Bloog Wirtualna Polska
Są 1 253 684 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Pomidory faszerowane tuńczykiem

sobota, 23 czerwca 2012 0:29

 

 

 

Uwielbiam pomidory. Mogłabym je jeść pod każdą postacią. A teraz zaczyna się na nie najlepsza pora. Dlatego też warto wykorzystać ten czas i korzystać z nich do woli, próbując z nich różnych smakołyków.

 

 

 

 

3-4 duże pomidory

puszka tuńczyka w sosie własnym

10 dag gęstego jogurtu

10 dag gęstej śmietany

3 łyżeczki musztardy delikatesowej

1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka

1-2 łyżeczki soku z cytryny (ja nie dałam)

sól, pieprz

szczypiorek

 

 

 

 

Pomidory myjemy i wydrążamy część miąższu ze środka (ja dodatkowo sparzyłam i obrałam pomidory ze skórki). Tuńczyka osączamy i w miseczce rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt, śmietanę, musztardę i chrzan. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Można do smaku dodać również sok z cytryny. Pomidory faszerujemy obficie masą z tuńczyka i wierzch posypujemy  szczypiorkiem.  Jeśli ktoś woli mniej rzadką masę, to można dodać mniejszą ilość jogurtu i śmietany.

 

 

 

 

Źródło: Biblioteka Poradnika Domowego - Pomysły na dania z pomidorami

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Sałatka z buraków z fetą i kaparami

piątek, 16 września 2011 20:41

 

 

 

Ta sałatka, to moje ostatnie odkrycie. Stanowi idealny dodatek do mięsa. Słodkie buraki, ser feta i kapary, które w smaku przypominają chrzan nadają sałatce słodko-pikantnego smaku. Polecam.

 

 

 

Dla 3 osób:

 

2 średnie buraki

200 g sera feta

2 łyżki kaparów

zioła prowansalskie

pieprz

olej lub oliwa z oliwek

 

 

 

Buraki myjemy, wstawiamy do garnka z zimną wodą i gotujemy do miękkości (ponad godzinę). Po ugotowaniu, przelewamy zimną wodą, obieramy i studzimy. Następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Ser feta również kroimy w kostkę (można kupić ser feta już pokrojony w kostkę). Do miski przekładamy buraki, ser, dodajemy kapary i wszystko delikatnie mieszamy. Sałatkę skrapiamy olejem lub oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Sałatki nie solimy, ponieważ ser feta i kapary są już wystarczająco słone.

 

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Sałatka z cukinii z suszonymi pomidorami

piątek, 02 września 2011 18:59

 

 

 

Przepis na tę pyszną sałatkę przywiozła moja Mama od Cioci, będąc u niej w odwiedzinach. Sałatka tak bardzo nam posmakowała, że na stałe zagościła już w naszym domowym menu.  Sałatka jest prosta do zrobienia, a połączenie cukinii i suszonych pomidorów daje bardzo smaczny efekt. Gorąco polecam.

 

 

 

2 średnie cukinie

4 ząbki czosnku

1 średnia cebula

5-6 suszonych pomidorów w zalewie

natka pietruszki (ilość według uznania)

sól, pieprz

olej

 

 

 

Cukinie obieramy, kroimy wzdłuż, usuwamy pestki i kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy drobno pokrojony czosnek, chwilę podsmażamy i usuwamy z patelni (nie będzie nam już potrzebny). Następnie na patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i dusimy pod przykryciem, do momentu, aż trochę zmięknie. Dodajemy pokrojone cukinie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy cukinia trochę zmięknie, dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę i dalej dusimy pod przykryciem do miękkości. Całość posypujemy pokrojoną natką pietruszki.  Podajemy na ciepło do mięs.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Sałatka z ogórków na słodko

poniedziałek, 31 stycznia 2011 18:08

 

Sałatka z ogórków na słodko

 

 

Połączenie ogórków z rodzynkami i śmietany z miodem sprawia, że sałatka ma słodki i delikatny smak. Polecam.

 

1 duży ogórek

pół szklanki rodzynek

pół szklanki śmietany 18%

1 łyżka płynnego miodu

sok z połowy małej cytryny

sól

 



// 1 duży ogórek1 łyżka płynnego miodupół szklanki śmietany 18%sok z połowy małej cytrynypół szklanki rodzynek';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Ogórki obieramy i kroimy w cienkie talarki, solimy i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru soku. Rodzynki sparzamy na sicie. Śmietanę łączymy z miodem i sokiem z cytryny. Całość lekko ubijamy trzepaczką. Ogórki łączymy z rodzynkami, zalewamy śmietaną i podajemy nie później niż 10 minut po przygotowaniu.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Kalafior zapiekany z sosem serowym

środa, 26 stycznia 2011 20:30

 

Kalafior zapiekany z sosem serowym

 

 Pyszna wariacja na temat kalafiora. Polecam.

 

1 duży kalafior

1 łyżeczka masła

cukier

 sól

 

Sos:

15 dag utartego sera żółtego

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1/2 szklanki śmietany 18%

sól, pieprz, vegeta

 

Dodatkowo:

15 dag utartego żółtego sera

2 łyżki bułki tartej

1 łyżka utartych wiórków zmrożonego masła 

 

Kalafior dzielimy na różyczki, wrzucamy na wrzącą wodę z dodatkiem soli, cukru i masła. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut (kalafior nie powinien się rozgotować). Odlewamy szklankę wywaru z gotującego się kalafiora i odcedzamy.

 

Sos: Na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzamy zasmażkę szklanką wywaru z kalafiora, zagotowujemy, dodajemy ser żółty, śmietanę, sól, pieprz i ewentualnie vegetę do smaku.

 

Żaroodporną formę smarujemy tłuszczem i oprószamy łyżką tartej bułki. Układamy porcje kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy serem żółtym, jedną łyżką tartej bułki i wiórkami masła. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Pieczarki zapiekane z masłem czosnkowym

wtorek, 21 września 2010 19:30


Pieczarki zapiekane z masłem czosnkowym


Pieczarki zapiekane z masłem czosnkowym często podaję na obiad zamiast mięsa. Serwuję je wówczas z ziemniakami oraz sałatką z pomidorów. Są pyszne, bardzo aromatyczne,  a przy tym łatwe do zrobienia.

16 dużych pieczarek podobnej wielkości
kostka masła
cytryna
5-6 ząbków czosnku
1/2 pęczku posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

[Listonic]


Masło ucieramy na krem i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z 1/2 cytryny, oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pieczarki myjemy, osuszamy, usuwamy trzonki, a kapelusze skrapiamy pozostałym sokiem z 1/2 cytryny. Żaroodporną formę wykładamy folią aluminiową, układamy pieczarki, a każdy kapelusz napełniamy masłem czosnkowym. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i zapiekamy pieczarki przez 20 minut.

Smacznego!

Pieczarki zapiekane z masłem czosnkowym


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Brokuły z sosem czosnkowym

wtorek, 07 września 2010 19:52


Brokuły z sosem czosnkowym

Brokuły z sosem czosnkowym bardzo często podaję do frytek, pieczonych ziemniaków, (zobacz przepis: Pieczone ziemniaki), kotletów schabowych oraz filetów z kurczaka.

Dla 3 osób:

1 duży brokuł
1 śmietana 18%
1 mały jogurt
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz

[Listonic]

Sos: Śmietanę i jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, można też bardzo drobno pokroić. Dodajemy do smaku sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Miseczkę z sosem czosnkowym przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki, zagotowujemy w wodzie, odcedzamy, zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości.

Ugotowane brokuły polewamy sosem czosnkowym.

Smacznego!

Zobacz również:
Zupa-krem z brokułów


Podziel się
oceń
7
1

komentarze (6) | dodaj komentarz

Ziemniaki zapiekane z serem mozzarella

niedziela, 08 sierpnia 2010 11:59


Ziemniaki zapiekane z serem mozzarella


Ziemniaki zapiekane z serem mozzarella mogą stanowić samodzielne danie, jak również mogą być dodatkiem do mięsa. Mieszanka ziół prowansalskich i gałka muszkatołowa połączone z serem mozzarella dają ciekawy i oryginalny smak.  Udekorowane listkami bazylii bardzo ładnie prezentują się na talerzu.

70-80 dag ziemniaków
1 szklanka śmietany 18%
250 g sera mozzarella
zioła prowansalskie
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
ząbek czosnku
1 łyżka masła lub margaryny

[Listonic]

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Lekko studzimy, obieramy i kroimy w dość grube plastry. Oprószamy je pieprzem oraz gałką muszkatołową. Żaroodporną formę smarujemy rozciętym ząbkiem czosnku, a następnie olejem. Na dnie formy układamy warstwę ziemniaków, posypujemy ziołami prowansalskimi i układamy warstwę pokrojonego w plasterki sera mozzarella. Znowu układamy warstwę ziemniaków, posypujemy ziołami i na to kładziemy warstwę sera. Śmietanę lekko ubijamy z solą i pieprzem i zalewamy nią ziemniaki. Posypujemy wiórkami zimnego masła lub margaryny i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, następnie zdejmujemy folię i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

Smacznego!
Ziemniaki zapiekane z serem mozzarella


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Pieczone ziemniaki

niedziela, 16 maja 2010 16:51





Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie.  Następnie przekładamy do posmarowanej olejem żaroodpornej formy.  Posypujemy przyprawą do ziemniaków oraz skrapiamy olejem. Pieczemy w 200 stopniach (najlepiej na termoobiegu w 180 stopniach), aż do uzyskania złocistej skórki.

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27739

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5864885
Wpisy
  • komentarze: 6075
Bloog istnieje od: 2606 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl