2 budynie śmietankowe (każdy po 40 g, bez cukru)

1/2 szklanki cukru

1 kostka miękkiego masła (200g)

4 płaskie łyżki kawy cappuccino (w proszku)

 

 

 

 

Ciasto biszkoptowe: Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Do piany z białek wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20-30 minut.

 

Po upieczeniu, gorące ciasto przykrywamy ściereczką i dużą deską i odwracamy blachę z ciastem. Blaszkę i papier zdejmujemy ostrożnie z ciasta i razem ze ściereczką zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę. Pozostawiamy do ostudzenia.

 

 

Masa cappuccino:

Z 1/2 litra zimnego mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a w 1/2 szklance zimnego mleka rozpuszczamy 2 budynie śmietankowe. Na gotujące się mleko wlewamy powoli mleko z budyniami i ciągle mieszając, gotujemy jeszcze przez chwilę, na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.

 

Miękkie masło ucieramy mikserem na puch i dodajemy po jednej łyżce zimny budyń, cały czas miksując, aż do całkowitego połączenia. Wsypujemy po jednej łyżce kawę cappuccino i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

 

 

 

Ostudzone ciasto rozwijamy, usuwamy ściereczkę i smarujemy ciasto masą. (Masy całej nie zużyłam, zostało jej trochę. Można spróbować zrobić masę z połowy porcji, jeśli ktoś uważa, że jest jej za dużo. Wtedy ciasta będzie więcej, a masy mniej).

Ciasto razem z masą zwijamy ostrożnie wzdłuż dłuższego boku, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby masa stężała. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

 

 

 

 

 

Inspiracja: Blog "Od A do Z na talerzu

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 



Podziel się
oceń
7
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Diabełek

niedziela, 08 lipca 2012 0:52

 

 

 

"Diabełek" czyli kakaowy biszkopt przełożony masą z galaretki wiśniowej oraz cytrynowej zrobionej na bazie waniliowego serka homogenizowanego. Ciasto dzięki pastelowym masom w połączeniu z ciemnym biszkoptem prezentuje się ładnie i kolorowo. W przepisie dodatkowo było, żeby wierzch ciasta ozdobić polewą czekoladową ale ja z niej zrezygnowałam, uznając, że z  samymi kolorowymi masami prezentuje się bardzo ładnie. Diabełek łączy w sobie smak słodkiego biszkoptu i lekko kwastkowatych mas. Jak dla mnie - idealne połączenie.

 

 

 

 

 

Ciasto:

5 jajek

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

2 łyżki kakao

 

 

Masa:

60 dag waniliowego serka homogenizowanego

2 galaretki wiśniowe

1 galaterka cytrynowa

 

 

Dodatkowo:

spirytus lub zimny napar z mocnej herbaty (do nasączenia ciasta)

 

 

 

 

Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 28x24 wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pozostawiamy w nim ciasto, aż nieco wystygnie (żeby nie opadło).

 

Masa: Każdą galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody i studzimy. Gdy galaretki zaczną tężeć mieszamy je z 40 dag serka waniliowego. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody i gdy zacznie tężeć mieszamy z 20 dag serka.

 

Ciasto dzielimy na 2 części. Spód ciasta przekładamy z powrotem do blachy i nasączamy spirytusem lub naparem z herbaty. Rozsmarowujemy na nim tężejącą masę z galaretek wiśniowych i przykrywamy drugim, też nasączonym biszkoptem na który nakładamy tężejącą masę z galaretki cytrynowej. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby masy stężały.

 

 

 

Ciasto można udekorować polewą czekoladową.

 

 

 

 

Źródło: "Przyślij Przepis" Nr  03/2010

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 



Podziel się
oceń
14
2

komentarze (22) | dodaj komentarz

Meksykaniec

niedziela, 27 maja 2012 1:34

 

 

 

Jeśli lubicie jabłka, banany, rodzynki, cynamon, to polecam właśnie to ciasto o ciekawej nazwie "Meksykaniec".   Za sprawą jabłek i bananów ciasto wychodzi wilgotne i mięciutkie.  Do tego rodzynki i cynamon. Jak dla mnie, niebo w gębie.

 

 

 

 

7 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 średnie banany

4 średnie jabłka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulat)

3 łyżki rodzynek

parę kropel aromatu migdałowego

 

 

 

 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując powoli wlewamy olej oraz wsypujemy po jednej łyżce mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (1 łyżkę mąki odkładamy). Na koniec wsypujemy cynamon, kawę rozpuszczalną oraz wlewamy parę kropel aromatu migdałowego. Miksujemy do połączenia składników.

 

 

Jabłka i banany obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy rodzynki. Owoce posypujemy i mieszamy z pozostałą 1 łyżką mąki, żeby nie opadły podczas pieczenia. Łączymy dokładnie z ciastem. Ciasto przekładamy do formy (34x23) natłuszczonej i posypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

Źródło: Przepisy czytelników - Tanie, szybkie, sprawdzone - Nr 3/2011

 

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
13
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27754

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6006220
Wpisy
  • komentarze: 6078
Bloog istnieje od: 2698 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl