Bloog Wirtualna Polska
Są 1 253 684 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Pizza ekspresowa

niedziela, 01 lipca 2012 8:13

 

 

 

To taka oszukana pizza ale spodobał mi się pomysł zrobienia jej na pieczywie tostowym. Pizze zrobiłam dokładnie według przepisu jeśli chodzi o składniki ale pomimo tego, że lubię pomidory, to nie smakowały mi takie zapiekane. Poza tym na wierzch poszedł serek topiony, który w temperaturze 180 stopni, a w takiej zapiekałam przez 15 minut (w przepisie nie była podana temperatura) nie stopił się. Niemniej jednak, uważam, że warto wykorzystać pomysł na taką pizzę używając właśnie chleba tostowego, bo dzięki temu można stworzyć naprawdę szybką przekąskę z ulubionymi składnikami.

 

 

 

 

8-9 kromek chleba tostowego (w zależności jaką mamy formę do zapiekania)

40 dag pieczarek

2 średnie pomidory

1 mała cebula

4 trójkąciki sera topionego (użyłam 2 kostki prostokątnego serka topionego, każdy po 100g)

olej

sól, pieprz

suszony tymianek

 

 

 

 

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy ją na 2 łyżkach oleju (ja przesmażam zawsze na maśle). Gdy zrobi się złocista dodajemy pieczarki i dusimy, aż trochę zmiękną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dużej, wysmarowanej olejem formie układamy pojedynczą warstwę pieczywa. Wykładamy pieczarki i pomidory pokrojone w plasterki. Na wierzchu układamy cienkie plasterki serka topionego. Całość posypujemy tymiankiem i skrapiamy olejem. Zapiekamy 15 minut. W przepisie nie było podanej temperatury, a ja zapiekałam 180 stopniach. Jednak radzę podnieść temperaturę do 190 stopni, ewentualnie dłużej zapiekać tak, żeby ser się stopił, a chleb tostowy lekko się zrumienił. 

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Smaczny krążek" - Płyta multumedialna

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
1
3

komentarze (3) | dodaj komentarz

Pizza z pieczarkami, szynką i żółtym serem

sobota, 26 lutego 2011 19:36

 

Pizza z pieczarkami, szynką i żółtym serem

 

 

Domowa pizza jest bardzo pyszna. Robi się ją szybko i można dowolnie dobierać składniki. Polecam.

 

Ciasto:

3 szklanki mąki

50 g drożdży (pół kostki)

1 szklanka letniej wody

1 łyżka oleju

szczypta soli

szczypta cukru

 

Farsz:

30 dag szynki

50 dag pieczarek

30 dag żółtego sera

przyprawa do pizzy lub oregano, tymianek, bazylia

ketchup



// szczypta soliszczypta cukru50 g drożdży ( pół kostki )30 dag szynki30 dag żółtego sera1 szklanka letniej wodyprzyprawa do pizzy lub oregano, tymianek, bazyliaketchup1 łyżka oleju50 dag pieczarek';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//



 

Do większego garnka wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy olej. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże i szczyptę cukru. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę (30x40) posmarowaną olejem. Ciasto smarujemy ketchupem i wykładamy plasterki szynki, podsmażone pieczarki (zachowując odstęp 1 cm od brzegu). Całość posypujemy startym żółtym serem oraz przyprawami i polewamy ketchupem. Pizze pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

 

Smacznego!

 

Pizza z pieczarkami, szynką i żółtym serem


Podziel się
oceń
51
7

komentarze (21) | dodaj komentarz

Tarta gruszkowa

niedziela, 26 września 2010 8:39


Tarta gruszkowa

 

Idealnie kruche ciasto, soczyste gruszki i bardzo waniliowy krem, to moja propozycja na tartę gruszkową. Polecam.

Ciasto
:
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 jajko

Nadzienie:
4 twarde gruszki
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki masła

Krem:
40 g mąki
2 opakowania cukru wanliowego
2 łyżki cukru
2 jajka
180 ml śmietany 18%
aromat waniliowy

   

Ciasto: Mąkę, cukier i pokrojone na kawałeczki masło szybko zagniatamy. Jajko roztrzepujemy, odkładamy łyżkę, a resztę łączymy z ciastem. Zagniatamy szybko, aż do połączenia składników, formujemy kulę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce godzinę, a w zamrażalniku około 10-15 minut, sprawdzając, żeby ciasto nie zamarzło, a tylko bardzo dobrze się schłodziło. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty łącznie z brzegami. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Smarujemy odłożonym jajkiem  i pieczemy jeszcze 3 minuty.

Nadzienie: Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cukier waniliowy i masło mieszamy w garnku, podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy gruszki i szklimy na średnim ogniu.

Krem: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy rozkłócone jajka i mieszamy. Śmietanę mocno podgrzewamy i gdy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i mieszając, wlewamy do masy jajecznej. Dodajemy do smaku parę kropel aromatu waniliowego.

Gruszki układamy na cieście i zalewamy kremem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

 

Smacznego!

Zobacz również: Gruszki w syropie z sosem czekoladowym

Tarta gruszkowa


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27739

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5864864
Wpisy
  • komentarze: 6075
Bloog istnieje od: 2606 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl