Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 920 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Cytrynowa feta

niedziela, 06 stycznia 2013 11:24

 

 

 

 

Ser feta o smaku cytryny? Dlaczego nie. To ciekawa propozycja na prostą, szybką i smaczną przekąskę. Wystarczy nabijać ser na wykałaczki i zajadać się.

 

 

 

 

1 opakowanie sera feta

2 duże cytryny

oliwa z oliwek

 

 

 

 

Ser fera kroimy w kostkę. Cytryny sparzamy i kroimy w ósemki. Do słoika przekładamy na przemian fetę i cytrynę. Całość zalewamy oliwą z oliwek. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około 7-8 godzin. 

 

 

 

 

 

 

Źródło: gastronomia.blox.pl

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 


Podziel się
oceń
7
10

komentarze (1) | dodaj komentarz

Roladki z tortilli z wędzonym łososiem

wtorek, 27 listopada 2012 17:11

 

 

 

Bardzo prosta, szybka i smaczna przekąska z tortilli z łososiem wędzonym i serkiem śmietankowym.

 

 

 

 

 

3 tortille pszenne

150 g łososia wędzonego

20 dag kanapkowego serka śmietankowego

 

 

 

 

 

 

Tortille smarujemy serkiem, układamy łososia pokrojonego w paski i ściśle zwijamy. Roladki wkładamy do lodówki na 20 minut, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki na około 2-3 cm.

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
35
7

komentarze (24) | dodaj komentarz

Koreczki

czwartek, 22 listopada 2012 20:39

 

 

 

Takie koreczki są na pewno wszystkim znane, ale tak dla przypomnienia wstawiam je na bloga, ponieważ są idealnym pomysłem na imprezy, a w związku ze zbliżającymi się Andrzejkami mogą okazać się świetnym pomysłem. Zaletą ich jest to, że można komponować je z ulubionych składników. U mnie ser żółty wycięty został z małych foremek w kształcie serduszek i kwiatków, co sprawiło, że koreczki wyglądają jeszcze ciekawiej.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


 


Podziel się
oceń
12
3

komentarze (3) | dodaj komentarz

Kanapkowe roladki z chleba tostowego

poniedziałek, 19 listopada 2012 21:00

 

 

 

Kanapkowe roladki na jeden kęs. Świetnie nadają się jako przekąska na wszelkie spotkania towarzyskie. Smaczne i proste w przygotowaniu.

 

 

 

 

 

4 kromki chleba tostowego

4 plastry żółtego sera

4 plastry szynki

1 duży ogórek kiszony

 

 

 

 

 

Z pieczywa tostowego odkrawamy skórki. Ogórka kroimy wzdłuż na ćwiartki. Kromki (każdą pojedynczo) przykrywamy folią spożywczą i lekko rozwałkowujemy. Następnie smarujemy masłem i układamy plasterek szynki, sera żółtego i ćwiartkę ogórka kiszonego. Zwijamy w roladki, wbijamy wykałaczki i kroimy w plastry.

 

 

 

 

 

Źródło: Przyślij Przepis - Domowe Przyjęcia, Wydanie Specjalne, Nr 4/2011

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
26
8

komentarze (1) | dodaj komentarz

Arbuz na patyku

sobota, 21 lipca 2012 0:06

 

 

 

Arbuz na patyku? Dlaczego nie? Tak podany arbuz świetnie sprawdza się na wszelkich spotkaniach towarzyskich w plenerze. Wystarczy pokroić arbuza na dowolnej wielkości kawałki, nożykiem naciąć skórkę i włożyć patyczek do lodów. Pomysł podpatrzony na zagranicznym blogu Skinny Taste . Nie wiem jak Wam, ale mnie bardzo przypadł do gustu :-)

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 


Podziel się
oceń
8
2

komentarze (6) | dodaj komentarz

Rolada serowa

niedziela, 10 czerwca 2012 0:09

 

 

 

Już od dawna przymierzałam się do zrobienia tej rolady, ale zawsze miałam obawy co do tego, na ile uda mi się rozwałkować odpowiednio żółty ser nadając mu kształt prostokąta. Na szczęście ser okazał się bardzo plastyczny więc nie sprawiło mi to większego problemu.  A rolada wyszła przepyszna i śmiało mogę ją polecić na wszelkie towarzyskie spotkania.

 

 

 

 

300 g sera edamskiego w kawałku

100 g miękkiego masła

150 g serka śmietankowego

1 łyżka musztardy

1/2 czerwonej papryki

200 g szynki w kawałku

4 małe ogórki konserwowe

2 jajka ugotowane na twardo

kilka gałązek pietruszki

sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowujemy farsz. Miękkie masło ucieramy z serkiem śmietankowym. Dodajemy musztardę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Oczyszczoną paprykę, szynkę, ogórki konserwowe oraz jajka kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko łączymy z kremem serowym.

 

Żółty ser wkładamy do foliowego woreczka, zawiązujemy i umieszczamy w rondelku z wrzącą wodą. Zagotowujemy ponownie i gotujemy 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu odwracając woreczek. Miękki ser wykładamy na papierze do pieczenia i przez folię spożywczą rozwałkowujemy na cienki prostokąt.

 

Krem wykładamy na płat sera i za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku lekko dociskając. Roladę ostrożnie, by nie straciła swojego kształtu zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na całą noc do lodówki, aby stwardniała. Przed podaniem kroimy w plastry. Podajemy z pieczywem.

 

 

 

Źródło: "Gotuj krok po kroku", Nr 2/2012

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 



Podziel się
oceń
6
3

komentarze (11) | dodaj komentarz

Roladki z łososia wędzonego

sobota, 12 maja 2012 8:38

 

Roladki z łososia wędzonego

 

 

Elegancka przystawka z łososia wędzonego. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Roladki bardzo ładnie prezentują się udekorowane koperkiem, szczypiorkiem ułożone na liściach zielonej sałaty z cząstkami cytryny.

 

 

 

150 g wędzonego łososia w plastrach

200 g kanapkowego serka śmietankowego

sól, pieprz

koperek, szczypiorek, sałata (do dekoracji)

 

 

 

Serek śmietankowy doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Porcję serka rozsmarowujemy na plasterku wędzonego łososia i zwijamy tworząc roladki. Układamy na talerzu. Dekorujemy koperkiem, sałatą, cząstkami cytryny lub kolorowym pieprzem. Przed podaniem roladki wstawiamy do lodówki, żeby trochę stężały.

 

 

 

 

 

Źródło: "Gotuj krok po kroku" nr 1/2012

 

 

 

 

Smacznego!

 

Roladki z łososia wędzonego


Podziel się
oceń
10
3

komentarze (12) | dodaj komentarz

Galaretka z kurczaka

niedziela, 29 kwietnia 2012 9:24

 

 

 

Do zrobienia galaretki z kurczaka zainspirował mnie przepis na blogu Qualietty "Skarbnica Smaków", link tutaj. Przepis trochę zmodyfikowałam, korzystając z porad mojej Mamy i galaretki wyszły przepyszne. Na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz. Takie galaretki są świetnym pomysłem na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. U mnie w domu najbardziej lubimy polane dużą ilością  soku z cytryny. Polecam.

 

 

 

 

Przepis na około 10 galaretek (poj. miseczki 200 ml)

 

 

3 ćwiartki z kurczaka

1,5 litra wody

1 duża marchewka

1 duża pietruszka

kawałek selera

1/2 puszki groszku konserwowego

2-3 jajka ugotowane na twardo

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu czarnego

1 opakowanie żelatyny w proszku (20g)

sól

 

 

 

Mięso myjemy. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Wywar odcedzamy z warzyw (podgrzewamy, jeśli jest taka potrzeba) i doprawiamy bardzo mocno do smaku. Po zastygnięciu smak galaretki będzie w sam raz. Przygotowujemy żelatynę według przepisu na opakowaniu i dolewamy do wywaru. 

 

 

Na dnie miseczek układamy plasterek jajka i układamy warstwami kurczaka, marchewkę pokrojoną w kostkę, groszek konserwowy, kawałek jajka i całość zalewamy gorącym wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie zimny, galaretki wstawiamy do lodówki, żeby zastygły (najlepiej na całą noc).

 

 

 

Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane sokiem z cytryny lub octem.

 

 

 

Smacznego!

 



Podziel się
oceń
7
2

komentarze (5) | dodaj komentarz

Tatar z łososia wędzonego

środa, 14 grudnia 2011 19:23

 

 

 

Jeśli chcecie zaskoczyć gości czymś wyjątkowym, a zarazem wykwintnym, to polecam tatara z  łososia wędzonego podanego jako przystawkę. Idealnie komponuje się z pieczywem w towarzystwie białego wina. Jestem pewna, że tak zaserwowany tatar zadowoli niejednego smakosza.

 

 

 

 

Dla 3-4 osób:

 

25 dag łososia wędzonego

1 średnia cebula

kilka ogórków konserwowych

kawałek papryki konserwowej

garść grzybków marynowanych

2 łyżeczki majonezu

1 łyżeczka startego chrzanu ze słoika

sól, pieprz

 

 

 

 

Łososia bardzo drobno kroimy. Dodajemy pokrojoną w też bardzo drobną kostkę: cebulę, pieczarki, paprykę oraz ogórki. Wszystko razem mieszamy z majonezem i chrzanem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 

 

 

Źródło: Naj Magazyn Wydanie Specjalne - Boże Narodzenie - 8/2011

 

 

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Krwawe paluszki

niedziela, 30 października 2011 19:48

 

 

 

Krwawe paluszki czyli pół żartem, pół serio w klimacie Halloween. Zapiekane kiełbaski zawinięte w paseczki z ciasta francuskiego, polane ketchupem jako krew i ozdobione papryką jako paznokieć. Smaczna przekąska na ciepło. Polecam.

 

 

 

 

8 kiełbasek (np. frankfuterki, kornetki)

opakowanie ciasta francuskiego

1 żółtko do posmarowania ciasta

ketchup

1/2 zielonej papryki

 

 

 

 

Ciasto dzielimy na cienkie paski. Najlepiej samemu dobrać sobie długość i ilość paseczków w które zostaną zawinięte kiełbaski (zależy to od grubości i długości kiełbasek). Kiełbaski zawijamy do połowy. Ciasto smarujemy żółtkiem i paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między kiełbaskami. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni, aż ciasto będzie rumiane. Po wyjęciu z piekarnika paluszki polewamy ketchupem (jako krew) i ozdabiamy papryką (paznokieć).

 

 

 

 

Źródło: "Przekąski na przyjęcia - Niezwykłe dania na spotkania towarzyskie i uroczystości".

 

 

 

 

Smacznego!


 


Podziel się
oceń
4
2

komentarze (10) | dodaj komentarz

Chrupiące tarteletki z cebulką, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

piątek, 21 października 2011 21:22

 

 

 

Ku mojej uciesze, dostałam od koleżanki książkę Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj!" i muszę przyznać, że przepisy są bardzo ciekawe, godne uwagi i na pewno sukcesywnie będę prezentowała je na blogu. Moją uwagę zwróciły tarteletki z chleba tostowego, zapiekane w piekarniku, a potem wypełnione podsmażonymi suszonymi pomidorami z cebulką, a całość posypana zmielonymi orzechami włoskimi. Tak jak w nazwie, tarteletki są naprawdę chrupiące, prezentują się wykwintnie, a połączenie smaków daje ciekawy efekt. Świetny pomysł jako przekąska na przyjęcia. Tarteletki najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu, daje to gwarancję, że pieczywo pozostanie chrupiące.

 

 

 

Przepis na 12 tarteletek:

 

 

12 pszennych tostów

100 g masła

 

 

Farsz:

500 g cebuli

4 łyżki oleju

100 g suszonych pomidorów w zalewie

suszony tymianek oraz suszona bazylia (do smaku)

sól, pieprz

 

 

Do posypania:

30 g zmielonych orzechów włoskich

 

 

 

Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do ostudzenia. Z każdej kromki chleba tostowego odkrawamy skórkę i rozwałkowujemy tosty tak, żeby swobodnie wypełniły dołek formy na muffinki. Dołki smarujemy roztopionym masłem, układamy w nich tosty, które również smarujemy z wierzchu roztopionym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni (bez termoobiegu przez 8-10 minut).

 

Przygotowujemy farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż cebula będzie złocista. Dodajemy do niej pomidory pokrojone w paseczki i wszystko razem smażymy przez  5-10 minut. Doprawiamy do smaku tymiankiem, bazylią, pieprzem i solą. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki tostowe i posypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
3
3

komentarze (14) | dodaj komentarz

Musli z owocami i jogurtem

czwartek, 18 sierpnia 2011 20:01

 

 

 

Zimny jogurt, słodkie owoce, chrupiące płatki kukurydziane, rodzynki i suszone owoce - czyli bardzo zdrowa przekąska w ciągu dnia lub pożywny posiłek na śniadanie. Polecam.

 

 

Owoce i ilość według uznania. U mnie:

 

 

jabłko

banan

mandarynka

nektarynka

śliwki

płatki kukurydziane

jogurt

 

 

 

Na dnie miseczki układamy pokrojone owoce, zalewamy jogurtem i dodajemy znowu owoce. Całość posypujemy płatkami kukurydzianymi i rodzynkami. 

 

 

 

 

Smacznego!

 


 



Podziel się
oceń
4
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Owocowe szaszłyki

czwartek, 11 sierpnia 2011 18:17

 

 

 

Lekka, kolorowa i bardzo owocowa przekąska. Owoce dobieramy według uznania, nadziewamy na patyczki, zawijamy w folię, zapiekamy i gotowe. Szaszłyki świetnie smakują podane z sosem waniliowym lub jogurtem naturalnym.

 

 

Przepis na około 8-9 owocowych szaszłyków:

 

1 cytryna

4 mandarynki

2 jabłka

2 gruszki

2 banany

kiść białych winogron

olej

folia

patyczki do szaszłyków

 

 

Cytrynę myjemy, kroimy na pół i wyciskamy sok. Owoce obieramy - banany kroimy w plasterki, a jabłka i gruszki w grubszą kostkę (skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały), a mandarynki w cząstki.

 

Owoce nadziewamy na przemian na drewniane patyczki. Szaszłyki zawijamy w folię aluminiową, posmarowaną wcześniej olejem i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

 

Ciepłe szaszłyki podajemy z sosem waniliowym lub jogurtem naturalnym.

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Tartinki z szynką, ogórkiem i serkiem

środa, 18 maja 2011 19:43

 

 

Tartinki to ciekawa propozycja na przyjęcia. Robi się je bardzo szybko, a składniki dobiera według uznania. To takie mini kanapki na dwa kęsy.  Na stole prezentują się bardzo ładnie i kolorowo. Polecam.

 

 

pumpernikiel lub inny chleb

majonez

szynka

ogórek

kremowy serek

ketchup

koperek

 

 

Z kromek chleba wycinamy foremką do ciastek lub szklanką kółka i smarujemy majonezem. Układamy plasterek szynki (można wyciąć literatką) oraz plasterek ogórka. Z serka formujemy kuleczki i kładziemy na ogórku. Serek ozdabiamy ketchupem. Całość dekorujemy koperkiem.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Koreczki śledziowe

wtorek, 21 grudnia 2010 18:03

Koreczki śledziowe

 

 

Koreczki śledziowe są pyszne, proste do zrobienia, a do tego ładnie i kolorowo prezentują się na stole.

 

 

Przepis na około 16 koreczków śledziowych:

 

8 filetów śledziowych solonych tzw. Matjasów

strąk czerwonej papryki

1-2 kiszone ogórki

kawałek ostrego żółtego sera

zielone oliwki z pastą paprykową

wykałaczki

 

 

// zielone oliwki z pastą paprykowąkawałek ostrego żółtego sera8 filetów śledziowych solonych tzw. Matjasówstrąk czerwonej paprykiwykałaczki';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Filety śledziowe moczymy w mleku przez około 2 godziny, Osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy wzdłuż na pół na paski, te z kolei na krótsze kawałki, jeśli są zbyt długie. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Ogórki i ser żółty też kroimy w słupki.

 

Na każdym pasku śledzia układamy słupek sera, ogórka i papryki, zwijamy i spinamy wykałaczką. Na czubek każdej wykałaczki wbijamy oliwkę.

 

Smacznego! 


Podziel się
oceń
6
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27754

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6006181
Wpisy
  • komentarze: 6078
Bloog istnieje od: 2698 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl