Bloog Wirtualna Polska
Są 1 253 684 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Leczo z ananasem, kiełbasą i czerwoną fasolą

sobota, 11 czerwca 2011 17:33

 

 

 

Bardzo dobre i szybkie do zrobienia leczo. Dodatek ananasa sprawia, że leczo ma słodko -  kwaśny smak. Idealnie smakuje z chlebem, jak również z ryżem. Polecam.

 

 

Dla 3 osób:

 

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka ananasa  (pod odsączeniu 340 g)

1 mały koncentrat pomidorowy

20 dag cienkiej kiełbasy (zwyczajna, toruńska)

2 średnie cebule

sól, pieprz

 

 

// 1 puszka czerwonej fasoli1 puszka ananasa w kostkach ( pod odsączeniu 340 g )1 mały koncentrat pomidorowy20 dag cienkiej kiełbasy ( zwyczajna, toruńska )2 średnie cebule';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Ananasa odsączamy zachowując syrop i kroimy w kostkę. Fasolę również odsączamy i przepłukujemy w zimnej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Wsypujemy kiełbasę pokrojoną w cienkie półplasterki i podsmażamy. Do kiełbasy wlewamy cały syrop z ananasa i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Dodajemy fasolę i ananasy. Dusimy jeszcze 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem i znowu dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
5
4

komentarze (11) | dodaj komentarz

Forszmak

sobota, 06 listopada 2010 17:41

 

Forszmak

 

Forszmak z kurczaka, pieczarek, papryki oraz ogórków konserwowych. W okresie jesienno-zimowym bardzo często przygotowuję  go jako danie na gorąco na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. Idealnie smakuje z pieczywem.

 

 

3 udka z kurczaka

40 dag pieczarek

5-6 ogórków konserwowych

2 czerwone papryki

4 łyżki koncentratu pomidorowego

włoszczyzna (może być mrożona)

sól, pieprz

 

// sól, pieprz5-6 ogórków konserwowych4 łyżki koncentratu pomidorowego40 dag pieczarek2 czerwone paprykiwłoszczyzna (może być mrożona)';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

Z udek oraz drobno posiekanej włoszczyzny gotujemy rosół. Pieczarki kroimy w cienkie paski i podsmażamy na maśle, aż płyn odparuje. Na patelni, na odrobinie oleju, podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki konserwowe. Mięso z udek drobno kroimy, a następnie wrzucamy do rosołu. Dodajemy także podsmażoną paprykę z ogórkami oraz pieczarki. Lekko mieszamy i gotujemy około 25 minut. Do forszmaku dodajemy koncentrat pomidorowy. Można zagęścić  łyżką mąki rozmieszanej z odrobiną wody. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Smacznego!


Podziel się
oceń
13
1

komentarze (8) | dodaj komentarz

Leczo z cukinii

niedziela, 18 lipca 2010 18:37


Leczo z cukinii


Leczo z cukinii jest jednym z moich ulubionych dań. Podstawą jego jest duża ilość cukinii, czosnku oraz odpowiednie doprawienie. Idealnie sprawdza się w sezonie jako "danie na gorąco" podczas spotkań towarzyskich. Leczo dobrze jest przyrządzić dzień wcześniej, bo wtedy "przegryzie się" i smakuje doskonale!

4 średnie cukinie
3 duże pomidory
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
2 laski kiełbasy toruńskiej
2 kostki rosołowe
3 łyżeczki mąki
natka pietruszki
sól, pieprz


Cukinie myjemy, obieramy, kroimy na pół, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do dużego garnka wlewamy wodę tak, żeby przykryła dno, zagotowujemy i wrzucamy cebulę. Chwilę gotujemy i wrzucamy cukinię. Gotujemy pod przykryciem (na średnim ogniu), od czasu do czasu mieszając, żeby cukinia równomiernie się gotowała. Dodajemy kostki rosołowe. Po około 10-15 minutach wrzucamy obrane i pokrojone pomidory. Po około 10 minutach  wrzucamy obraną i pokrojoną w talarki kiełbasę. Gotujemy wszystko do miękkości. Pod koniec gotowania wlewamy 3/4 szklanki zimnej wody rozrobionej z 3 łyżeczkami mąki. Mieszamy bardzo dokładnie i zagotowujemy. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem oraz wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem.

Smacznego!


Podziel się
oceń
8
0

komentarze (30) | dodaj komentarz

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27739

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5864847
Wpisy
  • komentarze: 6075
Bloog istnieje od: 2606 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl