Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 920 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Babeczki z serduszkiem

wtorek, 12 lutego 2013 21:11

 

 

 

 

Mięciutkie, delikatne i wilgotne babeczki. Dzięki dodatkowi koncentratu z buraków zawdzięczają ładny, czerwony kolor. Na wierzch babeczki wystarczy położyć szablon serduszka i przez sitko obsypać cukrem pudrem. W ten sposób uzyskamy na muffince kształt serduszka.

 

 

 

 

Przepis na 12 babeczek:

 

 

 

 

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

1/2 szklanki koncentratu z buraków

5 jajek (żółtka oddzielamy od białek)

2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Dodatkowo:

szablon serduszka

cukier puder

 

 

 

 

 

W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier i koncentrat z buraków. Studzimy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy. Cały czas ubijając dodajemy (po jednej łyżce) przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do 2/3 wysokości papierowych foremek i pieczemy w 160 stopniach przez 20-30 minut (do suchego patyczka). Muffinki pozostawiamy do ostudzenia.

 

Z papieru wycinamy serce. Kładziemy na wierzch babeczki i obsypujemy przez sitko cukrem pudrem. Zdejmujemy serduszko - na babeczce pozostanie kształt serca.

 

 

 

 

 

 

 

Źródło: Kulinarni Łowcy Smaków

 

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebooku

 

 

 

 


Podziel się
oceń
10
12

komentarze (5) | dodaj komentarz

Maślankowe muffinki z jabłkami i cynamonem

czwartek, 23 sierpnia 2012 21:32

 

 

 

Jesień, to moja ulubiona pora roku, która, ku niezadowoleniu większości, zbliża się wielkimi krokami. A ja się cieszę. I właśnie muffinki z jabłkami i cynamonem kojarzą mi się i pachną jesienią. Muffinki są aromatyczne za sprawą cynamonu, delikatne dzięki maślance i wilgotne dzięki jabłkom. Generalnie muffinki są najlepsze zaraz po upieczeniu i ostudzeniu, ale mnie te muffinki najbardziej smakowały na drugi dzień, kiedy jabłka i cynamon "przegryzły" się.

 

 

 

 

Przepis na 12-16 muffinek

 

 

2 małe jabłka

210 g cukru

2 łyżeczki cynamonu

280 g mąki

1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

100 g miękkiego masła

1 jajko

250 g maślanki

1 cukier waniliowy

 

 

 

 

Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy 2 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu i mieszamy.

Przesianą mąkę mieszamy z 150 g cukru, sodą oczyszczoną i solą. Dodajemy miękkie masło, jajko, maślankę i cukier waniliowy. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto, a na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy.

 

 

Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Posypujemy pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy przez około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg 180).

 

 

 

 

Źródło: Książka "Muffiny - małe, ale za to przepyszne"

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
1
2

komentarze (6) | dodaj komentarz

Muffinki - Reniferki

sobota, 03 grudnia 2011 21:32

 

 

 

Mikołaj tuż, tuż... A jak Mikołaj, to i renifery, które ciągną sanie z prezentami.  Dlatego też z okazji zbliżających się Mikołajek zrobiłam czekoladowe muffinki na wzór właśnie reniferów. Takie muffinki wyglądają bardzo zabawnie, a dekorowanie ich było dla mnie wielką frajdą. Bo jakby nie było, to nadal gdzieś tam w środku jestem małym dzieckiem. A muffinki same w sobie są pysznie czekoladowe, dlatego bardzo gorąco polecam.

 

 

 

 

Przepis na 16 muffinek:

 

3 jajka

1 szklanka cukru

2/3 szklanki oleju

1/2 szklanki śmietany 18%

2 niepełne szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)

1 torebka cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 czubata łyżka kakao

wafle do dekoracji (rogi)

polewa czekoladowa (może być gotowa)

pisaki cukrowe (oczy, nos)

perełki cukrowe srebne (oczy)

cukier puder do posypania

 

 

 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, bardzo powoli wlewamy olej, dalej miksujemy, a potem dodajemy śmietanę. Cały czas miksując wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciastem napełniamy formę muffinek wyłożoną papilotkami do 2/3 ich wysokości i pieczemy w 175 stopniach przez 25 minut. Upieczone muffinki wyjmujemy z formy i ustawiamy na kratce, do całkowitego ostudzenia.

 

Rogi wycinamy z wafli. Nie ukrywam, że jest to trudne zadanie, przynajmniej dla mnie, ponieważ wafle są bardzo kruche i łamią się. Dlatego też, trzeba mieć do tego dużo cierpliwości.  Wycięte rogi pokrywamy polewą (wystarczy z jednej strony). Można użyć gotowej polewy. Ja zrobiłam z tego przepisu klik klik.

 

Kiedy polewa na waflach zastygnie, wtedy wtykamy rogi w muffinki. Muffinki posypujemy delikatnie cukrem pudrem i malujemy oczy i nos pisakami cukrowymi. Dodatkowo oczy można ozdobić srebnymi perełkami cukrowymi.  

 

 

 

I gotowe!

 

 

Źródło: "Smacznego" - Wydanie Specjalne, 8/2011

 

 

 




 


Podziel się
oceń
1
3

komentarze (11) | dodaj komentarz

Muffinki ze śliwkami i gorzką czekoladą

wtorek, 23 sierpnia 2011 20:29

 

 

 

Ciekawe połączenie gorzkiej czekolady i lekko kwaśnych śliwek. Gorzką czekoladę można śmiało zastąpić mleczną, wówczas muffinki będą bardziej słodkie. Polecam.

 

 

 

Przepis na 18 muffinek:

 

 

50 dag śliwek węgierek

1 tabliczka gorzkiej czekolady

2 i 1/2 szklanki mąki tortowej

1 i 1/4 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

5 dag masła

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

 

 

Do większej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól i dokładnie mieszamy,  W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka, wlewamy mleko oraz roztopione i ostudzone masło, dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z mąką i cukrem. Dodajemy startą czekoladę i pokrojone w drobną kostkę śliwki. Mieszamy szybko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do papilotek (do 2/3 wysokości) umieszczonych w formie do muffinek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone muffinki przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
4
2

komentarze (18) | dodaj komentarz

Muffinki z jagodami

piątek, 15 lipca 2011 19:07

 

 

 

Sezon na jagody, więc obowiązkowo muffinki z jagodami, czyli pyszne, wilgotne babeczki pełne jagód. Polecam.

 

 

 

Przepis na 12 muffinek:

 

25 dag mąki

szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

1/2 szklanki cukru

250 ml gęstego jogurtu naturalnego

5 dag stopionego masła

1 opakowanie cukru waniliowego

25 dag jagód

 

 

// "); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Jajko miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jogurt i nadal miksujemy. Następnie dodajemy po jednej łyżce mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli  i dokładnie miksujemy ciasto. Na koniec wlewamy stopione i ostudzone masło i mieszamy. Wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Papilotki wkładamy do formy na muffinki i nakładamy ciasto do 2/3 wysokości. Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut do "suchego patyczka". Muffinki wyjmujemy z formy i przekładamy na kratkę. Studzimy. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
4

komentarze (11) | dodaj komentarz

Muffinki z truskawkami

niedziela, 05 czerwca 2011 20:51

 

 

 

Pyszne, delikatne i bardzo truskawkowe babeczki. Polecam.  

 

 

Przepis na około 16 muffinek:

 

 

250 g truskawek

150 g cukru

2 torebki cukru waniliowego

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki zmielonych migdałów

125 g masła

2 jajka

250 g mąki

1/2 szklanki maślanki

 

 

 

// 250 g mąki2 torebki cukru waniliowego1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka1/2 szklanki maślanki125 g masła250 g truskawek2 łyżki zmielonych migdałów';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Cukier mieszamy z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i migdałami. Dodajemy masło i ucieramy ręcznym mikserem, wbijając po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę i chwilę miksujemy, a na koniec maślankę i ponownie miksujemy. Do ciasta dodajemy pokrojone na pół truskawki (jeśli są duże, to kroimy na ćwiartki) i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i każdą foremkę napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Muffinki pieczemy około 25 minut w 200 stopniach.

 

 

Smacznego!

 

Muffinki z truskawkami


Podziel się
oceń
1
2

komentarze (9) | dodaj komentarz

Muffinki z budyniem czekoladowym

środa, 06 kwietnia 2011 18:02

 

 

 

Pyszne, delikatne i bardzo wilgotne.  Dodatek budyniu sprawia, że są bardzo czekoladowe. Polecam.  

 

 

Przepis na około 12 muffinek:

 

3 jajka

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 niecała szklanka cukru

100 g masła (1/2 kostki)

1 mały kubek jogurtu naturalnego (180g)

1 szklanka mleka

1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem (63g)

1 i 1/2 łyżeczki kakao



// szczypta soli1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem ( 63g )1 niecała szklanka cukru1 i 1/2 łyżeczki kakao3 jajka1 mały kubek jogurtu naturalnego ( 180g )1 szklanka mleka100 g masła ( 1/2 kostki )1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce miękkie masło miksujemy z cukrem, w trakcie miksowania dodajemy po jednym jajku. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt naturalny. Pod koniec miksowania wyspujemy kakao. Budyń rozrabiamy w szklance mleka i zagotowujemy. Formę do muffinek napełniamy do połowy masą, na to wykładamy 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki gęstego budyniu i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone muffinki przekładamy na kratkę kuchenną do całkowitego ostudzenia.

 

 

 

Smacznego!

 

Muffinki z budyniem czekoladowym


Podziel się
oceń
10
2

komentarze (3) | dodaj komentarz

Muffinki miodowe

niedziela, 12 grudnia 2010 12:12

 

Muffinki miodowe

 

 

Muffinki miodowe są delikatne, puszyste, wilgotne  i bardzo aromatyczne. Idealnie pasują do świątecznego klimatu.

 

 

Przepis na 12 miodowych muffinek:

 

250 g mąki

2 i 1/2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 jajko

100 g cukru

125 g miękkiego masła

100 g śmietany 18%

50 ml miodu sztucznego

100 ml mleka

 

 

// 100 g cukru1 jajko50 ml miodu sztucznego100 g śmietany 18%100 ml mleka125 g miękkiego masła2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Jajko ucieramy robotem ręcznym z cukrem, masłem, śmietaną, miodem i mlekiem. Do masy dodajemy mączną mieszankę i wszystko mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki połączą się. Papilotki napełniamy ciastem i muffinki pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Upieczone muffinki przekładamy na kratkę, do całkowitego ostudzenia.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
5

komentarze (1) | dodaj komentarz

Muffinki z bananem

czwartek, 14 października 2010 18:22


Muffinki z bananem


Muffinki z bananem, to takie egzotyczne muffiny. Banan powoduje, że muffinki są bardzo wilgotne. Polecam wielbicielom bananów i nie tylko.

Przepis na 16 muffinek:

35 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
4 średnie banany

[Listonic]

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko, mleko, cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy olej i ponowanie miksujemy. Dodajemy banany pokrojone w drobną kostkę i delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny, do 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut.

Smacznego!

Muffinki z bananem


Podziel się
oceń
6
4

komentarze (11) | dodaj komentarz

Muffinki morelowe z nutą cynamonową

niedziela, 25 lipca 2010 17:29


Muffinki morelowe z nutą cynamonową


Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz muffinki. Wyszły bardzo pyszne, delikatne, ale mają jedną wadę - szybko znikają.

Przepis na 12 muffinek:

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 duży kubek jogurtu naturalnego
1/2 szklanki konfitur morelowych

Do miseczki wsypujemy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mielony cynamon, imbir i mieszamy wszystko dokładnie. W drugiej miseczce mieszamy składniki mokre: olej, jogurt naturalny, konfiturę morelową oraz jajka. Składników mokrych nie mieszamy na gładką masę, lecz tylko tak, żeby połączyły się składniki.  Do połączonych skladników mokrych dodajemy po trochu składniki suche i mieszamy. Papilotki wkładamy do formy muffinkowej i napełniamy masą do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego!


Podziel się
oceń
6
2

komentarze (8) | dodaj komentarz

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27754

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6006200
Wpisy
  • komentarze: 6078
Bloog istnieje od: 2698 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl