Bloog Wirtualna Polska
Są 1 253 684 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Terrina z kurczaka

wtorek, 21 lutego 2012 19:19

 

 

 

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasztety, bo wiem wtedy, co jem. Tym razem proponuję Wam pasztet z kurczaka z dodatkiem pieczarek. Pasztet jest wilgotny i delikatny, a dzięki dodatkowi oregano i natki pietruszki ma bardzo charakterystyczny i wyrazisty smak.

 

 

 

 

50 dag filetów z piersi kurczaka

20 dag pieczarek

1/2 szklanki śmietanki 30%

3 jajka (żółtka oddzielamy od białek)

1 pęczek natki pietruszki

1 płaska łyżeczka oregano

sól, pieprz

 

 

 

Kurczaka mielimy razem z drobno pokrojonymi pieczarkami. Do masy dodajemy śmietankę, żółtka, posiekaną natkę pietruszki, oregano oraz dosyć sporo soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z mięsną masą. Podłużną formę keksową (24x13) wykładamy folią aluminową, którą cienko smarujemy oliwą i wypełniamy mięsną masą. Przykrywamy folią i wstawiamy do blachy wypełnionej w 1/3 wodą. Pieczemy około 45 minut w 200 stopniach. Pasztet pozostawiamy do ostudzenia. Podajemy na zimno.

 

 

 

 

Źródło: "Jak oczarować mężczyznę czyli przez żołądek do serca" - Praca zbiorowa.

 

 

 

 

Smacznego!

 



Podziel się
oceń
3
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Pasztet z selera

środa, 12 października 2011 20:05

 

 

 

Taki pasztet to gratka dla wielbicieli selera. Ja za selerem średnio przepadam, ale muszę powiedzieć, że ten pasztet bardzo mi posmakował. Kromka chleba z masłem, na to plasterek pasztetu z selera i naprawdę fajne jedzenie, a do tego zdrowe. Pasztet ma kremową, delikatną  konsystencję, a smak selera nie jest bardzo dominujący.  Polecam.

 

 

 

1/2 kg selera (po obraniu)

1 duża cebula

125 g masła

1/2 szklanki wywaru grzybowego (może być z kostki)

1 łyżka sosu sojowego

2 ząbki czosnku

3 jajka

1/2 szklanki bułki tartej

1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

pieprz (dosyć dużo)

sól

 

 

Selera oraz cebulę należy zetrzeć na tarce lub w malakserze na grubych oczkach warzywnych. Następnie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy wywar grzybowy, łyżkę sosu sojowego, oraz masło. Ciągle mieszając (na małym ogniu) doprowadzamy do rozpuszczenia masła i od tego momentu gotujemy około 1 - 1,5 godziny bez przykrywania (ja gotowałam dokładnie 1,5 godziny). Gotujemy do momentu, aż seler będzie całkiem miękki, ściemnieje, a masa będzie lekko zbita. Podczas gotowania trzeba uważać, bo masa z selera przywiera do dna garnka, dlatego bardzo ważne jest, żeby dosyć często mieszać i gotować na małym ogniu.

 

Kiedy seler ma już odpowiednią konsystencję, zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki chrzanu, roztrzepane lekko jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz i sól do smaku. Masę przekładamy do małej formy keksowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (bez termoobiegu, grzałka górna i dolna)

 

 

 

Przepis z programu: "Ewa gotuje".

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Pasta z szynki

sobota, 30 kwietnia 2011 21:51

 

 

 

Ta pasta jest świetnym pomysłem na wykorzystanie większej ilości wędliny. Przeważnie taką pastę robię po świętach, kiedy zostają resztki wędlin. Wystarczy je zmielić, dodać musztardę, śmietanę, rozsmarować na chlebie i zajadać się. Polecam.

 

 

30-35 dag szynki (lub różnych wędlin)

2-3 łyżeczki musztardy

2-3 łyżki śmietany

sól, pieprz

 

 

// 25 - 30 dag szynki ( lub różnych wędlin )2 - 3 łyżki śmietany2 - 3 łyżeczki musztardy';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Szynkę mielimy w maszynce, następnie dodajemy musztardę i dokładnie ucieramy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy i gotowe.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Pasztet z jajek

poniedziałek, 25 kwietnia 2011 13:24

 

 

 

Pasztet z jajek zrobiłam pierwszy raz na Święta Wielkanocne. Jajka w połączeniu z koperkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem sprawiły, że pasztet był bardzo aromatyczny, a do tego ładnie prezentował się na stole w towarzystwie innych potraw wielkanocnych. Najlepiej smakuje z chrzanem lub majonezem.  Można podawać również na gorąco.

 

10 jajek ugotowanych na twardo

po pół pęczka koperku, natki pietruszki i szczypiorku

3/4 szklanki bułki tartej

100 ml śmietany 18%

1 surowe jajko (żółtko oddzielamy od białka)

3 łyżki groszku z puszki

4 łyżki startego żółtego sera

1 łyżka masła

sól, pieprz

 

 

// 1 surowe jajko10 jajek ugotowanych na twardo3 łyżki z groszku puszki100 ml śmietany 18%4 łyżki startego żółtego serapół pęczka po koperku, natki pietruszki i szczypiorku1 łyżka masła3/4 szklanki bułki tartej';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Jajka obieramy i kroimy niezbyt drobno. Zieleninę drobno siekamy. Masę jajeczną mieszamy z bułką tartą, śmietaną, surowym żółtkiem, koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem i zielonym groszkiem.  Przyprawiamy solą i pieprzem. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wąską formę keksową, taką około 22 cm smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Wykładamy masę jajeczną, wyrównujemy powierzchnię, którą posypujemy lekko bułką tartą, żółtym serem i skrapiamy rozpuszczonym masłem.  Zapiekamy w 180 stopniach przez około 35 minut.

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (20) | dodaj komentarz

Pieczeń drobiowa

środa, 16 lutego 2011 19:21

 

Pieczeń drobiowa 

 

Pieczeń drobiowa na zimno jest doskonała na przyjęcia. To wielka frajda poczęstować gości własnoręcznie zrobioną pieczenią. Wyśmienicie smakuje również z samym chlebem.  Polecam.

 

 

4 pojedyncze filety z kurczaka

2 jajka

1 duża cebula

1-2 ząbki czosnku

20 dag pieczarek

3 średnie marchewki

1 pęczek szczypiorku

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek bułki tartej

1 łyżka masła

majeranek, sól, pieprz



// 4 pojedyńcze filety z kurczaka2 jajkamajeranek1 łyżka masła1 duża cebula1 - 2 ząbki czosnku20 dag pieczarek3 średnie marchewkipęczek szczypiorku5 łyżek bułki tartej';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//



 

Marchewki myjemy, obieramy i gotujemy. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajmy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż płyn odparuje. Mięso i ugotowaną marchewkę mielimy. Dodajemy jajka, pokrojony szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki, mąkę oraz 3 łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami), aż uzyskamy jednolitką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypujemy odrobinę bułki tartej. Masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy keksowej (21x12) i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 60 minut.

 

 

Smacznego!

 

Pieczeń drobiowa


Podziel się
oceń
11
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Twarożek z rzodkiewką

piątek, 23 lipca 2010 20:11


Twarożek z rzodkiewką


Twarożek z rzodkiewką bardzo pożywny i pełen witamin - idealny na śniadanie. Chyba nie muszę specjalnie zachęcać...

Dla 3 osób:

25-30 dag białego sera

pęczek rzodkiewki
parę łyżek smietany
sól, pieprz

Serek przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Rzodkiewki myjemy, obcinamy ogonki, ucieramy na tarce na dużych łezkach i łączymy z serkiem. Dodajemy parę łyżek śmietany, sól, pieprz i mieszamy.

Smacznego!


Podziel się
oceń
11
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27739

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5864873
Wpisy
  • komentarze: 6075
Bloog istnieje od: 2606 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl