Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 920 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Galaretki w owocowych skórkach

poniedziałek, 15 kwietnia 2013 21:33

 

 

 

Owocowe galaretki podane w skórkach pomarańczy są idealnym pomysłem na przyjęcia dla najmłodszych. Z takich ćwiartek możemy stworzyć galaretkowe łódeczki, wbijając wykałaczkę, a z kawałka papieru tworząc żagiel.

 

 

 

 

pomarańcze

galaretki w różnych smakach i kolorach

 

 

 

 

 

Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (ja rozpuściłam w 400 ml). Pomarańcze sparzamy, kroimy na pół, wyciskamy sok, a potem łyżeczką usuwamy delikatnie miąższ, tak, żeby nie uszkodzić skórek. Połówki owoców umieszczamy na mniejszym kubku i zalewamy je ostudzoną galaretką. Wstawiamy do lodówki, aż galaretki stężeją. Przed podaniem kroimy na ćwiartki.

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Moje Smaki Życia", Nr 4/2013

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
20
12

komentarze (8) | dodaj komentarz

Deser Walentynkowy

niedziela, 10 lutego 2013 20:20

 

 

 

 

Deser banalny w swojej postaci, ale może stanowić inspirację do stworzenia innych. Niemniej jednak, jeśli lubicie budyń i galaretkę, to polecam ten prosty deser. Budyń możecie posypać dowolną czekoladą, a z galaretki wyciąć serduszka. Natomiast łyżeczki przewiązać kolorowymi wstążeczkami. W sam raz na Walentynki.

 

 

 

 

 

 

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa

czekolada do posypania

 

 

 

 

 

Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 3/4 szklanki wrzącej wody. Dokładnie mieszamy i wylewamy do płaskiej formy (u mnie 17x19), studzimy i wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.

 

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przelewamy do salaterek i zostawiamy do ostudzenia.

 

Z galaretek wycinamy foremką serduszka. Ostudzony budyń posypujemy startą  czekoladą i układamy na nim serduszka z galaretki.

 

 

 

 

 

Inspiracja: Uwielbiam gotować

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebooku

 


Podziel się
oceń
15
9

komentarze (3) | dodaj komentarz

Brzoskwiniowe serniczki

poniedziałek, 12 listopada 2012 20:58

 

 

 

Smaczny, prosty i bardzo szybki w przygotowaniu deser, który nie wymaga pieczenia. Spód tworzą pokruszone herbatniki, a masę serek homogenizowany z kawałkami brzoskwiń. Całość posypana jest gorzką czekoladą. Do stworzenia takiego deseru potrzebny jest specjalny metalowy pierścień, dzięki któremu można ułożyć warstwy deseru.

 

 

 

 

 

Na 4 porcje (pierścień o średnicy 10 cm)

 

2 opakowania herbatników szkolnych (łącznie 100g)

2-3 łyżki stopionego masła

400 g gęstego serka homogenizowanego

4 połówki brzoskwiń z puszki

1 cukier waniliowy

gorzka czekolada do posypania

 

 

 

 

 

Herbatniki kruszymy, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Na talerzu kładziemy metalowy pierścień i jako dno wykładamy masę herbatnikową, którą ubijamy palcami, żeby utworzyła gładką powierzchnię. Wkładamy na 15 minut do lodówki.  Serek homogenizowany mieszamy z cukrem waniliowym i drobno pokrojonymi brzoskwiniami i wykładamy na herbatniki jako drugą warstwę. Ponownie wkładamy do lodówki na pół godziny. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Ostrożnie zdejmujemy pierścień. Podajemy od razu po wyjęciu z lodówki.

 

 

 

 

 

Źródło: Ewa Wachowicz - "Ewa gotuje szybko"

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
30
5

komentarze (18) | dodaj komentarz

Domowe żelki

niedziela, 09 września 2012 8:43

 

 

 

Kto z nas nie zajadał się chociaż raz żelkami w dzieciństwie? Chyba mało jest takich osób. Dlatego też, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na domowe żelki z galaretki owocowej. Jest to bardzo prosty i szybki sposób na zrobienie domowych żelek, które różnią się od tych kupnych tym, że są miękkie i delikatne, ale stworzone z ulubionej galaretki.  Myślę, że dla dużych i małych żelkojadów takie domowe żelki będą dużą frajdą. Polecam.

 

 

 

 

 

Przepis na około 20 żelek

 

 

1 galaretka (u mnie poziomkowa)

150 ml wody

foremki silikonowe na czekoladki lub kostki lodu

 

 

 

 

Wodę zagotowujemy, zestawiamy z ognia i na wrzącą wsypujemy galaretkę, a następnie dokładnie mieszamy. Wylewamy do silikonowej foremki, studzimy, a następnie wkładamy do lodówki (najlepiej na kilka godzin), żeby żelki dobrze zastygły. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy je z formy. 

 

 

 

 

 

Źródło: Blog - "Moje domowe kucharzenie"

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facbook'u

 


Podziel się
oceń
5
3

komentarze (11) | dodaj komentarz

Deser kakaowy z herbatnikami

niedziela, 26 sierpnia 2012 8:27

 

 

 

Gęsta masa zrobiona na bazie mleka, kaszy manny oraz kakao przełożona kawałkami herbatników czyli prosty, szybki i mocno czekoladowy deser dla dużych i małych łasuchów.

 

 

 

 

1 litr mleka 3,2%

1 szklanka cukru

1 szklanka kaszy manny (błyskawicznej)

2 łyżki masła

1 duże opakowanie herbatników

3 łyżki kakao

szczypta soli

 

 

 

 

Do mleka dodajemy szczyptę soli, cukier, masło i kakao. Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na gotujące mleko wsypujemy powoli kaszę manną, cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Gotujemy, mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę pozostawiamy do lekkiego ostudzenia, a w tym czasie rozkruszamy herbatniki. Na dno pucharków przekładamy połowę masy kakaowej, posypujemy połową rozkruszonych herbatników na które wykładamy resztę masy. Wierzch posypujemy pozostałymi ciastkami.

 

 

 

 

 

Źródło: Karnawałowe Przekąski, Wydanie Specjalnie Przyślij Przepis, Nr 1/2010

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 

 


Podziel się
oceń
7
2

komentarze (36) | dodaj komentarz

Domowy kisiel malinowy

środa, 11 lipca 2012 22:23

 

 

 

Malinowa słodycz...

 

 

 

50 dag malin

1/2 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

 

 

Maliny płuczemy, osączamy (kilka zostawiamy do dekoracji) i przecieramy przez sitko do garnka. Zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, wsypujemy cukier i mieszamy. Do przecieru z malin wlewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną z 1/4 szklanki zimnej wody i podgrzewamy na ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Kisiel przelewamy do miseczek i studzimy.

 

 

 

 

 

Źródło: "Desery na każdą okazję" - Beata Woźniak (opracowanie przepisów)

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Deser biało - czerwony

środa, 13 czerwca 2012 19:49

 

 

 

Pianka z galaretką. Prosty i smaczny deser. Zaletą jego jest to, że można tworzyć kompozycje z różnych smaków galaretek oraz owoców.

 

 

 

 

200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

1 galaretka  brzoskwiniowa

1 galaretka wiśniowa

3 połówki brzoskwiń z puszki

 

 

 

 

Brzoskwinie kroimy w kostkę. Brzoskwiniową galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody, a wiśniową w 450 ml wody. Skondensowane mleko ubijamy przez chwilę, aż się spieni i łączymy z tężejącą galaretką brzoskwiniową. Zalewamy brzoskwinie ułożone na dnie pucharków. Gdy masa stężeje wylewamy na nią tężejącą galaretkę wiśniową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

 

 

 

Źródło: Przepisy czytelników, Nr 4/2011

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
9
0

komentarze (28) | dodaj komentarz

Najlepszy deser z dzieciństwa

czwartek, 07 czerwca 2012 8:14

 

 

 

Tego deseru nie mogło zabraknąć na moim blogu. To takie wspomnienie z dzieciństwa. Powiem tak - za truskawkami przepadam średnio, ale podane w ten sposób najbardziej lubię. Zawsze, kiedy pojawiały się truskawki, to obowiązkowo musiały być zrobione ze śmietaną  z cukrem. To był najprostszy i najszybszy sposób na świetny deser. I do tej pory lubię zajadać się tak podanymi truskawkami polanymi dużą ilością słodkiej śmietany.

 

 

 

 

truskawki

śmietana

cukier

 

 

 

 

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Kroimy na połówki i układamy na talerzyku lub w miseczce. Śmietanę mieszamy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Polewamy truskawki i gotowe.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (25) | dodaj komentarz

Krem mokka z czekoladą

środa, 15 lutego 2012 20:06

 

 

 

Powiem tak, wielbicielem kawy nie jestem, ale ten krem zrobił na mnie naprawdę duże wrażenie. W sumie, to skusił mnie bardzo prosty przepis, a połączenie kawy i gorzkiej czekolady z kleksem bitej śmietany okazało się strzałem w dziesiątkę. Taki krem, to świetna propozycja na wykwintny deser. Polecam.

 

 

 

 

Przepis na 4 małe kokilki (foremki):

 

 

 

200 ml mleka 3,2%

250 ml mocnej kawy (dałam 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)

3 kopiaste łyżki cukru pudru

1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

5 dag gorzkiej czekolady (min 70%)

2-3 krople aromatu waniliowego

bita śmietana

 

 

Zimne mleko wlewamy do garnka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Powoli wlewamy gorącą kawę, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając zagotowujemy. Gotujemy, cały czas mieszając 2-3 minuty (masa wtedy zgęstnieje). Zestawiamy z ognia i dodajemy kawałki czekolady oraz aromat waniliowy i mieszamy, aż czekolada całkiem się rozpuści. Gorący krem przelewamy do małych foremek, pozostawiamy do ostudzenia, a potem wkładamy do lodówki. Wyjmujemy na krótko przed podaniem. Dekorujemy bitą śmietaną.

 

 

 

Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego - "Kuchnia włoska"

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Jabłka w sosie waniliowym

środa, 08 czerwca 2011 20:04

 

 

 

Lekko podgotowane cząstki jabłek polane sosem waniliowym to pyszny jabłkowy deser na ciepło. Polecam.

 

 

Dla 3 osób:

 

2 duże winne jabłka

1 łyżka cukru

 

Sos waniliowy:

2 szklanki mleka

1 żółtko

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej



 

// 2 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 opakowanie cukru waniliowego2 szklanki mleka1 żółtko2 duże winne jabłka';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z 4 łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i roztrzepanym żółtkiem, cały czas mieszając. Następnie wlewamy mieszaninę mąki z mlekiem (mieszając szybko, uważając, żeby nie powstały grudki) i zagotowujemy, cały czas mieszając. Sos odstawiamy z ognia. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Owoce wrzucamy do rondla, zalewamy wodą, tak aby były przykryte, dodajemy 1 łyżkę cukru i zagotowujemy. Jabłka przekładamy łyżką cedzakową do salaterek i polewamy sosem waniliowym.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
3

komentarze (6) | dodaj komentarz

Sorbet cytrynowy z imbirem

środa, 25 maja 2011 18:25

 

 

Orzeźwiający sorbet cytrynowy, idealny na upalne dni. Dodatek imbiru sprawia, że sorbet ma lekko korzenny i palący smak. Przy robieniu sorbetu należy wykazać się dużą cierpliwością, ponieważ ważne jest, żeby sorbet co 30 minut rozkruszać w blenderze i ponownie zamrażać po to, żeby uzyskał właściwą konsystencję.

 

 

Dla 4 osób:

 

3 duże cytryny

8 łyżek cukru

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

listki mięty i plasterki cytryny do dekoracji



// listki i plasterki mięty cytryny do dekoracji1/2 łyżeczki mielonego imbiru3 duże cytryny';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Cytryny parzymy, skórkę ścieramy na tarce, a z miąższu wyciskamy sok. Skórkę wrzucamy do rondelka, wlewamy 200 ml wrzącej wody, dodajemy cukier i imbir. Po minucie gotowania zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie, do syropu cytrynowego dodajemy szklankę chłodnej, przegotowanej wody i sok z wyciśniętych cytryn. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. Kiedy sorbet zacznie zamarzać należy zmiksować go w blenderze i ponownie wstawić do zamrożenia. Postępować tak 3-4 razy, a potem pozostawić już do całowitego zamrożenia.

 

Na 15 minut przed podaniem sorbet wyjąć z zamrażalnika. Łyżką do lodów nakładać sorbet do pucharków. Można udekorować listkami mięty lub plasterkami cytryny.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Krem cappuccino

poniedziałek, 09 maja 2011 18:57

 

 

 

Szybki i prosty do zrobienia deser kawowy.  Idealnie komponuje się z bitą śmietaną.  Dla podkreślenia smaku całość można posypać cynamonem.

 

 

Składniki dla 2 osób:

 

400 ml mleka

100 g śmietany 36%

4 łyżki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego

4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

 

 

// 1 opakowanie budyniu waniliowego4 - 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej400 ml mleka100 g śmietany 36%';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Kremówkę mieszamy z budyniem waniliowym. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Dodajemy kawę i rozrobiony budyń. Dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 1 minuty. Studzimy, jeszcze raz mieszamy i wlewamy do 2 małych szklaneczek. Chłodzimy.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
3

komentarze (2) | dodaj komentarz

Blok czekoladowy z herbatnikami

sobota, 12 lutego 2011 19:47

 

Blok czekoladowy z herbatnikami

 

 

Pyszny i prosty do zrobienia deser czekoladowy. Polecam.

 

 

1,5 kostki margaryny

1,5 szklanki cukru

6 łyżek kakao

2 łyżki mleka

50 dag pełnego mleka w proszku

4 paczki twardych herbatników (4x50g)

 

 

// 4 paczki twardych herbatników ( 4x50g )6 łyżek kakao2 łyżki mleka50 dag pełnego mleka w proszku1,5 kostki margaryny';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

3/4 szklanki wody zagotowujemy z cukrem. Wlewamy 2 łyżki mleka i dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę (powinna mieć pokojową temperaturę). Gotujemy na małym ogniu, aż się roztopi. Zdejmujemy z ognia. Mleko w proszku mieszamy z kakao i ciągle mieszając stopniowo wsypujemy do masy. Herbatniki kruszymy w dość duże kawałki. Wsypujemy do  masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy folią aluminiową. Wykładamy masę czekoladową. Wierzch wygładzamy i przykrywamy brzegami folii. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Owocowe ptasie mleczko o smaku wiśniowym

poniedziałek, 17 stycznia 2011 18:56

 

Owocowe ptasie mleczko o smaku wiśniowym

 

Ptasie mleczko o smaku wiśniowym jest bardzo delikatne i puszyste, ale dopiero dodatek wiśni kandyzowanych i bitej śmietany sprawia, że deser jest naprawdę słodki.  Taki deser można zrobić na bazie ulubionej galaretki z dodatkiem odpowiednich owoców. Polecam.

 

 

Dla 4 osób:

 

 

1 galaretka o smaku wiśniowym

0,5 litra zsiadłego mleka lub kefiru

wiśnie kandyzowane

bita śmietana



// bita śmietana0,5 litra zsiadłego mleka lub kefiruwiśnie kandyzowane';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej w przepisie, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Zsiadłe mleko lub kefir ubijamy mikserem, aż się spieni i, cały czas ubijając, wlewamy bardzo powoli jeszcze ciepłą galaretkę. Masa dwukrotnie powiększy objętość, będzie puszysta i lekka. Zaraz po przygotowaniu napełniamy masą pucharki i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aż masa stężeje. Przed podaniem ptasie mleczko dekorujemy wiśniami kandyzowanymi i bitą śmietaną.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Tosty czekoladowe

czwartek, 25 listopada 2010 19:12

 

Tosty czekoladowe

 

 

Chrupiące tosty czekoladowe, posypane cukrem pudrem z cynamonem i polane ulubionym dżemem lub konfiturą, to ciekawa propozycja  bardzo czekoladowego deseru. Polecam.

 

 

8 kromek białego pieczywa tostowego

50 g czekolady deserowej

150 ml mleka

1 jajko

3 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

masło lub olej

dżem lub konfitura

 

 

// 50 g czekolady deserowej1 jajkodżem lub konfitura150 ml mleka1/2 łyżeczki mielonego cynamonumasło lub olej8 kromek białego pieczywa tostowego';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada rozpuści się. Lekko studzimy. W większej misce rozbijamy jajko, wlewamy ciepłe mleko czekoladowe i ubijamy trzepaczką. Odkrawamy skórkę z chleba tostowego, a każdą kromkę kroimy w trójkąty. Każdy trójkąt zanurzamy w masie czekoladowej i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju lub maśle przez parę minut, aż kromki staną się chrupiące. W połowie smażenia przewracamy na drugą stronę. Cynamon wymieszać z cukrem pudrem i posypać nim tosty. Podajemy z dżemem lub konfiturą. Można przyozdobić kleksem bitej śmietany.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
6
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27754

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6006194
Wpisy
  • komentarze: 6078
Bloog istnieje od: 2698 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl