Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 920 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

środa, 01 sierpnia 2012 20:13

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

Chrupiące rurki z ciasta francuskiego idealnie komponują się ze słodką bitą śmietaną. Dzięki gotowemu ciastu francuskiemu w bardzo szybki i prosty sposób możemy zrobić te pyszne rurki. Do zrobienia ich potrzebne są specjalne foremki, które bez problemu możemy dostać w większym sklepie gospodarczym. 

 

 

 

 

 

Przepis na 8 rurek:

 

 

275 g gotowego ciasta francuskiego

1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

1 jajko do posmarowania ciasta

tłuszcz do wysmarowania foremek

 

 

 

Ciasto kroimy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 2,5 cm.  Paskami ciasta spiralnie owijamy natłuszczone foremi do rurek, tak, aby lekko zachodziły jeden na drugi.  Foremki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni (najlepiej piec w temp. podanej na opakowaniu) przez około 20 minut, do uzyskania złotego koloru. Jeszcze gorące rurki zdejmujemy z foremek i studzimy.

 

 

Mocno schłodzoną śmietankę (ja na 15 minut wstawiam do zamrażalnika) ubijamy z cukrem pudrem. Ostudzone rurki napełniamy bitą śmietaną za pomocą szprycy. Podajemy od razu.

 

 

 

 

 

Źródło: "Stylowa kawiarenka - receptury z dawnych lat" - Beata Woźniak

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
27
7

komentarze (21) | dodaj komentarz

Waniliowe gwiazdki z żurawiną

niedziela, 18 grudnia 2011 21:20

 

 

 

Wczoraj wzięłam się za robienie maślanych ciasteczek z żurawiną. W końcowym efekcie ciastka wyszły bardzo smaczne, niemniej jednak ciasto było bardzo kapryśne i zmęczyło mnie. Nie dało się za nic rozwałkować, nawet po schłodzeniu ponieważ kruszyło się. Ale znalazłam sposób na niego i odrywałam małe kawałki ciasta, rozpłaszczałam je lekko i wycinałam foremką, delikatnie wyciskając je na blaszkę. Ciasteczka najlepiej smakowały na drugi dzień, kiedy zrobiły się miękkie.

Ciasteczka mają waniliowo-maślany smak, a żurawina dopełnia ich smaku.

 

 

 

 

Przepis na 30-40 ciasteczek

 

 

300 g miękkiego masła

500g mąki pszennej

200 g cukru

100 g suszonej żurawiny

1/4 łyżeczki soli

kilka kropel olejku waniliowego

 

 

 

Miękkie masło ucieramy z solą i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Mieszając stopniowo wsypujemy cukier, a potem przesianą mąkę. Dodajemy posiekaną żurawinę i zagniatamy ciasto.

 

W przepisie stoi, że ciasto należy rozwałkować na grubość 1 cm i chłodzić przez 1 godzinę. Jak już wspomniałam na wstępie, moje ciasto nie dało się rozwałkować, więc podzieliłam je na dwie części, wsadziłam do woreczków i chłodziłam w lodówce przez godzinę. A potem, kiedy stwierdziłam, że ciasto dalej ciężko rozwałkować, odrywałam kawałki ciasta, spłaszczałam je na grubość 1 cm i wycinałam gwiazdki foremką.

 

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasteczka były miękkie, potem jak ostygły były lekko twarde, ale kruche, natomiast na drugi dzień już całkiem zmiękły.

 

 

 

 

Źródło: "Sól i Pieprz" - Grudzień 12/2011

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
6
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Wafelki czekoladowo - orzechowe

środa, 07 grudnia 2011 20:24

 

 

 

Pyszne domowe wafelki przełożone masą czekoladowo - orzechową. Palce lizać! Polecam.

 

 

 

1 opakowanie wafli

1 kostka margaryny

1 szklanka mleka w proszku

3/4 szklanki cukru

3 łyżki kakao

2 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych

 

 

 

Margarynę i cukier zalewamy 1/2 szklanki wody i rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając. Podwyższamy ogień, tak, żeby rozpuszczona  margaryna "pyknęła". Zestawiamy z ognia i pozostawiamy na 20 minut do ostudzenia. Następnie wsypujemy stopniowo mleko i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy kakao oraz zmielone orzechy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wafle smarujemy przestudzoną masą i układamy jeden na drugim, lekko dociskając. Całość przyciskamy deseczką, obciążamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (ja wstawiłam na całą noc).

 

 

 

Źródło: "Desery na każdą okazję".

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Bezy

piątek, 04 listopada 2011 22:28

 

 

 

Bezy robiłam pierwszy raz. I musze się pochwalić, że jestem z nich dumna. Długo szukałam dobrego przepisu, zastanawiałam się, który wybrać i zdecydowałam się na przepis Ewy Wachowicz z książki "Słodki świat". No i oczywiście nie  żałuję. Bezy wyszły bardzo kruche, słodziutkie i rozpływające się w ustach.

 

 

 

 

Przepis na około 30 bez:

 

 

3 białka

300 g cukru pudru

1/2 opakowania cukru waniliowego

sok z 1/2 cytryny

 

 

 

 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana jest ubita, stopniowo wsypujemy (po jednej łyżce) cukier puder (100 g na jedno białko), aż się połączy z pianą. Następnie dodajemy cukier waniliowy i sok z cytryny i dalej ubijamy, aż piana stanie się lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie łyżką lub rękawem cukierniczym (użyłam rękawa cukierniczego) tworzymy małe bezy. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni (bez termoobiegu, poziom góra-dół) i pieczemy przez 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach (można między nie włożyć drewnianą łyżkę).  Chodzi o to, żeby bezy bardziej się ususzyły, niż upiekły. Po upływie 30 minut, wyłączamy piekarnik, zamykamy drzwiczki i zostawiamy bezy w piekarniku na całą noc. Przez ten czas bezy skruszeją.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
7
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

Czekoladowe ciasteczka z serkiem mascarpone

sobota, 25 czerwca 2011 18:38

 

 

 

Czekoladowe ciasteczka przełożone kremem z serka mascarpone i dżemu morelowego.

 

 

Przepis na 20 ciasteczek:

 

 

Ciasto:

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

100g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

125 g masła

4 łyżki kakao

1-2 łyżki mleka

 

Krem:

3 łyżki serka mascarpone

4 łyżki dżemu morelowego

 

 

// 100 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego4 łyżki dżemu morelowego4 łyżki kakao1 jajko1 - 2 łyżki mleka3 łyżki serka mascarpone125 g masła';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy jajko, cukier, cukier waniliowy, zimne masło i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy kakao oraz mleko i ponownie zagniatamy, formując kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół (drugą połowę wkładamy ponownie do lodówki) i na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy je na cienkie ciasto. Szklanką wykrawamy krążki. 

 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy czekoladowe ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Upieczone ciasteczka przekładamy delikatnie na kratkę i studzimy. 

 

Krem: Serek mascarpone z dżemem morelowym ucieramy na gładką masę, najlepiej mikserem ręcznym.  Połowę ostudzonych ciasteczek smarujemy kremem z mascarpone i składamy z pozostałymi. Jeśli krem jest zbyt rzadki (zależy od dżemu i ilości serka), wówczas ciasteczka wkładamy do lodówki, tak, żeby masa lekko zastygła. Ciasteczka w połączeniu z kremem stają się bardzo miękkie.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
10
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Cynamonowe zawijańce

sobota, 30 kwietnia 2011 22:36

 

 

 

Cynamonowe zawijańce zrobione są z ciasta francuskiego. Ładnie wyglądają i pysznie smakują.

 

 

1 opakowanie ciasta francuskiego (285g)

3-4 łyżki brązowego cukru

1 płaska łyżka cynamonu

1 jajko



// 1 jajko1 płaska łyżka cynamonu3 - 4 łyżki brązowego cukru ( 280g )';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Ciasto francuskie smarujemy jajkiem, posypujemy brązowym cukrem oraz cynamonem. Rolujemy dwustronnie, tak, aby dwa wałki ciasta spotkały się dokładnie na środku. Ponownie ciasto smarujemy jajkiem i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

 

 

 

Smacznego!

 

Cynamonowe zawijańce


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Ciasteczka z jabłkiem

wtorek, 15 marca 2011 18:21

 

Ciasteczka z jabłkiem

 

Ciasto francuskie i cząstki jabłek posypane cynanonem i cukrem waniliowym, to prosty i szybki sposób na zrobienie przepysznych ciasteczek.

 

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 jabłka

cynamon

cukier waniliowy

1 białko



// cukier waniliowy1 opakowanie ciasta francuskiegocynamon2 jabłka';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Ciasto francuskie kroimy w dowolnej wielkości prostokąty i smarujemy białkiem. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie cząstki, które układamy na cieście i posypujemy dowolną ilością cynamonu oraz cukrem waniliowym. Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Precelki czekoladowe

czwartek, 20 stycznia 2011 20:45

 

Precelki czekoladowe

 

 

Chrupiące, słodkie i bardzo czekoladowe.

 

 

Przepis na około 60 precelków:

 

100 g masła

7 łyżek cukru

1 jajko

225 g mąki pszennej

1 łyżka kakao



// 225 g mąki pszennej7 łyżek cukru225 g mąki pszennej1 łyżka kakao1 łyżka kakao1 jajko1 jajko100 g masła100 g masła';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy do masy i dokładnie ucieramy na gładką masę. Następnie ciasto przez chwilę wyrabiamy w rękach. Chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Kawałeczki ciasta rolujemy w palcach, aż powstaną wałeczki długości około 10 cm i grubości 5 mm i zaplatamy precelki - robimy kółko, następnie zawijamy końce tak, by przypominały literę "B".

 

Precelki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu precelki zostawiamy kilka minut na blasze, a potem przekładamy na metalową kratkę, do całkowitego ostudzenia.

 

Smacznego!

 

 Precelki czekoladowe


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Pierniczki Świąteczne

poniedziałek, 06 grudnia 2010 16:02

 

Pierniczki Świąteczne

 

 

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a to znaczy, że jest już najwyższa pora na zrobienie pierniczków. I właśnie  wczoraj  piekłam  pierniczki, a w domu zapachniało już Świętami. Po upieczeniu przełożyłam je do szczelnie zamkniętego pojemnika, tak, żeby nie dochodziło powietrze, ponieważ, potrzebują one paru tygodni na to, aby zmiękły.  Parę dni przed Świętami dekorujemy pierniczki lukrem lub pisakami cukrowymi i wtedy wyglądają  bardzo kolorowo i wesoło. 

 

Dzisiaj, na potrzeby bloga udekorowałam parę pierniczków pisakami cukrowymi, a efekt widać na załączonych zdjęciach. 

 

Przepis na 30-40 pierniczków:

 

3 szklanki mąki

4 łyżki kakao

20 dag miodu sztucznego

20 dag cukru

1/4 kostki masła

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie przyprawy do piernika (20g)

gotowy lukier, pisaki cukrowe do dekoracji

 

  

// 20 dag cukru1 jajko20 dag miodu sztucznego4 łyżki kakaogotowy biały lukier, pisaki cukrowe do dekoracji1 opakowanie przyprawy do piernika ( 20g )1/4 kostki masła1 łyżeczka proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Miód, cukier i masło rozpuszczamy w rondlu z łyżką wody, cały czas mieszając. Dodajemy przyprawę do piernika, zagotowujemy i studzimy. Na stolnicę wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wbijamy jajko i przestudzoną masę z rondla. Całość zagniatamy na elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę i po tym czasie rozwałkowujemy na placek o grubości 5 mm i wycinamy foremkami pierniczki. Układamy je na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy partiami po 10-15 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu pierniczki są twarde, dlatego po ostudzeniu przekładamy je do szczelnie zamkniętego pojemnika, aż skruszeją. Kilka dni przed świętami dekorujemy pierniczki lukrem lub cukrowymi pisakami.

 

Smacznego!

 

Pierniczki Świąteczne


Podziel się
oceń
3
1

komentarze (5) | dodaj komentarz

Owocowe kanapeczki

piątek, 19 listopada 2010 18:04

 

Owocowe kanapeczki

 

 

Owocowe kanapeczki, to  cząstki jabłek upieczone w kruchym cieście, posypane cukrem pudrem i cynamonem.

 

 

Przepis na około 37 ciasteczek:

 

Ciasto:

50 dag mąki

25 dag margaryny

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki śmietany 18%

3 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

3 - 4 jabłka

cukier puder

 

Do dekoracji:

cukier puder

cynamon

 

 

// 50 dag mąki cukier puder1/2 szklanki cukru1/2 szklanki śmietany 18%cynamon25 dag margaryny3 - 4 jabłka2 łyżeczki proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce.  W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niezbyt grube cząstki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 1 cm. Szlanką wykrawamy w cieście krążki o średnicy około 9 cm. Resztki ciasta szybko zagniatamy, rozwałkowujemy i wykrawamy kolejne krążki. Na połowie każdego krążka układamy po 2 cząstki jabłka. Owoce na cieście oprószamy cukrem pudrem, posługując się sitkiem. Następnie przykrywamy jabłka wolną częścią ciasta. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzamym do 200 stopni przez 20 minut. Zanim ciasteczka ostygną posypujemy je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podajemy po lekkim ostudzeniu.

 

Smacznego! 

 

Owocowe kanapeczki


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Francuskie wiatraczki

czwartek, 05 sierpnia 2010 18:33


Francuskie wiatraczki


Gotowe ciasto francuskie, to wspaniały jak dla mnie "wynalazek". Dlatego też korzystam z niego, tworząc ciekawe propozycje. Oto jedna z nich.

Przepis na około 20 wiatraczków:

1 opakowanie ciasta francuskiego (285 g, użyłam nie mrożonego)
1/2 słoiczka powidła śliwkowego
żółtko

Ciasto kroimy w kwadraciki o bokach około 7-8 cm i na środek każdego nakładamy łyżeczką powidła śliwkowe. Rogi nacinamy i co drugi zawijamy do środka. Najlepiej najpierw  bardzo dokładnie zlepić wierzchołki, a dopiero potem docisnąć delikatnie do powidła, w przeciwnym wypadku, podczas rośnięcia ciasta wierzchołki mogą się odlepić. Wiatraczki smarujemy rozmąconym żółtkiem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 13-15 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

Smacznego!
Francuskie wiatraczki


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Ciasteczka cynamonowe

niedziela, 27 czerwca 2010 20:04


Ciasteczka cynamonowe


Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach. Idealne do kawy, herbaty. Wyśmienicie smakują również z mlekiem. Dla małych i dużych łasuchów. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają cynamon.  Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają.

Przepis na ok. 35 ciasteczek:

25 dag margaryny
niepełna szklanka cukru
2,5 szklanki mąki pszennnej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
aromat rumowy

Miękką margarynę miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, sól, cynamon, startą gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną i dalej miksujemy. Dodajemy parę kropli aromatu rumowego i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką nakładamy małe porcje ciasta (delikatnie rozpłaszczamy, tworząc płaskie placuszki). zachowując między ciasteczkami duży odstęp. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez około 20-25 minut. Gotowe ciasteczka wykładamy na kratkę kuchenną (będą wtedy bardziej kruche) i studzimy.

Smacznego!

Ciasteczka cynamonowe


Podziel się
oceń
8
2

komentarze (4) | dodaj komentarz

Rogaliki kruche z marmoladą

wtorek, 18 maja 2010 20:35


Rogaliki kruche z marmoladą


50 dag mąki
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany (18%)
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
marmolada

Mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce.  Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Nożem wykrawamy trójkąty (o boku około 10 cm), nakładamy marmoladę i od podstawy zwijamy ku środkowi, kształtując rogaliki. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, układamy na nim rogaliki, które smarujemy białkiem. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach (termoobieg 180). 

Smacznego! 


Podziel się
oceń
15
1

komentarze (4) | dodaj komentarz

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27754

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6006216
Wpisy
  • komentarze: 6078
Bloog istnieje od: 2698 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl