Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 920 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Herbata na rozgrzewkę

piątek, 27 stycznia 2012 20:39

 

 

 

U mnie, na południu Polski, zima zagościła na dobre. W momencie pisania tego wpisu termometr za oknem pokazuje -14 stopni. Na taką temperaturę bardzo dobrym sposobem jest rozgrzewająca herbatka. Dodatek goździków, cynamonu, soku malinowego i pomarańczy sprawia, że herbata jest bardzo aromatyczna i o niebo lepsza od smakowych herbatek, które kupujemy w sklepach. Dla lepszego efektu, herbatę można wzmocnić odrobiną rumu, brandy lub wódki. Zatem, jeśli komuś zimno, to zapraszam na rozgrzewającą herbatę.

 

 

 

4 szklanki wrzącej wody

4 goździki

szczypta cynamonu

4 łyżki soku malinowego

4 plasterki pomarańczy

2 torebki dobrej czarnej herbaty

 

 

 

Herbatę, goździki i cynamon przekładamy do dzbanka, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 5-10 minut, w zależności od tego, jak mocną lubimy herbatę. Następnie dodajemy sok malinowy i plasterki pomarańczy pokrojone na ćwiartki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Rozlewamy i dosładzamy do smaku.

 

 

 

Źródło: "Kuchnia Polska - 1500 przepisów" - Małgorzata Caprari

 

 

 

Smacznego!

 



Podziel się
oceń
2
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Napój bananowo - pomarańczowy

niedziela, 15 stycznia 2012 17:40

 

 

 

Tak to w życiu bywa, że w najmniej oczekiwanym momencie dopada nas wstrętne choróbsko i jak się człowieka uczepi, to trzyma i trzyma. I tak też stało się ze mną. Najgorzej, że choroba pokrzyżowała mi plany kulinarne i zmuszona byłam zrezygnować z nich, ograniczając do minimum moją aktywność w kuchni. Niemniej jednak, żeby wzmocnić ogranizm witaminami zrobiłam sobie napój bananowo - pomarańczowy, prosty w wykonaniu, pożywny i bardzo smaczny.

 

 

 

 

Przepis na około 750 ml napoju bananowo - pomarańczowego:

 

 

3 średnie banany

4 duże pomarańcze

1 łyżka cukru waniliowego

 

 

 

Owoce schładzamy wcześniej w lodówce. Z pomarańczy wyciskamy sok i miksujemy go z bananami i cukrem waniliowym. Koktajl przelewamy do szklanek i od razu podajemy.

 

 

 

 

Źródło: "Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego - Doskonała kuchnia polska"

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Kompot z suszonych owoców

poniedziałek, 19 grudnia 2011 19:48

 

 

 

Kompot z suszonych owoców jest bardzo smacznym dopełnieniem wigilijnych posiłków. U mnie w domu na wigilię jest zawsze i nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej. Do kompotu używam suszonych śliwek, jabłek, moreli, rodzynek, daktyli, fig, a dodatek kory cynamonu, goździków, skórki z pomarańczy i cytryny sprawia, że kompot nabiera specyficznego aromatu i smaku.

 

 

 

40 dag suszonych owoców

kawałek skórki z cytryny i pomarańczy

kawałek kory cynamonowej

4-5 goździków

15 dag cukru

 

 

 

Owoce przekładamy do większego garnka i zalewamy je wodą tak, żeby woda je tylko przykryła i pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na całą noc. Na drugi dzień do owoców dolewamy 2,5 litra wody, dodajemy 15 dag cukru, skórkę z cytryny, pomarańczy, kawałek kory cynamonowej i goździki. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie, na małym ogniu gotujemy około pół godziny. Jeśli kompot jest zbyt słodki, to można dolać wody, a jeśli za mało, to dodać miodu. Kompot schładzamy. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Aromatyczna czekolada

czwartek, 17 listopada 2011 20:41

 

 

 

Uważam, że nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru w zimne, jesienne wieczory jak gorąca czekolada i interesująca książka. Dlatego też, zapraszam Was na aromatyczną czekoladę z nutką cynamonu i wanilii.   Satysfakcja gwarantowana. Gorąco polecam!

 

 

Przy okazji bardzo polecam książkę Ewy Stec - "Polowanie na Perpetuę".  Jest to sprawnie napisana powieść obyczajowa z wątkiem kryminalnym, a całość doprawiona jest szczyptą dowcipu. Bohaterką jest Agata, matka dwojga niesfornych dzieci oraz żona zapracowanego męża, no i Perpetua, piękna kolumbijska zakonnica, która dokładnie namiesza w życiu Agaty. Książka pełna humoru i zaskakujących zwrotów akcji, którą czyta się jednym tchem. Polecam :-)

 

 

 

Przepis na 3 filiżanki czekolady:

 

 

1/2 tabliczki czekolady deserowej

1/2 tabliczki czekolady mlecznej

1 i 1/2 szklanki mleka

3 łyżki cukru

1/2 laski wanilii

1 laska kory cynamonu

szczypta startej gałki muszkatołowej (ewentualnie do posypania)

 

 

 

Mleko gotujemy z cukrem, cynamonem i wanilią. Jeśli używamy mleka z kartonu, to wystarczy mleko mocno zagrzać. Natomiast, laskę  wanilii można zastąpić cukrem waniliowym (pół torebki), a korę cynamonu -  mielonym cynamonem (szczypta). W sumie, to już ilość przypraw według uznania. Po zagotowaniu/zagrzaniu mleka, zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. W tym czasie mleko przejdzie aromatem cynamonu i wanilii. Po upływie tego czasu, wyjmujemy przyprawy, wrzucamy kostki czekolady i na małym ogniu, cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę - nie gotujemy. Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek i posypujemy gałką muszkatołową.

 

 

 

Źródło: "Desery na każdą okazję".

 

 

 

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Koktajl egzotyczny

poniedziałek, 18 lipca 2011 20:35

 

 

 

Koktajl egzotyczny, czyli miks brzoskwiń w syropie i ananasów. Przepyszny, orzeźwiający, idealny na upały. Najlepiej smakuje schłodzony. Polecam.

 

 

 

Przepis na około 600-650 ml koktajlu:

 

 

4 krążki ananasa z puszki

2 brzoskwinie z puszki

1/2 szklanki syropu brzoskwiniowego (z puszki brzoskwiń)

3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej

1 łyżka cukru pudru

 

 

// 1/2 szklanki syropu brzoskwiniowego ( z puszki brzoskwiń )4 z krążki anansa puszki3/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej2 z brzoskwinie puszki';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Owoce kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do blendera, wlewamy syrop brzoskwiniowy, wodę mineralną oraz wsypujemy cukier puder i wszystko dokładnie miksujemy. Koktajl podajemy schłodzony. Przed podaniem mieszamy.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Koktajl gruszkowo-jabłkowy

niedziela, 15 maja 2011 17:43

 

 

 

Pyszny, pożywny i pełen witamin koktajl jabłkowo-gruszkowy, zrobiony na bazie jogurtu, z dodatkiem miodu, kremu orzechowego i szczypty cynamonu.

 

 

Składniki na 2 szklanki koktajlu:

 

250 ml rzadkiego jogurtu naturalnego

1 soczysta gruszka

1 małe winne jabłko

1 łyżka płynnego miodu

1 czubata łyżeczka kremu orzechowego np. Nutella

szczypta cynamonu

 

 

Gruszkę i jabłko obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Jogurt miksujemy z owocami, miodem, kremem orzechowym i szczyptą cynamonu.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kompot z suszonych moreli

piątek, 29 października 2010 17:54


Kompot z suszonych moreli z goździkami


Kompot z suszonych moreli z dodatkiem cynamonu i goździków. Bardzo pyszny i aromatyczny. Polecam.

30 dag suszonych moreli
2 łyżki cukru
5-6 goździków
szczypta cynamonu
1,5 litra wody

[Listonic]

Morele przelewamy na sicie gorącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 litra przegotowanej, zimnej wody. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień wyjmujemy morele z wody i kroimy na pół. Do wody, w której były moczone morele, dosypujemy cukier, wrzucamy goździki oraz szczyptę cynamonu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10-15 minut. Wrzucamy do kompotu pokrojone morele i studzimy.

Smacznego!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Napój bananowo-mleczny

niedziela, 01 sierpnia 2010 21:07


Napój bananowo-mleczny


1 litr schłodzonego mleka
3 dojrzałe banany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka startej mlecznej czekolady

Banany obieramy, kroimy w niewielkie plasterki i razem z 2 łyżeczkami cukru waniliowego miksujemy na jednolitą masę. Cały czas miksując wlewamy zimne mleko i wsypujemy 1 łyżeczkę startej czekolady. Gdy napój mocno się spieni, rozlewamy do szklanek i posypujemy startą  czekoladą.

Smacznego!



Podziel się
oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Koktajl jagodowy

czwartek, 15 lipca 2010 19:16


Koktajl jagodowy


Ponieważ zostało mi trochę maślanki, której używałam do ciasta jagodowego oraz jagody, pomyślałam, że mogę przecież zrobić pożywny koktajl jagodowy, który jest idealny na upalne dni.  Nic prostszego - wystarczy zmiksować jagody, dodać maślankę, dosłodzić według uznania cukrem pudrem, wszystko wymieszać i gotowe! Oto efekt!

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27754

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6006197
Wpisy
  • komentarze: 6078
Bloog istnieje od: 2698 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl