Bloog Wirtualna Polska
Są 1 253 684 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Mleczne bułeczki drożdżowe

środa, 18 kwietnia 2012 17:40

 

 

 

Drożdżowe bułeczki. Mięciutkie i delikatne. Doskonale smakują z samym masłem, miodem lub dżemem.

 

 

 

 

Przepis na około 15 bułeczek (średniej wielkości)

 

 

3 szklanki mąki tortowej

3 dag drożdży

2 żółtka

3 łyżki cukru pudru

8 dag masła (1/3 kostki)

1 szklanka mleka

szczypta soli

 

 

Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, w którym rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak na około 20-30 minut. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, sól i wszyskie składniki mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto (około 5 minut). Dodajemy roztopione letnie masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i lśniące.

 

Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na równe części i formujemy bułeczki (wielkość według uznania). Bułeczki układamy na blasze posmarowanej tłuszczem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut, żeby jeszcze wyrosły. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika bułeczki smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.

 

 

 

Źródło: "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" Ewa Aszkiewicz, Romana Chojnacka

 

 

 

 

Smacznego!



Podziel się
oceń
3
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

Chlebek pszenny

wtorek, 26 października 2010 19:16


Chlebek pszenny


Chlebek pszenny jest pyszny, delikatny i długo utrzymuje świeżość. To wielka frajda jeść własnoręcznie upieczony chleb. Gorąco polecam.

50 dag mąki pszennej
1 torebka drożdży instant np. Dr.Oetker (7g)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 żółtko
100 ml mleka
150 ml śmietanki 12%

[Listonic]

Mąkę przesiewamy do większego garnka lub miski, wsypujemy drożdże i mieszamy. Dodajemy cukier, sól, wbijamy jajka, żółtko, wlewamy letnie mleko i śmietankę i wyrabiamy ciasto (około 10 minut), od czasu do czasu podsypując ciasto i ręce minimalną ilością mąki. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od rąk i naczynia. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (na około godzinę). Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na stolnicę, przez chwilę wyrabiamy rękoma, a następnie przekładamy do formy keksowej (32x10), posmarowanej margaryną oraz oprószonej mąką. Zostawiamy ponowanie do wyrośnięcia, na około pół godziny. W wyrośniętym cieście robimy wzdłuż nożem dość głębokie nacięcie, smarujemy wierzch wodą i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni (termoobieg 170) na 40-50 minut.

Smacznego!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Pieczywo czosnkowe

sobota, 11 września 2010 17:16


Pieczywo czosnkowe

Pieczywo czosnkowe zawsze przygotowuję, kiedy podaję sałatkę grecką, ponieważ czosnek doskonale podkreśla jej smak.  Takie pieczywo można również przygotować jako przekąskę do pochrupania. 

1 bagietka lub bułka paryska
1/2 kostki masła
3-4 ząbki czosnku (ilość według uznania)
sól, pieprz

[Listonic]

Masło czosnkowe: Masło (o temperaturze pokojowej) oraz przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone ząbki czosnku dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku sól i pieprz.

Bagietkę kroimy na 2-3 cm kromeczki i smarujemy grubo masłem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Warto jednak wcześniej sprawdzić czy odpowiada nam twardość kromeczek i ewentualnie skrócić lub wydłużyć czas zapiekania.

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Bułeczki serowe

środa, 07 lipca 2010 20:01


Bułeczki serowe

Bułeczki serowe pierwszy raz zrobiłam parę dni temu i już wiem, że na stałe zagoszczą w domowym menu.  Wyśmienicie smakują z dżemem i z samym masłem, a lekko przypieczony ser nadaje bułeczkom ciekawy smak. Gorąco polecam!

Przepis na 10 bułeczek:

40 dag mąki
1 torebka drożdży instant (7g)
20 dag sera gouda
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 żółtko

Mąkę przesiewamy do dużego garnka i mieszamy z drożdżami. Wsypujemy cukier, sól oraz wlewamy 250 ml ciepłej wody. Całość wyrabiamy rękami na gładkie ciasto (około 5 minut). Wsypujemy utarty na grubych oczkach ser gouda i mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatamy ciasto na stolnicy (podsypując trochę mąką) i formujemy owalne bułeczki (10 sztuk). Bułeczki układamy na blasze, posmarowanej masłem i oprószonej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch każdej bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody. Bułeczki serowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut.

Smacznego!

 Bułeczki serowe


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27739

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5864856
Wpisy
  • komentarze: 6075
Bloog istnieje od: 2606 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl