Bloog Wirtualna Polska
Są 1 253 684 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Kluseczki waniliowe

czwartek, 13 września 2012 19:27

 

 

 

 

Kluseczki o smaku waniliowym, to idealna propozycja dla najmłodszych. Kluseczki są pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Świetnie smakują z ulubionym sosem owocowym lub cukrem pudrem. 

 

 

 

 

 

Przepis na jedną porcję:

 

 

1/3 szklanki mąki pszennej

1 waniliowy serek homogenizowany  (150g) - użyłam serka Danio

1 jajko

szczypta soli

sos owocowy lub cukier puder

 

 

 

 

 

Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy serek, jajko, szczyptę soli  i mieszamy na jednolitą masę. Małe porcje ciasta nabieramy czubkiem łyżki  - kluseczki powinny być nieduże. Ciasto nie będzie przyklejało się do łyżki, jeśli będziemy za każdym razem zanurzać ją w zimnej wodzie. Kluseczki wkładamy do gotującej się, lekko osolonej wody, delikatnie mieszamy i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i podajemy ciepłe. Polewamy owocowym sosem lub posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

Źródło: "Przyślij przepis" - 03/2010

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
2
2

komentarze (21) | dodaj komentarz

Kotlety z jajek

czwartek, 22 września 2011 18:15

 

 

 

Już od dawna miałam wielką ochotę na kotlety z jajek. Poszperałam w przepisach i znalazłam przepis na idealne jak dla mnie kotleciki. Delikatne z chrupiącą panierką, a co najważniejsze - nie rozlatują się podczas smażenia. Takie kotleciki, to smaczna propozycja na obiad. Polecam.

 

 

 

 

 

Przepis na 12 małych kotlecików:

 

 

9 jajek

1 średnia cebula

1 czerstwa kajzerka

1 szklanka mleka

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

1 łyżka masła

bułka tarta do panierowania

sól, pieprz

olej

 

 

 

Osiem jajek gotujemy na twardo i studzimy, a gdy będą zimne, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i smażymy cebulę, aż się zeszkli. W mleku moczymy bułkę i dokładnie odciskamy. Pokrojone jajka, odciśniętą bułkę oraz podsmażoną cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Następnie wbijamy 1 surowe jajko, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Masę jajeczną wstawiamy na około pół godziny do lodówki, żeby masa trochę stężała. Po upływie czasu, z masy formujemy małe, owalne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, tak długo, aż będą rumiane.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
14
0

komentarze (23) | dodaj komentarz

Knedle ze śliwkami

sobota, 20 sierpnia 2011 21:36

 

Jeśli sezon na śliwki, to obowiązkowo knedle z ciasta ziemniaczanego. Przepis na ciasto pochodzi z książki "Kuchnia Polska" i jak dla mnie jest rewelacyjne. Już od paru lat robię knedle z tego przepisu i zawsze cieszą się dużym uznaniem.

 

 

 

 

70 dag ziemniaków

25 dag mąki pszennej

1 jajko

50 dag śliwek (u mnie było 35 dużych węgierek) *

margaryna do polania

sól

 

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Chwilę studzimy i jeszcze ciepłe mielimy (ja mielę w ręcznej maszynce do mięsa).  Ostudzone ziemniaki wykładamy na posypaną mąką stolnicę, dodajemy przesianą mąkę, jajko i zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie (ciasto ziemniaczane nie powinno zbyt długo leżeć, bo rzednie).

 

Formujemy wałek o średnicy 3 cm i kroimy w kawałki w zależności od tego jak dużą mamy śliwkę i jaką wolimy grubość ciasta (ja zdecydowanie wolę cienkie ciasto). Kawałeczki ciasta spłaszczamy, kształtujemy placuszki, a na środek dajemy śliwkę i dokładnie zlepiamy brzegi, formując kulki. Knedle obtaczamy w mące, układamy na deseczce obsypanej dokładnie mąką, żeby nie przywierały i przykrywamy ściereczką.

 

Knedle wkładamy partiami do osolonej i gotującej się wody, mieszając od czasu do czasu i przykrywamy. Gdy zagotują się i wypłyną, odkrywamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Wybieramy łyżką cedzakową i przekładamy na półmisek, polewając roztopioną margaryną.

 

 

Najbardziej lubię knedle polane roztopioną margaryną i posypane cukrem.

 

 

 

* U mnie w domu knedle zawsze robiło się z całej śliwki, bez wyciągania pestki, a potem każdy liczył pestki, chwaląc się, ile zjadł knedli.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (25) | dodaj komentarz

Pierogi ruskie

piątek, 05 sierpnia 2011 22:46

 

 

 

Sztuką jest zrobić naprawdę dobre pierogi. Sekretem jest cienkie ciasto i odpowiednio doprawiony farsz. Wtedy całość nabiera właściwego smaku.

 

 

Przepis na około 47 pierogów:

 

Ciasto:

35 dag mąki pszennej

1 jajko

szczypta soli

około 1/8 litra zimnej wody

 

Farsz:

80 dag ziemniaków

20 dag sera (twarogu)

1 duża cebula

sól, pieprz

 

 

Farsz: Ziemniaki szorujemy, gotujemy, obieramy i mielimy razem z serem. Dodajemy usmażoną na złoty kolor cebulę (ja lubię cebulę trochę mocniej zeszkloną). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być dosyć mocno doprawiony, ponieważ podczas gotowania pierogów traci trochę smak.

 

Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy dołek i wbijamy jajko. Do jajka wsypujemy szczyptę soli. Zarabiamy delikatnie nożem, wlewając powoli wodę, aż składniki połączą się. Wyrabiamy rękami dokładnie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, to dolewamy trochę wody. Ciasto jest dobrze wyrobione jeśli jest gładkie i sprężyste. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną rozwałkowujemy na dosyć cienkie ciasto, a resztę ciasta przykrywamy miseczką, żeby nie obsychało.

 

Z ciasta wykrawamy szklanką krążki i na środek nakładamy łyżeczką farsz. Składamy na pół i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi, tak, żeby farsz nie dostał się między brzegi, bo wtedy pierogi podczas gotowania pękają i rozgotowują się. Zlepione pierogi układamy na deseczce posypanej mąką i przykrywamy serwetką, żeby nie obsychały. Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku i partiami wkładamy na wrzącą wodę pierogi, mieszając, żeby nie przywarły do dna. Przykrywamy przykrywką i czekamy, aż pierogi podpłyną w górę, wtedy odkrywamy i gotujemy 2-3 minuty.  Wybieramy łyżką cedzakową, wykładamy na półmisek i według uznania polewamy tłuszczem lub skwarkami.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
2

komentarze (18) | dodaj komentarz

Racuszki bananowe

wtorek, 05 lipca 2011 19:13

 

 

Bardzo lubię banany pod każdą postacią, więc pomyślałam, że racuszki bananowe będą idealną propozycją na obiad. Racuszki wyszły przepyszne, bardzo delikatne i chrupiące. 

 

 

Przepis na około 15-17 racuszków:

 

25 dag mąki

20 dag maślanki

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki masła

2 łyżki cukru pudru

2 banany

olej

 

// szczypta soli2 łyżku cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia20 dag maślanki1 jajko2 łyżki masłaolej2 banany';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Mąke przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Masło roztapiamy, lekko studzimy i miksujemy z rozkłóconym jajkiem i maślanką. Nadal miksując, stopniowo wlewamy do mąki. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy małe porcje ciasta, kształtując łyżką placuszki. Racuszki podczas pieczenia rosną, dlatego właśnie najlepiej kłaść małe porcje ciasta, żeby, jak urosną, łatwiej było obrócić je na drugą stronę.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Ryż z brzoskwiniami w syropie

poniedziałek, 18 kwietnia 2011 16:07

 

 

 

Ryż z brzoskwiniami, to pyszne, lekkie i proste do  zrobienia danie. W sezonie letnim bardzo często taki ryż robię z truskawkami lub jagodami z dodatkiem śmietany. Polecam.

 

 

Dla 3 osób:

 

2 woreczki ryżu

1 puszka brzoskwiń w syropie

mielony cynamon

cukier

 

 

// cukier1 puszka brzoskwiń w syropiemielony cynamon';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Brzoskwinie osączamy i kroimy w drobną kostkę. Syrop zachowujemy. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie wysypujemy z woreczków na talerze i polewamy kilkoma łyżkami syropu z brzoskwiń. Brzoskwinie wykładamy na ryż. Całość można posypać cynamonem i cukrem.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Racuszki twarogowe

niedziela, 14 listopada 2010 12:25

 

Racuszki twarogowe

 

 

Bardzo puszyste i delikatne racuszki z dodatkiem twarogu. Idealnie smakują z ulubioną konfiturą lub dżemem, a także posypane cukrem pudrem.  

 

 

Składniki na 15 małych racuszków: 

  

20 dag twarogu 

125 ml mleka

2 jajka

10 dag mąki

1 cukier waniliowy

3 łyżki cukru

konfitura, dżem, cukier puder

 

 

 

// 10 dag mąki1 cukier waniliowykonfitura, dżem, cukier puder3 łyżki cukru20 dag twarogu 2 jajka';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Białka oddzielamy od żółtek. Twaróg kruszymy i wkładamy do wysokiej miski. Dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, wlewamy mleko i całość miksujemy na gładkie ciasto o jednolitej konsystencji. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (ciasto będzie bardzo gęste). Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto, formując małe zgrabne placuszki. Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu po usmażeniu.

 

Smacznego!

 

Racuszki twarogowe


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Kopytka

wtorek, 28 września 2010 16:19


Kopytka

Najlepsze na świecie kopytka robiła moja Babcia.  Zawsze, kiedy pytałam się Jej z jakich proporcji robi,  odpowiadała, że "robi na oko". Wychodziły jej wspaniałe. Po latach, kiedy zaczęłam gotować, znalazłam w książce "Kuchnia Polska" przepis na kopytka, którego trzymam się do dziś. Też są pyszne, ale na pewno nie tak wspaniałe jak te, które robiła Babcia. Takie kopytka wyśmienicie smakują z gulaszem, samym sosem grzybowym, pieczarkowym, pomidorowym lub okraszone tylko słoniną i podane z zasmażaną kapustą.

1 kg ziemniaków
30-35 dag mąki
1 jajko
sól

[Listonic]

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Gdy lekko przestygną mielimy w maszynce lub ubijamy tłuczkiem i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Ziemniaki wykładamy na opruszoną mąką stolnicę, dodajemy przesianą mąkę, jajko, szczyptę soli i szybko zagniatamy. Ciasto ziemniaczane dzielimy na 3 części, formujemy wałeczki grubości palca i kroimy kluseczki o długości 4-5 cm. Kluski wkładamy partiami do wrzącej, osolonej wody, mieszamy je delikatnie i gotujemy pod przykryciem. Gdy się zagotują, odsączamy i wykładamy na półmisek. Polewamy masłem lub stopioną słoniną.

Smacznego!


Podziel się
oceń
5
2

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kotlety z tuńczyka

środa, 25 sierpnia 2010 20:18


Kotlety z tuńczyka

Należę do grona osób, które bardzo lubią tuńczyka. Dlatego też, kiedy odkryłam przepis na kotlety z tuńczyka wiedziałam, że to danie na stałe zagości w moim domu. Tym bardziej, że przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a to jest dla mnie bardzo ważne. Przepis ten został "sprzedany" dalej i cieszy się dużym uznaniem wśród moich znajomych, dlatego też gorąco polecam.

 

Przepis na około 12 kotlecików:

 

2 puszki tuńczyka w sosie własnym
25 sztuk krakersów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
6 łyżek majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki musztardy
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta

 

 

Krakersy wkładamy do woreczka foliowego, rozgniatamy wałkiem do ciasta i wsypujemy do miski. Dodajemy odsączonego tuńczyka, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, roztrzepane jajko, majonez, musztardę, sok z cytryny, natkę pietruszki oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko mieszamy mokrymi rękami i formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.

 

 

 

 

Smacznego!

Kotlety z tuńczyka


Podziel się
oceń
4
1

komentarze (5) | dodaj komentarz

Racuszki z ananasem

piątek, 30 lipca 2010 16:47


Racuszki z ananasem


Dla wielbicieli ananasa...

Przepis na około 25-30 racuszków:

1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 dag drożdży
4 łyżki masła
1 jajko
5 krążków ananasa z puszki
4 łyżku soku z ananasa

Mleko podgrzewamy tak, żeby było letnie, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Do garnka przesiewamy mąkę, wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajko, dodajemy przestudzone, roztopione masło, drobno pokrojone ananasy, sok i szczyptę soli. Ciasto dokładnie mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie czasu, na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ciasto łyżką i smażymy  placuszki z obu stron na złoty kolor. Upieczone racuszki możemy posypać cukrem pudrem. Podajemy od razu po usmażeniu.

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Ryż z jagodami i śmietaną

sobota, 10 lipca 2010 16:56


Ryż z jagodami i śmietaną


Sezon na jagody rozpoczęty, lato w pełni. Nastały upalne, słoneczne dni, więc szukamy latwych i lekkich potraw. Dzisiejsza moja propozycja, to ryż z jagodami i śmietaną. Idealny zarówno na obiad, jak i na podwieczorek.

ryż
jagody
śmietana 18%
cukier

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Jagody zasypujemy cukrem, delikatnie ugniatamy łyżką i zostawiamy na 15 minut, żeby puściły sok. Potem łączymy ze śmietaną.

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

Racuszki drożdżowe z sosem owocowym

sobota, 19 czerwca 2010 19:41


Racuszki z sosem owocowym


Przepis na ok. 35 małych racuszków:

1,5 szklanki mleka
2,5 szklanki mąki
2 jajka
3 dag drożdży
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka roztopionego masła
sos owocowy, dżem

Mleko, drożdże i łyżeczkę cukru podgrzewamy w garnuszku (cały czas mieszamy), aż będą letnie, dodajemy pół szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy. W większym garnku ubijamy mikserem jajka na puszystą masę, dodajemy 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę miksujemy. Wlewamy zarobiony rozczyn, dodajemy 2 szklanki mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy garnek ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około pół godziny aż ciasto wyrośnie (powinno podwoić objętość). Do wyrośniętego ciasta dodajemy cukier waniliowy oraz roztopione masło i mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.  Racuszki podajemy z sosem owocowym, dżemem lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego!


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27739

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5864869
Wpisy
  • komentarze: 6075
Bloog istnieje od: 2606 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl